Na Krejčíkovou ve Wimbledonu navázala Siniaková. S Townsendovou vyhrála turnaj ve čtyřhře

Sobota byla ve Wimbledonu ryze českým dnem. Poté, co ve finále ženského singlu uspěla po Janě Novotné, Petře Kvitové a Markétě Vondroušové jako čtvrtá Češka v historii v éře samostatného státu Barbora Krejčíková, připsal si český tenis ještě ten samý den úspěch i v ženské čtyřhře. Finále turnaje totiž ovládl česko-americký pár Kateřina Siniaková-Taylor Tonwsendová poté, co dvakrát 7:6 porazil kanadsko-novozélandské duo Gabriela Dabrowská-Erin Routliffeová.

Úvodní sada musela být rozhodnuta až ve zkrácené hře a to i proto, že se česko-americkému páru podařilo v desátém gamu odvrátit hned dvě možnosti soupeřek ukončit první sadu. První zkrácenou hru v tomto zápase nakonec Siniaková s Townsendovou vyhrály poměrem 7:5. 

Protože i druhá sada dospěla až do zkrácené hry, finále ženské čtyřhry se hrálo více než dvě hodiny, mimochodem na centrálním dvorci pod zataženou střechou. A protože i druhou zkrácenou hru vyhrál česko-americký pár, tentokrát ji ovládl jednoznačným výsledkem 7:1, povedená česká wimbledonská sobota se stala skutečností.

Pro Kateřinu Siniakovou to byl již třetí triumf na londýnské trávě v rámci ženské čtyřhry a to po letech 2018 a 2022, kdy tvořila ryze český deblový pár s Barborou Krejčíkovou. Loni pak z českých tenistek ovládla ženskou čtyřhru ve Wimbledonu tehdy loučící se Barbora Strýcová s Tchajwankou Sie Šu-wej.

"Za mě bylo určitě super, že jsme urvaly první set. Soupeřky ho nedoservírovaly a myslím, že je to mohlo trochu zlomit, že cítily šanci, kterou nevyužily. Zápas byl vyrovnaný, ale stále jsme věřily, že jsme lepší a že v dané momenty zahrajeme dobře. Samozřejmě když máte set v zádech, je to o dost lepší," okomentovala průběh finálového zápasu Siniková po jeho skončení.

Podle její parťačky Townsendové, které se až na třetí pokus konečně povedlo ve čtyřhře uspět v grandslamovém finále, byla právě spolupráce se Siniakovou tím tajným faktorem tohoto úspěchu. "Musím říct, že jsem ráda, že jsem se dala dohromady s Kateřinou. Pamatuji si, jak mi v mém prvním grandslamovém finále (US Open 2022, pozn. red.) pořádně nakopala zadek. Je skvělé, že jsem mohla být tentokrát na stejné straně kurtu," nechala se slyšet matka tříletého syna. "Snad to tak je. Snažím se s kýmkoliv hrát vždy to nejlepší. Jsme také tým. Pořád jste tam dvě a je třeba, abyste obě zahrály dobře a navzájem si pomohly," reagovala na to česká hráčka a pokračovala: "I když je to můj devátý grandslamový titul, jsem za něj ráda. Každý chutná jinak, ale pokaždé je to hezké."

Siniaková je pak ráda, že v sobotu byl areál All England Clubu zahalen obrazně řečeno do českých barev díky předešlému úspěchu Barbory Krejčíkové v singlu. "Něco jsem z toho zápasu viděla, něco ne. Přeci jenom jsme se byly rozehrát. Konec jsem ale viděla a jsem ráda, že to takhle dopadlo. V závěru to bylo nervózní. Báře jsem však úspěch moc přála a myslím, že to bylo super finále," řekla k tomu Siniaková, jež byla ráda, že rozšířila řadu českých úspěchů ve Wimbledonu z posledních let. "Je to skvělé. Jsem nadšená, že mohu být součástí tradice plné skvělých hráček, které v Česku máme. Zasloužíme si to, každá z nás prošla svou cestou. A když se ohlížím zpátky, jsem za svou kariéru vděčná. Snažím se to říkat víc a víc, že si sebe musím vážit a že jsem dobrá hráčka."

Konečný výsledek tenisového Wimbledonu (13.7.2024):

Ženská čtyřhra – finále:

Siniaková, Townsendová (4-ČR/USA) – Dabrowská, Routliffeová (2-Kan./N. Zél.) 7:6 (7:5), 7:6 (7:1)

Související

Kateřina Siniaková

Po zlatém finále mixu nebylo nouze o humor. Zahraniční média řešila přátelství i partnerství

Radost z prvního zlata pro českou olympijskou výpravu v Paříži byla samozřejmě na pozápasové tiskové konferenci znatelná. Po takovém úspěchu s úsměvem přejdete jindy možná nevhodné dotazy. Třeba na životní partnerství mezi Kateřinou Siniakovou a Tomášem Macháčem. Ti se, jak známo, po třech letech vztahu rozešli těsně před olympiádou, kterou nakonec spolu bok po boku vyhráli. "My jsme až takoví profíci, že jsme se rozhodli rozejít, abychom se soustředili na medaili. A uvidíme, co bude potom," nechal se slyšet v odpovědi jednomu ze zahraničních novinářů Macháč. 
Kateřina Siniaková

LOH 2024: Česko má první zlato. Siniaková s Macháčem došli až po super tie-breaku k nejcennějšímu kovu

Celý týden čekali čeští sportovní fanoušci na první medaile z letošních Letních olympijských her v Paříži a konečně se dočkali. Nejprve se o senzační bronz postaral tým českých kordistů, aby pak za pár hodin na to zlato získal tenisový smíšený pár Kateřina Siniaková a Tomáš Macháč. Ti se stali olympijskými medailisty poté, co po hodině a osmnácti minutách hry porazili ve finále čínský pár Čang Č'-čen, Wang Sin-jü 6:2, 5:7, 10:8. 

Více souvisejících

Kateřina Siniaková (tenistka) tenis wimbledon

Aktuálně se děje

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Záběry pádu letounu v Sao Paulu se objevily na sítích. (9.8.2024)

Led mohl být příčinou smrti 62 lidí na palubě letadla v Brazílii

Nastal pokrok ve vyšetřování srpnové tragické letecké nehody v Brazílii, kterou nepřežilo všech 62 lidí na palubě. Podle v pátek zveřejněné oficiální zprávy hlásila posádka krátce před nehodou poruchu systému odmrazování. Informoval o tom Guardian s odkazem na agenturu Reuters. 

včera

včera

včera

včera

Deštivé počasí, ilustrační fotografie.

Počasí jako na houpačce. Přijde šok, teploty klesnou o desítky stupňů

Dnes a zítra si v Česku ještě užijeme tropická vedra, pak ale bude následovat výrazná změna. Příští týden přinese zcela jiné počasí, než jsme byli zvyklí poslední dva týdny, uvedl doslova Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Přijde totiž ochlazení, očekává se i plošnější déšť. Zatímco tak v tomto týdnu dosahovala maxima až 35 °C, za několik dní může být až o dvacet stupňů méně.

včera

včera

Ministr obrany Lloyd J. Austin III v Pentagonu

Údery západními zbraněmi v hloubi Ruska válku nerozhodnou, tvrdí Austin

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

včera

Vesmírná loď CST-100 Starliner

Problémy lodi Starliner jsou u konce. Její posádka si ještě oddechnout nemůže

Opakovaně použitelná kosmická loď Starliner od společnosti Boeing se v noci na sobotu vrátila na Zemi, když s pomocí padáků přistála v americkém státě Nové Mexiko. Informovala o tom NASA. Loď se však vrátila bez posádky, jejíž členové po předchozích problémech plavidla zůstávají na Mezinárodní vesmírné stanici ISS. 

včera

včera

Aktualizováno 6. září 2024 21:59

Ukrajinská armáda čelí výzvám na ruském území. Kyjev se vojáků v těžké situaci zastává

Ukrajinská armáda se při okupaci ruských území snaží dodržovat válečná pravidla a chránit civilisty, zatímco ruská vojska pokračují v útocích na civilní objekty. Kyjev zdůrazňuje, že jeho vojáci nepropadají k rabování a drancování, čímž si chce získat mezinárodní podporu.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy