LOH 2024: Těsnější už to být nemohlo. Lyles je sprinterským králem pařížských Her

Tak na tenhle závod na 100 metrů mužů z olympijské Paříže se bude ještě dlouho vzpomínat. Sice především na vítěze Američana Noaha Lylese, kterému se podařilo splnit si sen a jako prvnímu Američanovi po dvaceti letech získat zlatou medaili z her na stovce. Vzpomínat se ale bude i na to, jak neskutečně těsné bylo. Nejenže musel o vítězi definitivně rozhodnout až fotofiniš, který odhalil rozdíl pouhých pěti tisícin mezi Lylesem a druhým Jamajčanem Kishanem Thompsonem, ale mezi prvním a třetím místem, které obsadil další Američan Fred Kerley, byl rozdíl pouhých dvou setin.

Že se tato stovka zapíše mezi nejtěsnější, je jasné už z toho, že hned sedm závodníků se dostalo pod 9,90. Pro Lylese, jenž se spíše specializuje na dvoustovku, bylo snem uspět jednou pod pěti kruhy i na stovce, ze které má sice tři zlata, ale jen ze světových šampionátů.

Znám je svými pomalejšími starty z bloků a nejinak tomu bylo i tentokrát, ale snad až na nakonec posledního Jamajčana Sevillea se téměř všichni před cílem seřadili do řady a vypadalo to, že jen stěží bude k rozeznání, kdo nakonec protnul pomyslnou cílovou pásku jako první.

Skutečně to chvíli trvalo, než fotofiniš nakonec určil jako vítěze Lylese a není divu, že to chvíli trvalo. Rozdíl mezi druhým Thompsonem z Jamajky byl pouhých pět tisícin, všichni medailisté se pak vešli do dvou setin sekundy.

To, že finále stovky zaběhnou všichni jeho účastníci pod deset sekund, přičemž se to podařilo i poslednímu osmému Jamajčanovi Sevilleovi (9,91) a to i navzdory zranění, už slibovala předešlá tři semifinále, kdy nejhorším časem, kterým se ještě dalo do finále kvalifikovat, byl čas 9,93 sekundy.

Související

Běhání, ilustrační fotografie.

LOH 2024: Hassanovou inspiroval Zátopek. Po dvou bronzech z dráhy si doběhla pro zlato z maratonu

Jak sama nizozemská běžkyně Sifan Hassanová řekla, k tomu, aby na hrách v Paříži po závodech na pěti a na deseti kilometrech zkusila i maraton, ji inspiroval někdejší československý běžec Emil Zátopek, kterému se dosud jako jedinému podařilo z těchto tří distancí v Helsinkách získat zlatou olympijskou medaili. Poté, co si na těchto hrách Hassanová doběhla pro bronzy ze zmiňované pěti a desetikilometrové trati, si chtěla svou medailovou sbírku rozšířit o cenný kov z maratonu a povedlo se jí to dokonale, když si v olympijském rekordu 2:22:55 doběhla pro zlato. Nejlepší Češkou byla šestadvacátá Tereza Hrochová, další česká reprezentantka Moira Stewartová skončila na 66. místě.
Nikola Ogrodníková

LOH 2024: Nikola Ogrodníková zachránila pod pěti kruhy českou oštěpařskou školu a získala bronz

Po zlaté medaili kajakáře Josefa Dostála se v sobotu během předposledního soutěžního olympijského dne dočkal česká výprava pátého cenného kovu zásluhou oštěpařky Nikoly Ogrodníkové, která získala bronz a zachránila tak tím pod pěti kruhy českou oštěpařskou školu. Cenný kov si ve svém životním závodě pro mnohé nečekaná česká olympijská medailistka zajistila hodem dalekým 63,68 metru.

Více souvisejících

Atletika letní olympijské hry 2024 v Paříži olympiáda

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy