USA: Snaží se ochránit demokracii, nebo ji spíše rozvracejí?

Washington - Veškeré americké snahy ochránit demokracii se setkávají s opačným výsledkem. Jako příklad můžeme uvést poslední snahy v USA a prošetření ruského vlivu na americké prezidentské volby, které se konaly minulý rok, píše list The National Interest. Paradoxně však tyto snahy poškozují to, na co jsou Američané nejvíc hrdí - demokracii. A naopak to přihrává ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi, aby mohl na západ exportovat svůj vliv.

I přes Trumpovo odmítnutí, že by měl mít co do činění s ruskými agenty, všeobecný názor je takový, že jistý ruský vliv během voleb nejspíše byl. Problém je však v postoji, který Trump zaujímá, i když si veřejnost myslí své, on z politických důvodu musí i nadále trvat na tom, že je čistý jako lilie. To pak ale o Američanech vypovídá zejména to, že hlava státu lže, což do demokracie rozhodně nepatří.

Hlavní problém leží v tom, že ve vyšetřování nyní figurují zájmy tří stran - americký Kongres, bezpečnostní a výzvědné agentury a média společně s tiskem. Špatné dodávání informací z vyšetřování médiím pak zapříčinilo to, že společnost je nejen chybně informována o procesu, ale celou záležitost taky špatně chápe a vůbec si neuvědomují, že zásah cizího státu do voleb představuje závažné ohrožení demokracie.

Jako příklad si uveďme například George Papadopoulose, který byl nedávno uznán vinným z podání falešných informací, kterými chtěl ovlivnit směřování vyšetřování FBI. Papadopoulos během Trumpovy prezidentské kampaně se ukázal jako snaživec, který si i pro sebe chtěl uzurpnout kousek moci. Je to jev, který je ve Washingtonu velice častý, nicméně veřejnost se o nich jen málokdy dozví. George Papadopoulos udělal tu chybu, že ve své touze o kariérní postup se několikrát sešel s ruskou stranou.

Papadopoulosův právník ovšem trvá na tom, že je v tom jeho klient zcela nevinně. Upřímně, vyšetřovatelé se zde příliš zaobírají slovem "ruský agent", ale jak má typický Američan rozpoznat akcent Rusů, Bělorusů nebo Ukrajinců? Že se jednalo o ruského představitele mohla být náhoda, zatímco jeho klient nemusel vědět, s jakým agentem jedná a vše mohlo být nastrčené.

Pokud dáme ruský vliv stranou, americký prezident Donald Trump během ani ne roku úřadování sám způsobil svou rétorikou pořádný poplach. Jak je možné, že prezident národa známého tím, že je postavený zejména na migrantech, může vůči uprchlíkům roznášet takovou nenávist? Základy americké demokracie postavili přistěhovalci, americký sen je možný jen díky snaze migrantů, přesto prezident i nadále trvá na postavení zdi, které samotnou americkou demokracii narušuje.

The National Interest připomíná, že americký Kongres nikdy nebyl jednotný. Vždycky zde soupeřily o moc dva tábory - demokraté a republikáni. V dnešní době ale soupeří i republikáni mezi sebou, a to kvůli sporné osobě Donalda Trumpa, který byl jejich kandidátem na prezidenta. Vyšetřovatelé pak musí v první řadě jednat v zájmu bezpečnosti a uchovávat některé klíčové informace tajné, zatímco média už dávno ztratila jakoukoliv zodpovědnost vůči lidu. Pravdivé zprávy nebo ne, hlavní je nyní čtenost.

Ve světle ruské aféry se tak snaží média nacházet senzace, kvůli tomu pátrají do hluboké minulosti, aby nakonec "objevili to", že ruské vazby se pojí s americkou politikou už odjakživa, což není až tak moc šokující informace. Problém je, že žádná strana si neuvědomuje, že svým jednáním a v honbě za vlastními zájmy přispívají zejména Vladimiru Putinovi, ohrožovateli americké demokracie.

Zatímco americká administrativa je paralyzována vlastními problémy, jejich zahraniční politika ochabuje. To dává Moskvě příležitost zejména na Blízkém Východě, kde teď státy vzhlíží ke Kremlu jako ručiteli míru, spíš než směrem k Bílému domu. A než se Washington naděje, velmi brzy by už mohl Trump zjistit, že USA v Sýrii nemá vůbec žádné slovo.

A nakonec to ubližuje USA i v té podobě, že Trump momentálně nemá v rukávu žádné tajné eso k tomu, aby v otázce korejské krize mohl výměnou za ruskou pomoc něco i nabídnout. Trump se má s Putinem setkat už za několik dní ve Vietnamu, kde toto téma zaručeně proberou. Američané v zájmu ochrany vlastní demokracii už ztratili ve světě výsostné postavení, pokud proti současné hrozbě nezískají pomoc z Pekingu a Moskvy, velmi brzy by nás mohla čekat skutečně špatná nukleární válka.

Související

Více souvisejících

USA (Spojené státy americké) demokracie Vladimír Putin Donald Trump

Aktuálně se děje

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Elektrovozy Volkswagen

O elektroauta značky VW není zájem. Fabriky plánují velké propouštění

Elektromobilita představuje významné riziko pro pracovní místa v automobilovém průmyslu, přičemž prodeje elektromobilů v současnosti v Německu zaostávají. Tento trend je obzvláště znepokojivý pro zhruba 1000 zaměstnanců společnosti VW v Sasku, jejichž pracovní pozice jsou nyní ohroženy více než kdy jindy.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Donald Trump si udržuje náskok před Bidenem.

Manhattanští žalobci souhlasí s odložením Trumpova rozsudku

Kancelář okresního prokurátora na Manhattanu oznámila, že je ochotna odložit vynesení rozsudku nad Donaldem Trumpem. Tento krok má umožnit zvážení jeho návrhu na zrušení trestního odsouzení za obchodní podvody v návaznosti na pondělní rozhodnutí Nejvyššího soudu, který prezidentům poskytl širokou ochranu imunity.

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Orbán navrhuje Zelenskému příměří

Maďarský premiér Viktor Orbán v úterý během návštěvy Kyjeva vyzval ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, aby zvážil dosažení rychlého příměří ve válce s Ruskem s cílem možného urychlení mírových jednání. Zelenskyj zopakoval, že Ukrajina potřebuje spravedlivý mír. 

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Rusko plánuje vybudovat vlastní vesmírnou stanici. Postaví ji umělá inteligence

Rusko plánuje zahájit stavbu vlastní vesmírné stanice v roce 2027 vypuštěním prvního modulu, uvedla ruská vesmírná agentura Roskosmos na platformě Telegram. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy