Fotbalová Sparta zlomila prokletí. Po devatenácti letech se vrací do hlavní fáze Ligy mistrů

Po prvním zápase v Malmö, kde sparťani vyhráli 2:0, věřili dost možná i ti nejzarytější odpůrci pražské Sparty, že se úřadujícímu českému mistrovi konečně podaří postoupit do milionářské Ligy mistrů. Nakonec si výhru 2:0 sparťani zopakovali i doma, když se ve druhé půli nejprve trefil ze třetí penalty v zápase Haraslín, aby na něj navázal krátce po příchodu na hřiště svou první přesnou trefou v novém působišti Rrahmani. Zbývalo tak jen dočkat se závěrečného hvizdu, aby mohly propuknout oslav, dá se říct, historického postupu pražské Sparty do Ligy mistrů.

Než se šlo na věc, letenský stadion uctil minutou potlesku památku zesnulého švédského trenéra Svena-Görena Erikssona. Od prvních minut pak pokračovala Sparta v nepříjemném napadání rozehrávky Malmö, což severskému soupeři v prvním zápase nevonělo a nevonělo mu to ani tentokrát. Po jenom takovém sparťanském nátlaku v 16. minutě darovali Pražanům rohový kop, po jehož následném rozehrání odpískal bez zaváhání francouzský sudí Turpin penaltu. Stalo se tak poté, co před jeho zraky Zätterström svalil na zem Sörensena. K penaltě se postavil Birmančevič, ovšem na něj padla tíha okamžiku, jelikož přestřelil.

Ve 25. minutě byla na zaplněné Letné, která hnala dopředu své miláčky jako jeden muž, k vidění další penalta. To po jediném náznaku šance hostů za celý zápas, po kterém byl faulován v šestnáctce unikající Christiansen Vitíkem. Byl to samotný faulovaný hráč, který se postavil k rozehrávce tohoto pokutového kopu, ale ani on neuspěl. Gólman Vindahl ho k radosti sparťanských fanoušků dokázal vychytat skokem k tyči.

Blízko ke skórování měli letenští ve 34. minutě, kdy se balon dostal od Birmančeviče do šestnáctky k volnému Haraslínovi. Te však ve slibné pozici netrefil míč ideálně a přestřelil. Krátce před odchodem do kabin se pokoušel navázat na svůj gól z prvního zápasu Ryneš, kdy se do toho opět opřel zpoza vápna, s jeho přízemní střelou si ale gólman Dahlin poradil.

Druhý poločas se rozjížděl pomaleji, než se dospělo k první větší příležitosti. Na tu si museli fanoušci počkat až po uběhnutí hodiny hry, kdy se Laci odhodlal k technické střele na zadní tyč zpoza vápna, avšak jen těsně vedle minul branku Malmö. To Haraslín byl v 67. minutě o dost přesnější, když se mu podařilo střelou na zadní tyč rozvlnit síť za Dahlinovými zády. Radost ale byla rychle uhašena odmáváním ofsajdu. Na svůj regulérní gól si tak ještě musel počkat.

O tři minuty později přivítala Letná na hrací ploše novou posilu Rrahmaniho, přičemž za chvíli za sparťany zahrozil Kairinen, kdy z volného přímého kopu trefil břevno. Na druhé straně to zkoušel neúspěšně z úhlu Busanello. A tak to byla tedy v 78. Minutě daleko aktivnější v defenzivě s jistotou hrající Sparta, která otevřela konečně skóre této odvety. Poté, co se tehdy Busanello pro změnu stylizoval do role faulujícího v souboji se střídajícím Preciadem, přesný Turpin nařídil třetí penaltu v tomto zápase. Ta už byla naštěstí proměněna, o což se postaral Haraslín, 1:0.

A Haraslín se pak zapsal do historie tohoto utkání ještě jednou, když nejprve ukličkoval bránícího Bolina, aby pak nahrál do předbrankového prostoru, kam si naběhl mimo jiné i Rrahmani a tomu se podařilo doťuknout balon do branky. Pro kosovského reprezentanta a nejdražší posilu v historii Sparty to byl debut jako hrom.

Protože se pak hostům zkorigovat výsledek i díky výtečnému gólmanovi Vindahlovi nepodařilo, Pražané si tak už v poklidu došli za vysněnou účastí v Lize mistrů

Kapitán Sparty Filip Panák pak v rozhovoru pro Nova Sport mluvil o splněném snu. "Už jsem někdy nevěřil, že se mi to podaří. Ale ta cesta, kterou tady nastavil pan Rosický a další je správná. A koho bych chtěl za soupeře v Lize mistrů? Real Madrid a Gironu. Tu kvůli Krejdovi (Krejčímu). Volali jsme si před zápasem a chtěl bych tam jet a porazit ho. Jsem rád, že jsme si s jejich útoky poradili dobře a je super vizitka hrát dvakrát s Malmö a mít čisté konto," nechal se slyšet konkrétně.

Konečný výsledek odvety 4. předkola Ligy mistrů (27.8.2024):

Sparta Praha – Malmö FF 2:0 (0:0)
Branky:
80. Haraslín z pen., 83. Rrahmani. Rozhodčí: Turpin – Danos, Pages – Delajod (video, všichni Fr.). ŽK: Vitík, Panák, Rrahmani – Zätterström, Peňa, Christiansen. Diváci: 18 215. První zápas 2:0, postoupila Sparta

Sparta: Vindahl – Vitík, Panák, Sörensen – Wiesner (69. Preciado), Laci, Kairinen, Ryneš – Birmančevič, Haraslín (88. Krasniqi) – Olatunji (69. Rrahmani). Trenér: Friis

Malmö: Dahlin – Rösler (73. Bolin), Jansson, Zätterström – Stryger, Peňa, Johnsen (86. Loukili), Busanello – Rieks (59. Botheim), Kiese Thelin, Christiansen (73. Ali). Trenér: Rydström

Související

Fotbal, ilustrační fotografie

Mbappé se po odchodu do Realu Madrid pře s PSG o 55 milionů eur

Francouzský fotbalový hvězdný útočník Kylian Mbappé ještě nespálil po přestupu z Paris Saint Germain do Realu Madrid všechny mosty. Se svým bývalým zaměstnavatelem se totiž pře o 55 milionů eur (v přepočtu 1,38 miliardy korun), který mu má doplatit právě po transferu do španělské metropole. Nyní se do tohoto sporu snažila vložit Francouzská ligová asociace LFP, která chtěla být prostředníkem mezi oběma stranami, hráč ale tuto nabídku odmítl.
Fotbal, ilustrační fotografie

Češi odčinili blamáž s Gruzií výhrou nad Ukrajinou. Postaral se o ni dvěma góly Šulc

Svěřenci kouče Ivana Haška neměli před úterním zápasem s Ukrajinou jinou možnost než vyhrát za tři body poté, co v sobotu naprosto nezvládli duel s Gruzií (1:4). Naštěstí právě pro trenéra, o jehož budoucnost se taky hrálo, nakonec český výběr dokráčel k výhře 3:2, kterou musela parta kapitána Tomáše Součka bránit až do poslední vteřiny za atmosféry, v rámci které byly slyšet z ochozů pražského Edenu především ukrajinští fanoušci. Hned o dva české góly se postaral Pavel Šulc ještě v první půli, aby na něj navázal v té druhé trefou z penalty kapitán Souček. To už bylo navýšení vedení na 3:1, přičemž Ukrajincům se duel podařilo ještě zdramatizovat.

Více souvisejících

Fotbal Liga mistrů AC Sparta Praha

Aktuálně se děje

před 25 minutami

Meteorologové aktualizovali výstrahu před extrémním počasím. (14.9.2024)

Extrémní počasí nepoleví. Boris ho ovlivní až do neděle, vítr místy zesílí, platí nová výstraha

Česko se třetím dnem potýká s extrémním počasím, přičemž v posledních hodinách již nastaly první velké problémy na řekách, kam odtéká voda z velmi vydatných srážek. Meteorologové v sobotu před polednem opět upřesnili varování před povodňovými jevy a zvýšili stupeň nebezpečí u větru v oblasti Moravy a Českomoravské vrchoviny. Výstraha před deštěm zůstává beze změny.

před 59 minutami

Marine Le Pen

Evropští národovci: Jak pravicové strany využívají krize k uchopení moci?

Evropské krajně pravicové a takzvaně národovecké strany získávají na síle. Zatímco Německem a Francií zmítají politické krize, na vrchol se drápou pravicové subjekty. Nejdál se dostala italská premiérka Giorgia Meloniová, která má podstatný vliv na vedení celé Evropské unie a zřejmě hodlá využít oslabených francouzských a německých lídrů.č

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Petr Pavel

Česko hostí Vojenský výbor NATO. Na úvod promluvil prezident Pavel

Podle českého prezidenta Petra Pavla se mění rozdělení na tábory ve světě. Ten už totiž není založen na soupeření Západu a Východu, ale stále více na soupeření demokracií s autokraciemi, řekl Pavel v projevu během sobotního zahájení zasedání Vojenského výboru NATO v Praze. 

před 2 hodinami

Hasiči evidují tisíce zásahů v souvislosti s extrémním počasím.

Hasiči jsou v permanenci. Od půlnoci měli přes tisíc výjezdů

Kvůli extrémnímu počasí a povodním jsou ze složek integrovaného záchranného systému nejvíce v permanenci hasiči. Hasičský záchranný sbor na sociální síti informoval, že v pátek zasahoval u více než 2800 událostí. Přes tisíc dalších incidentů řešil od půlnoci do sobotního rána. 

před 3 hodinami

Rozbouřená Bělá v Mikulovicích.

VIDEO: Bělá v Jeseníkách se za necelý den změnila v dravou řeku

Jednou z prvních řek, která dělá po vydatných srážkách z posledních dní potíže, je Bělá na Jesenicku. V Mikulovicích už hladina dosáhla třetího stupně povodňové aktivity. Video zveřejněné krajskými hasiči na sociálních sítích ukazuje, jak se změnila v dravou řeku. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

Upíra z Feratu natočil legendární Juraj Herz.

České a slovenské filmy utržené ze řetězu. Připravte se s naším výběrem na studentský festival

V pátek 14. a sobotu 15. října proběhne festival Zlatý Voči pořádaný studenty filmové vědy z Univerzity Karlovy, který jako jeden z mála na světě prezentuje experimentální tvorbu pocházející výhradně od studentů teorie audiovize. Letošní zastřešující téma je Hyper. Čili extravagantní, adrenalinem nadupané, ale i exploatační filmy. U této příležitosti jsme sestavili výběr českých a slovenských filmů, které tuto široce pojatou kategorii mohou vystihovat, ať už pozitivně, či negativně.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Praha

Povodně budou zítra hrozit jen na malých tocích, tvrdí Hladík. Praze se zřejmě vyhnou úplně

Dnes v noci a v sobotu hrozí povodně zejména na menších tocích, jak uvedl na tiskové konferenci ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) po dnešním jednání Ústřední povodňové komise. Povodňové orgány obcí mají již dnes v noci začít s fyzickými hlídkami. Vltava v Praze by měla kulminovat v noci ze soboty na neděli. Očekává se, že hladina vzroste o 60 až 80 centimetrů, přičemž průtok by neměl výrazně překročit druhý povodňový stupeň, což je 1000 metrů krychlových za sekundu.

včera

USA zřejmě poskytnou Ukrajině data k navádění raket dlouhého doletu na ruské cíle

Podle zdrojů americké tiskové agentury bylo toto téma součástí rozhovorů, které se uskutečnily v posledních dnech, kdy americký ministr zahraničí Antony Blinken jednal v Londýně a Kyjevě.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy