LOH 2024: Dálkař Juška díky překonání svého letošního maxima postoupil do finále, Jíchová poběží v opravách

V neděli pokračuje pod pěti olympijskými kruhy v Paříži atletické zápolení na Stade de France a v dopoledním programu se mimo jiné přestavili i čeští atleti. V dálce se snažila o postup do finále hned dvojice reprezentantů, a zatímco vycházející hvězdě Petru Meindlschmidovi se při olympijské premiéře postoupit do finále nepodařilo, to daleko zkušenějšímu Radku Juškovi ano, když své dosavadní letošní maximum dokázal překonat o 12 centimetrů a skočil tak 815 centimetrů, čímž si tak tedy zajistil účast v bojích o medaile. Další české jméno, které se v dopoledním programu objevilo, byla čtvrtkařka Nikoleta Jíchová, která ve svém rozběhu sice skončila až pátá, o postup do semifinále ale bude ještě bojovat v opravách. 

Poprvé po osmi letech se dálkař Radek Juška zúčastnil závodů pod pěti olympijskými kruhy, a zatímco při své poslední olympijské účasti skončil až třináctý, nyní má velikou si toto umístění hodně vylepšit. Českému reprezentantovi se totiž podařilo ve druhé sérii nejenže trefit dokonale odraz, ale doskočit do vzdálenosti 815 cm, tedy přesně do vzdálenosti kvalifikačního limitu, radost z postupu mohla propuknout. Postupu se dočkal i přesto, že letos se mu zase tolik nedařilo a svého dosavadního maxima (8 metrů) skončil ještě v ostravské hale. 

Jeho teprve osmnáctiletý reprezentační kolega Meindlschmid se snažil navázat na svoje výkony z letošního červnového mistrovství Evropy v Římě, kde na sebe upozornil nejen konečným sedmým místem, ale i osobním rekordem 803 centimetrů. Tentokrát však zůstal před branami finále, když zapsal pouhých 697 cm. 

Zopakovat Řím se zatím v Paříži nepovedlo ani čtvrtkařce Nikoletě Jíchové. Připomeňme, že ve věčném městě skončila čtvrtá v čase 54,59, tentokrát však Jíchovou zabrzdil už rozběh, ve kterém skončila pátá a ve kterém předvedla o 86 setin pomalejší běh. A tak si a svou šanci musí ještě počkat v opravách, což je novinka v rámci atletické čtvrtky na těchto Hrách. 

Související

Olympijské hry, ilustrační foto

Letní olympiáda v Paříži je minulostí. Na příští v Los Angeles zval i Tom Cruise

V neděli večer zhasl nad Paříží olympijský oheň, čímž skončily hry 33. olympiády. Slavnostní zakončení oproti zahajovacímu ceremoniálu, který se netradičně konal na Seině, konalo na Stade de France. Než došlo k uhašení ohně, bylo k vidění defilé sportovců, umělecká část programu připomínající olympijskou myšlenku a začátky moderního olympismu a představení příštího pořadatelského města Los Angeles. Stejně jako byly k vidění tradiční protokolární povinnosti včetně svěšení olympijské vlajky. Tu českou na stadion přinesli medailisté: kanoista Martin Fuksa a oštěpařka Nikola Ogrodníková.
Petr Pavel

Prezident Pavel pogratuloval českým sportovcům k jejich výkonům na olympiádě

Prezident Petr Pavel pogratuloval českým sportovcům k jejich výkonům na letních olympijských hrách v Paříži a poděkoval jim za vynikající reprezentaci země. Na sociální síti X dnes uvedl, že sport není jen o vítězstvích a medailích, ale také o obrovské vůli, odhodlání, dřině, bolesti, času a penězích, které investují nejen sportovci, ale i jejich týmy a rodiny. 

Více souvisejících

letní olympijské hry 2024 v Paříži Radek Juška

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy