Nejkrutější vládkyně Evropy? Kateřina Medicejská rozpoutala masakr, který vstoupil do dějin

Mezi výrazné osobnosti francouzské historie můžeme bezpochyby zařadit Kateřinu Medicejskou. Zároveň se o ní někdy mluví jako o nejkrutější vládkyni Francie. Měla totiž na svědomí krvavý masakr hugenotů, který vstoupil do dějin jako Bartolomějská noc.

Krutá Kateřina pocházela z rodu Medici z Florencie. Protože jí zemřeli rodiče, když byla ještě dítě, vychovával ji její strýc, papež Klement VII. – Giulio de Medici. Proti němu se však zformovala opozice, která zbavila rod Medicejských moci a Kateřinu držela jako rukojmí. Roku 1530 se Klement VII. znovu ujal moci. V rámci jeho vymyšlené sňatkové politiky si měla Kateřina vzít za manžela následníka francouzského trůnu, Jindřicha Orleánského.

V roce 1533 se Kateřina Medicejská za Jindřicha Orleánského skutečně provdala. Roku 1536 nastoupil Jindřich na francouzský trůn jako Jindřich II. Manželskému páru to moc neklapalo, a to prý zejména proto, že se Kateřině nedařilo otěhotnět a dát tak svému muži dědice. Rozvod byl nakonec zažehnán v roce 1543, kdy se manželům narodilo první dítě. Nakonec jich měl pár deset. Král udržoval ještě milenecký vztah s Dianou de Poitiers, která ho ovlivňovala v osobním i politickém působení.

Král Jindřich II. v roce 1559 nečekaně zemřel na následky zranění, které utrpěl při turnaji. Na trůn tak usedl jeho syn František II., který však o rok později zemřel. Francouzským králem se stal nezletilý a nemocný Karel IX., za kterého prakticky vládla jeho matka Kateřina Medicejská. V celé Francii probíhaly od roku 1562 tzv. hugenotské války, tedy konflikty mezi hugenoty a katolíky. Na stranu katolíků se postavila mocná rodina de Guisů, protestanty vedl Jindřich Navarrský. Náboženské války skončily až v roce 1598.

Napjaté vztahy mezi katolíky a protestanty měla urovnat svatba dcery Kateřiny Medicejské, Markéty, a Jindřicha Navarrského. Opak byl však pravdou. Jenom pár dní po sňatku Markéty a Jindřicha, dne 24. srpna 1572, začal krvavý masakr hugenotů, který do dějin vstoupil pod označením Bartolomějská noc. Ten měla mít na svědomí právě Kateřina Medicejská.

Osudného srpnového dne roku 1572 byl mezi prvními obětmi vůdce hugenotů – admirál Gaspard de Coligny. Masakr vypukl v Paříži, kde jej vedl král Karel IX. a jeho matka Kateřina Medicejská. Hugenoti byli později vražděni po celé Francii. Krvavá likvidace protestantů trvala několik týdnů a zemřeli při ni tisíce lidí.

Nejvíce hugenotů bylo zavražděno v Paříži, Toulouse, Bordeaux, Lyonu, Bourges, Rouenu a Orleánsu. Masakry popisuje celá řada dobových písemných pramenů, zprávy o počtu obětí se však značně liší. Zatímco někteří autoři se zmiňují o dvou tisících mrtvých, jiní píší o desetitisících mrtvých. Mimo jiné se můžeme dočíst o tom, že po masakrech byly francouzské řeky plné mrtvol a nebylo možné lovit a konzumovat ryby. Dnes už se jenom těžko dozvíme, co na tom bylo pravdy.

Na celou událost reagoval sám papež Řehoř XIII., a to poněkud zvláštně. Nechal rozeznít všechny zvony jako symbol díkůvzdání, na počest vítězství pálila děla z Andělského hradu. Papež dal také razit pamětní mince a zhotovit pamětní medaili. Na jeho příkaz Giorgio Vasari, známý italský umělec a dvorní malíř rodiny Medicejských, vytvořil nástěnnou malbu Bartolomějské noci v Královské síni v Apoštolském paláci ve Vatikánu. Někteří badatelé tuto papežovu reakci považují za historický mýtus.

Rozdílné byly reakce evropských panovníků. Filip II. Španělský coby fanatický katolík s masakrem hugenotů souhlasil. Oproti tomu římský císař a český král Maxmilián II. Habsburský (mimochodem tchán Karla IX.) celou událost odsoudil.

Náboženské války ve Francii skončily až v roce 1598. Tehdy začal platit tzv. nantský edikt, který zrovnoprávnil hugenoty s katolíky a zaručoval svobodu náboženského vyznání. Roku 1685 však nechal francouzský král Ludvík XIV. nantský edikt zrušit.

Kateřina Medicejská později ztrácela svou moc ve Francii, a tak se stáhla do ústraní na zámek v Blois. Zde také 5. ledna 1589 ve věku 69 let zemřela.

Související

Zatímco ve světě si lidé masakr na náměstí Tchien-an-men připomínají, v Číně se ho komunisté snaží vymazat z lidské paměti. Rozhovor

35 let od protestů v Číně. Země tehdy byla v mnohém svobodnější než Československo, upozorňuje sinolog Klimeš

Smrt vysokého činitele a představitele reformního křídla komunistické strany Chu Jao-panga v dubnu 1989 se stala velkým impulzem pro protestní hnutí v Číně. Přestože jeho hlavní hybnou silou byli studenti, před jeho krvavým potlačením na náměstí Tchien-an-men o necelé dva měsíce později proniklo prakticky do všech společenských kruhů, konstatuje sinolog Ondřej Klimeš v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Pracovník Orientálního ústavu Akademie věd v té souvislosti poukazuje na to, že k protestům a nepokojům různé intenzity docházelo v Číně již dříve, jelikož osmdesátá léta byla dosud nejuvolněnějším obdobím v dosavadní historii vlády tamní komunistické strany. V kontextu současné politické situace v Číně je podle Klimeše například obtížně představitelné, že čínská společnost byla v této době spíše prozápadně naladěná a její část požadovala demokratizaci poměrů. 

Více souvisejících

historie Kateřina Medicejská Bartolomějská noc Francie král Jindřich II. Francouzský

Aktuálně se děje

před 45 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

před 3 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 4 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 11 hodinami

Policie zasahuje na gymnáziu v Litvínově. Škola byla evakuována

Policie v pátek ráno zasahuje na gymnáziu v Litvínově v Ústeckém kraji. Evakuovány byly desítky studentů kvůli násilnému vstupu osoby do budovy. Strážci zákona podezřelého člověka zadrželi.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy