Průšvih na spadnutí. Může Seina za bakteriální infekci u triatlonistky?

O čistotě pařížské řeky Seiny se toho už před samotnými Hrami namluvilo spoustu. Existovaly oprávněné obavy, zda se v ní budou moct uskutečnit triatlonové závody. Ještě během her, zvlášť po deštích, se pokaždé bral vzorek z řeky, aby následně pořadatelé posoudili, zda je řeka způsobilá k tomu, aby se v ní závody mohly uskutečnit. Uskutečnily se, zřejmě však nikoliv bez následků. Po závodě žen se smíšeného štafetového závodu nemohla zúčastnit Belgie, protože Claire Michelová skončila s bakteriální infekcí v nemocnici. 

To, že se Belgičanka Michelová smíšeného štafetového závodu nakonec nezúčastní, uvedl ve svém strohém prohlášení bez dalších podrobností Mezinárodní olympijský výbor (MOV). „Belgie se kvůli nemoci Michelové účasti vzdala,“ napsala pouze.

Není divu, že se po tomto odřeknutí účasti hned tento krok spojoval s čistotou, respektive se špinavostí řeky. Vždyť nejeden test z předešlých týdnů a dnů potvrdil, že se v řece nachází zvýšená koncentrace bakterie E.coli. A jak píše belgický deník De Standaard, právě E.coli má být onou bakterií v těle belgické reprezentantky. Konkrétně píše, že byla právě kvůli „nakažení bakterií E.coli hospitalizována v nemocnici“. Připomeňme, že tato bakterie způsobuje žaludeční a střevní potíže, kterými právě nyní Belgičanka trpí. 

Pro pořadatele, ale i pro obyčejné Francouze může být problém se Seinou noční můrou, neboť na vyčištění tohoto mohutného vodního toku dali Francouzi z rozpočtu v přepočtu až 35 miliard korun, když mimo jiné organizátoři vybudovali speciální nádrže na odpadní vody a dennodenně kontrolovali její stav.

Nakonec ale na to všechno pasuje české rčení o vyhozených penězích pánu Bohu do oken. Pokud by se snad prokázala souvislost mezi bakteriální infekcí závodnice a špinavostí Seiny, pořadatele jistě čeká velký problém a mnoho vysvětlování. Umístěním závodů do Seiny ale byli zahnáni do kouta, jelikož nechtěli z triatlonu udělat ještě neregulérnější duatlon (tedy jen kolo a běh bez plávání).

„Doufáme, že probíhající olympiáda poslouží jako poučení pro další triatlonové závody. Například co se týče garantovaných termínů, kdy lze trénovat, předem jasných formátů a okolností, které u fanoušků a sportovců nevyvolají nejistoty,“ uvádí k celému případu ve svém prohlášení belgický triatlonový tým.

Související

Olympijské hry, ilustrační foto

Letní olympiáda v Paříži je minulostí. Na příští v Los Angeles zval i Tom Cruise

V neděli večer zhasl nad Paříží olympijský oheň, čímž skončily hry 33. olympiády. Slavnostní zakončení oproti zahajovacímu ceremoniálu, který se netradičně konal na Seině, konalo na Stade de France. Než došlo k uhašení ohně, bylo k vidění defilé sportovců, umělecká část programu připomínající olympijskou myšlenku a začátky moderního olympismu a představení příštího pořadatelského města Los Angeles. Stejně jako byly k vidění tradiční protokolární povinnosti včetně svěšení olympijské vlajky. Tu českou na stadion přinesli medailisté: kanoista Martin Fuksa a oštěpařka Nikola Ogrodníková.
Petr Pavel

Prezident Pavel pogratuloval českým sportovcům k jejich výkonům na olympiádě

Prezident Petr Pavel pogratuloval českým sportovcům k jejich výkonům na letních olympijských hrách v Paříži a poděkoval jim za vynikající reprezentaci země. Na sociální síti X dnes uvedl, že sport není jen o vítězstvích a medailích, ale také o obrovské vůli, odhodlání, dřině, bolesti, času a penězích, které investují nejen sportovci, ale i jejich týmy a rodiny. 

Více souvisejících

letní olympijské hry 2024 v Paříži triatlon Paříž

Aktuálně se děje

před 45 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Válka v Izraeli

Válka v Gaze má přes 34 tisíc obětí, tvrdí Palestinci. OSN řekla, jak s jejich údaji pracuje

Konflikt mezi Izraelem a hnutím Hamás si podle palestinského ministerstva zdravotnictví vyžádal již 34 344 palestinských obětí. Zveřejněný seznam obsahuje údaje o většině zabitých, včetně jmen, věku a pohlaví. Mnoho obětí jsou děti, přičemž seznam zahrnuje i 169 novorozenců a stovky dalších mladších deseti let. Izrael oficiální čísla zpochybňuje, zatímco OSN potvrzuje, že palestinské údaje bývají přesné.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Recep Tayyip Erdogan

Turecko se odklání od Západu? Chce prohlubovat vztahy s Východem

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan ve středu na fóru v Ankaře prohlásil, že Turecko bude nadále rozvíjet vztahy s Východem, a to i přesto, že v zahraniční politice zůstává orientováno na Západ. Zdůraznil, že svět už není "černobílý" a Ankara nemusí spolupracovat pouze s jednou stranou.  

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Vladimir Putin

Rusko oficiálně zahajuje partnerství s Íránem

Ruský prezident Vladimir Putin přijal návrh na podepsání dohody o strategickém partnerství s Íránem, který mu předložilo ruské ministerstvo zahraničních věcí. Uvedl to server Times of Israel.

před 10 hodinami

Autobus po nehodě v Karlových Varech sjel do kolejí. Na místě jsou zranění, vlaky nejezdí

Autobus ve čtvrtek ráno po nehodě v Karlových Varech sjel na železniční trať a poškodil ji. Na místě jsou zranění, podle dostupných informací jde o 17 osob. Na místě zasahují složky záchranného systému. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy