Změny ve fotbalové Slavii. Přichází mladý Nor, ale do Lince odchází druhý slávista za krátký čas

Do poloviny února mohou tuzemské české fotbalové profesionální kluby přivádět do svých kádrů posily a nejinak činí v posledních dnech pražská Slavia. Představila teprve devatenáctiletého norského mládežnického reprezentanta s řeckými kořeny Christose Zafeirise. Ten do Edenu míří z Haugesundu, přičemž se upsal až do konce června 2027. Slavii naopak opustil obránce Maksym Talovjerov, jenž následuje kroky svého bývalého spoluhráče Mosesa Usora a míří do rakouského Lince.

V pražské Slavii věří, že příchod Zafeirise bude pro něj samotného znamenat zlepšení a že napodobí některé aktuální hráče Slavie a stane se oporou kádru. "Věříme, že Christos bude platnou posilou. Je mu 19 let, už tak zajímavé fotbalové dovednosti bude moci u nás ještě zdokonalit. Doufáme, že půjde ve stopách Alexandera Baha a Aihama Ousoua. Ti se na naše prostředí perfektně aklimatizovali. Věříme, že získáváme typologii hráče, rychlého a důrazného záložníka, která trenérskému týmu umožní ještě víc variovat při tvoření sestavy," uvedl k němu konkrétně slávistický sportovní ředitel Jiří Bílek.

Zafeirisova rodina se v jeho devíti letech odstěhovala z rodného Řecka do Norska a právě v tamní lize v minulé sezóně vstřelil čtyři branky a k tomu přidal ještě pět asistencí. „Můj osobní cíl je ukázat lidem, že jsem dobrý hráč. Ukázat, že můžu hrát od začátku a být důležitým hráčem týmu," nechal se slyšet po příchodu do Edenu Zafeiris a dodal, že se na svůj premiérový start v české lize těší. "Slavia je skvělý klub. Mám radost, že jsem tady, a těším se na zkušenosti, které tu získám."

Sám kouč Jindřich Trpišovský je z příchodu talentovaného Nora nadšen. "Má velký akční rádius. Na svůj věk je mimořádně technicky vybavený. Skvěle pracuje s prostorem, cítí hru do plné obrany. Má nízko těžiště, dobře přebírá míče nahoru. Na svůj věk odehrál spoustu zápasů a má hodně bodů. Doufám, že u nás potvrdí, že je to hráč, který chce být hodně vidět v klíčových momentech. Na svůj věk má velké sebevědomí. Trochu mi v tom připomíná Lindžiho (Lingra)," popsal jeho dispozice s tím, že si je vědom pozvolné aklimatizace do týmu. "Poprvé přichází do cizího prostředí. Bohužel přišel do týmu, který má za sebou přípravu. Je v jiném módu. V podstatě mu skončila sezona. Má volno a bude začínat od nuly. Bude si muset pozici vypracovat, dostane čas na aklimatizaci. Směrem do budoucna v něm vidíme obrovský potenciál, aby se mohl zařadit mezi klíčové hráče týmu," pokračoval šestačtyřicetiletý stratég.

Ten také prozradil, že transfer tohoto Nora s řeckými kořeny nebyl od počátku vůbec jednoduchý. "Jeho příchod byl jako na horské dráze. Usilovali jsme o něj celý podzim. Byl tady v prosinci s agenty i s tátou, proběhly všechny možné věci, třeba to, proč o něj máme zájem. Myslím si, že tohle hrálo velkou roli. Jednu dobu to bylo otevřené, pak zase úplně zavřené. Myslím si, že největší roli v tom sehrál on sám. Líbilo se mu prostředí, do kterého mohl přijít. To bylo zásadní," sdělil bývalý kouč Žižkova a Liberce a pokračoval: "Je to kategorie hráčů, kterou pokud sem nedostanete v tomto věku, tak už sem do Česka nedostanete nikdy. Zvolil to, že má za sebou sezonu, kdy pravidelně nastupoval. Chce udělat mezikrok do konkurenčního prostředí a nechce se hned přesunout do velké ligy."

Další novinkou z poslední doby ve slávistickém kádru je pak to, že klub nebude do prozatím počítat s ukrajinským obráncem Maksymem Talovjeovem. Tento dvaadvacetiletý fotbalista přišel do Edenu loni v zimě z Českých Budějovic, ovšem oporou základní sestavy se nakonec nestal. Na podzim už hostoval v Liberci. "Vzhledem k tomu, že by Maksym nedostával takovou porci minut na hřišti, kterou ve svém věku potřebuje, je hostování před letním mistrovstvím Evropy do 21 let logickým řešením. Ve hře byly možnosti české i zahraniční, po domluvě s hráčem, který preferoval Linec, ale míří do Rakouska," uvedl k tomuto kroku sportovní ředitel Jiří Bílek pro slávistický web.

Připomeňme, že Talovjerov nastoupil v české lize do 71 duelů, během kterých zaznamenal jen dvě branky. Kontrakt s Lincem je půlroční bez možnosti hostování přetavit v přestup.

Související

SK Slavia Praha, stadion v Edenu.

Fotbalové Slavii má pomoct k finiši za titulem navrátilec. Dohodla se se stoperem Zimou

Návrat, o kterém se v posledních dnech spekulovalo, se stal nakonec skutečností. Reprezentační stoper David Zima se vrací do pražské Slavie poté, co ho měl sešívaný klub koupit za 4 miliony eur (v přepočtu zhruba za 100 milionů korun) z FC Turín, což z něj tak činí jednoho z nejdražších fotbalistů, který kdy do Slavie přišel. Jak uvádí slávistický web, fotbalista se s klubem dohodl na smlouvě až do června roku 2028.
SK Slavia Praha

Slavii posílí Nizozemec s kontroverzní minulostí. Klub mu chce pomoct restartovat kariéru

Jeho dosavadní životopis hovoří o zajímavých adresách, na kterých nizozemský talent působil. Jednadvacetiletý ofenzivní záložník Mohamed Ihattaren prošel Eidhovenem, Juventusem či Ajaxem Amsterdam. Nyní ale jako volný hráč kývl na nabídku pražské Slavie, se kterou se domluvil na tříleté smlouvě. Ostrý zápas nehrál Ihattaren již rok a půl, i proto začne přípravu ve svém novém působišti individuálně.

Více souvisejících

sk slavia praha

Aktuálně se děje

před 41 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Aktualizováno včera

Vláda schválila novelu zákona o zbraních, která reaguje na střelbu na FF UK

Vláda ve středu schválila novelu zákona o zbraních, která urychlí začátek platnosti dvou zásadních opatření obsažených v novém zákoně o zbraních. Jde o povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii v otázce zajištění zbraní. Změny by mohly platit už od letošního července.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy