CIA odtajnila informace o potopené sovětské ponorce

Washington - Americká Ústřední zpravodajská služba (CIA) částečně odtajnila informace o jednom ze svých přísně utajovaných projektů z dob studené války. Američané chtěli v roce 1974 vyzvednout z hlubin Tichého oceánu potopenou sovětskou jadernou ponorku a prozkoumat ji, informuje v neděli britský list Telegraph.

Existence operace s krycím názvem Azorian byla utajována desítky let. Až nyní příslušné dokumenty se svolením CIA odtajnila nezávislá organizace Národní bezpečnostní archiv.

Materiál vycházející z článku v interním periodiku CIA Studies In Inteligence podrobně líčí ambiciózní plán, který schválil tehdejší prezident Richard Nixon. Američané k vyzvednutí sovětského plavidla zkonstruovali speciální loď Glomar Explorer.

Články o tajné operaci se v amerických novinách objevily už v roce 1975. CIA ale v té době odmítla existenci projektu potvrdit, což činila i po studené válce.

Sovětská jaderná ponorka K-129 nesla tři balistické střely osazené megatunovými jadernými hlavicemi, které v případě vypuknutí válečného konfliktu měla vypálit na cíle na západním pobřeží Spojených států.

Ponorka se vydala na tichooceánskou plavbu v únoru roku 1968 s 96 až 98 lidmi na palubě. V březnu téhož roku se asi 2 500 kilometrů severozápadně od Havajských ostrovů potopila. Sovětům se ponorku nepodařilo najít a příčina nehody nebyla nikdy objasněna.

V roce 1974 ale Američané rozhodli o vyzvednutí plavidla nad hladinu. Odtajněné dokumenty nicméně neodpovídají na to, zda byl projekt úspěšný, a co se vlastně americká tajná služba dozvěděla o sovětské ponorce a jaderných hlavicích. Není ani jasné, jak CIA zjistila, kde se vrak ponorky nachází.

Podle historiků vyzvednutí ponorky očekávání Američanů nenaplnilo. Nad hladinu bylo možné vytáhnout jen některé části plavidla a technologicky nejzajímavější části zůstaly na dně oceánu.

"Byl tedy projekt Azorian plýtváním času a penězi daňových poplatníků?" ptá se Matthew Aid z Národního bezpečnostního archivu. "To se nedozvíme, dokud CIA neodtajní zbytek dokumentů týkajících se této operace."

Podle dokumentů CIA tehdejší prezident Nixon v roce 1969 osobně podpořil vytvoření skupiny, jež měla za úkol sovětskou ponorku z moře vytáhnout navzdory technickým problémům, které představovalo vyzvednutí obřího plavidla z hloubky pět tisíc metrů pod hladinou moře.

Proti projektu se postavila řada armádních i vládních činitelů, kteří operaci předpovídali neúspěch. Navzdory tomu dal Nixon v roce 1972 projektu definitivně zelenou a operace se uskutečnila v létě roku 1972.

Tehdejší šéf CIA a nynější ministr obrany Robert Gates v roce 1992 informoval o projektu ruského prezidenta Borise Jelcina. Také mu ukázal film, na kterém je pohřeb šesti členů sovětské posádky, jejichž těla byla na palubě vraku nalezena.

Bývalý člen CIA David Sharp, který byl jedním ze členů posádky americké lodi, sepsal materiál o projektu, podle něj ale agentura trvala na tom, že třetina spisu nemůže být zveřejněna.

Související

William Burns

Šéfové nejznámějších tajných služeb bijí na poplach. Svět je v ohrožení

Světový pořádek je ohrožený způsobem, jaký nepamatujeme od dob studené války, varovali šéfové americké CIA William Burns a britské MI6 Richard Moore ve společném článku pro deník Financial Times. V textu napsali, že jejich země společně stojí proti asertivnímu Rusku a agresivní válce ruského prezidenta Vladimira Putina na Ukrajině. 

Více souvisejících

CIA

Aktuálně se děje

před 27 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Petr Fiala

Piráti ve vládě končí, říká Fiala. Bartošovo ministerstvo svěřil Jurečkovi

Piráti opustí vládu, řekl končící vicepremiér Ivan Bartoš (Piráti) na středečním jednání kabinetu premiérovi Petru Fialovi (ODS). Podle Fialy závisejí další kroky na tom, kdy nejmenší strana z vlády odejde. Sám už prezidentovi odeslal návrh na odvolání Bartoše. Řízením ministerstva pro místní rozvoj by měl být dočasně pověřen ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Válka v Gaze

Hizballáh v odvetě za útok pagery vypálil raketu na sídlo Mosadu

Libanonské proiránské hnutí Hizballáh se přihlásilo k odpovědnosti za středeční raketový útok na střední Izrael. Uvedlo, že balistickou raketou Kádir 1 mířilo na velitelství izraelské rozvědky Mosad nedaleko Tel Avivu. O útoku informoval zpravodajský web Times of Israel (TOI).

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Jan Hamáček

Sociálním demokratům vykradli hlasy populisté. Stav české levice je tragický

Stav levice v České republice je tristní. Stojí za tím řada faktorů v čele se slabou sociální demokracií a populisty, kteří slíbí úplně cokoliv, aby se dostali do sněmovny. Začínají na to doplácet i Piráti s programem založeným na liberalismu a progresivismu, ten totiž konzervativnějšího voliče nijak nezasáhne.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Prohra vládních stran ukazuje na jasný trend: Toto je poslední mandát Fialovy vlády

Zatímco hnutí ANO poměrně suverénně ovládlo krajské volby, vládní strany mají řadu podnětů k zamyšlení. Celonárodní vedení politiky se propsalo do krajů a rozhodlo o podobách zastupitelství. Kromě náročné politické situace za tím stojí i nezvládnutá komunikace vlády Petra Fialy – a tím pádem upadnutí v nemilost u velké části českého elektorátu.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy