LOH 2024: Suverénním způsobem si lezec Adam Ondra pojistil účast v pátečním finále

Po pondělní první části semifinále, tedy po tzv. boulderingu, přišlo ve středu dopoledne lezení na obtížnost a zatímco po první části semifinále český lezec Adam Ondra figuroval na pátém místě, po lezení na obtížnost nenechal nikoho na pochybách, že hodlá do finálové osmičky závodníků proklouznout co možná nejhladčeji. To se mu podařilo. V rámci lezení na obtížnost se mu podařilo vylézt tak vysoko, že si vysloužil 68,1 bodu, přičemž ho ještě dokázali přelézt Brit Toby Roberts a Japonec Sorato Anraku, jenž vedl po boulderingu.

Jako teprve druhému závodníkovi se právě Ondrovi po Španělovi Albertu Ginésovi – obhájci olympijského zlata z Tokia – podařilo dolézt v rámci druhé části semifinále k šedesátibodové metě. Přestože pár kroků nad ní se už neudržel a ze stěny spadl, nemuselo ho to nikterak mrzet, jelikož výsledný součet bodů 68,1 ho jistě posouval do finále. Po absolvování tohoto lezení si pak vychutnal potlesk vestoje zaplněných tribun.

"Úplně super. I když se ta cesta podle ostatních zdála velmi nepříjemná, tak mě se vlastně zdála velmi příjemná. Sám jsem velmi překvapený, jaký z toho je výsledek, protože v momentě, kdy jsem spadl, jsem se necítil úplně unavený. Byla to jenom malá taktická chyba," upozornil pak při okomentování svého výkonu na to, že se v jedné chvíli špatně rozhodl, kam dát svoji nohu.

Co se týče jeho přemožitelů ve výsledkové listině po semifinále, Brit Toby Roberts a Japonec Sorato Anraku spadli ze stěny ve stejném bodě jako Ondra. Kromě těchto jmen a Španěla Ginése se mimo jiné v pátečním finále objeví zkušený rakouský reprezentant Jakob Schubert.

Naopak velikým překvapením je neúčast v olympijském finále ze strany Tomoya Narasakiho z Japonska, u něhož se očekával útok na medaile. Do finálové osmičky závodníků se pak ještě nedostali ani Němec Yannick Flohe nebo ke smutku domácího uznalého publika Francouz Sam Avezou.

Související

Adam Ondra

LOH 2024: Lezec Adam Ondra zopakoval šesté místo z Tokia. Pařížské publikum mu ale uznale aplaudovalo

V zisk medaile čeští sportovní fanoušci mimo jiné doufali i u lezce Adama Ondr, který nakonec zopakoval šestou příčku z her v Tokiu. Stalo se tak poté, co ve druhé části finále, tedy v lezení na obtížnost, skončil na prvním místě společně s nakonec bronzovým Jakobem Schubertem z Rakouska. Protože se ale českému reprezentantovi nevydařila první finálová část, tedy bouldering, po němž byl na sedmém místě, na lepší než celkové šesté místo to nestačilo. I tak si za svůj výkon zasloužil další velký aplaus zaplněných tribun, které mu tak vzdalo za jeho umění hold.
Adam Ondra

LOH 2024: Ondrovi se podařilo topovat na jednom z boulderů. V půli semifinále je na pátém místě

Jen málokdo ze semifinalistů v boulderingu dokázal během pondělního dopoledne dojít až k topu. Proto tato skutečnost, že českému reprezentantovi Adamu Ondrovi se to podařilo na čtvrté z celkem čtyř boulderingových stěn, je nesmírně cenná. Díky tomu se rázem vyšvihl na čtvrtou příčku, nakonec po polovině semifinále figuruje na páté pozici, přičemž na kontě má prozatím 48,7 bodu. Před lezci je teď lezení na obtížnost, které je na programu během středečního dopoledne a které rozhodne definitivně o osmičce postupujících do finále.

Více souvisejících

Adam Ondra letní olympijské hry 2024 v Paříži

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Ústavní soud zamítl stížnost na kampaň SPD. Podobné chování je i nadále možné, zlobí se advokátka

Ústavní soud zamítl další stížnost na nenávistnou a xenofobní kampaň SPD, tentokrát v Jihočeském kraji. Údajně nenašel procesní cestu, jak ji podpořit.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy