Kvůli účetnictví skončilo celé vedení Juventusu včetně Nedvěda. Půjde do Slavie?

Problémy kolem podezřelého účetnictví v Juventusu Turín vygradovaly v razantní krok. Skončilo tam totiž celé klubové včetně předsedy klubu Andrey Agnelliho a viceprezidenta klubu Pavla Nedvěda. Jak poukazuje deník Gazetta dello Sport, mají být v podezření z falšování zmiňovaného účetnictví. Po pár hodinách od této zprávy z pondělního večera vyšlo najevo, že novým šéfem „Staré dámy“ bude Gianluca Ferrero. Mezitím se pak nepřímo předseda představenstva pražské Slavie Jaroslav Tvrdík nechal slyšet, že by ho těšila jakákoli spolupráce s Pavlem Nedvědem.

Maurizia Arrivabeneho ve funkci výkonného ředitele pak nahrazuje Maurizio Scanavino. Zástupci holdingové společnosti Exor, jež je ve vlastnictví rodiny Agnelliových, která ovládá Juventus Turín, pak uvedli, že do poloviny prosince oznámí jména nových kandidátů do vedení klubu. Nejbližší valná hromada klubu se tak bude konat až 18. ledna.

"Ferrero má solidní zkušenosti i potřebné technické znalosti stejně jako opravdovou vášeň pro Bianconeri, což z něho dělá nejlepšího kandidáta na tuto pozici," uvedla ve svém prohlášení k situaci v klubu holdingová společnost Exor. Zatímco Ferrero je znám jako zkušený auditor, Scanavi je pro změnu manažerem vydavatelské společnosti GEDI nacházející se opět pod kuratelou holdingu Exor.

Případ podezřelých machinací s účetnictvím se datuje do let 2018 až 2020, kdy si měli představitelé tohoto klubu brát nelegální provize z jednotlivých transferů fotbalistů a investorům tak následně vykazovali falešné zisky. To byl také důvod, proč byla v těchto letech hned dvakrát odložena valná hromada, na které měl klub schvalovat rozpočet. Mimochodem, v minulé sezóně měl Juventus historickou ztrátu ve výši 254 milionů eur (zhruba 6,2 miliardy korun). 

Do toho všeho navíc přišla letos v květnu stížnost ze strany španělské nejvyšší fotbalové soutěže La Ligy, která se obrátila na Evropskou fotbalovou unii UEFA s tím, aby potrestala italský slavný černobílý klub za porušení tzv. finančního fair play.  V minulosti už z porušení tohoto pravidla UEFA trestala Paris Saint Germain a Manchester City.

Juventus měl falšovat kromě účetnictví i mzdy

Krátce po oznámení konce dosavadního vedení Juventusu vyplavalo na povrch, že klub v předešlých letech 2020 a 2021 také falšoval mzdy hráčů a kvůli tomuto případu se tak o Juventus začal zajímat Italský fotbalový svaz. Mělo se tak tedy dít v době pandemie, kdy klub sice oficiálně tvrdil, že výplaty hráčům pozastavil, nakonec ale tajně výplaty proplácel. Výsledkem vyšetřování tohoto případu může skončit odečtem bodů či dokonce vyloučením ze Serie A, což už Juventus v minulosti zažil.

Největší otázkou po konci Pavla Nedvěda je, kam povedou jeho další kroky. V této souvislosti už si o jeho služby nepřímo řekl šéf pražské Slavie Jaroslav Tvrdík. „Pavla Nedvěda si nesmírně vážím a má moji hlubokou úctu a respekt. Vždy mi nezištně pomohl, když to bylo v jeho silách. Byl nesmírně úspěšný ve fotbalové i manažerské práci. Bylo by mi ctí s ním i nadále spolupracovat ve fotbale i Slavii v jakékoliv roli, kterou by si vybral," napsal konkrétně na svém twitterovém účtu.

K Jaroslavu Tvrdíkovi má Pavel Nedvěd blízko, jelikož se v roce 2015 zúčastnil spolu se slávistickým bossem akce v Číně, kde se konala kampaň za propagaci fotbalu. Byl tam tak součástí delegace prezidenta Miloše Zemana. Je ale otázka, zda by do Slavie coby bývalý hráč Sparty držitel Zlatého míče z roku 2003 šel.

Související

Juventus Turín.

Hvězdě Juventusu Pogbovi hrozí až čtyři roky bez fotbalu. Výskyt testosteronu se potvrdil

Juventus Turín se bude možná muset na následující až čtyři roky obejít bez své francouzské hvězdy Paula Pogby. Právě jemu byl totiž potvrzen doping v podobě testosteronu, jehož B vzorek měl po posledním testu pozitivní. Držiteli titulu mistra světa z roku 2018 pak kromě již zmíněného čtyřletého trestu hrozí i samotné ukončení spolupráce s turínským klubem.
Fotbal, ilustrační fotografie.

Kontroverzní projekt fotbalové Superligy opět ožívá. Nově počítá s 60 až 80 účastníky

Poprvé od dubna 2021 se do mediálního prostoru opět dostala kontroverzní fotbalová Superliga. Zatímco první pokus ztroskotal po velké kritice veřejnosti prakticky po pár hodinách od vzniku soutěže a odstoupením většiny z dvanácti evropských velkoklubů z této původně chystané uzavřené soutěže, nyní -  alespoň podle informací webu A22 Sports - se počítá v novém projektu Superligy s 60 až 80 evropskými kluby. 

Více souvisejících

Juventus FC Pavel Nedvěd Fotbal sk slavia praha Jaroslav Tvrdík

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy