Zmatky v Iráku: Kdo bombarduje džihádisty z ISIL?

Bagdád - Irácký premiér Núrí Málikí dnes potvrdil syrské nálety na pohraniční město Kajm, které o víkendu obsadili islamisté. Málikí britské stanici BBC sdělil, že vítá jakýkoli letecký útok na radikály z Islámského státu v Iráku a Levantě (ISIL). Ohlásil také nákup bojových letadel v Rusku.

Letadla bombardovala irácké pohraničí tento týden, ale Sýrie popřela, že stroje patřily jí, i když nesly syrské výsostné znaky.

Málikí řekl, že Irák o žádný útok nežádal, ale že vítá jakýkoli útok na ISIL. Bagdád požádal Spojené státy o nálety na pozice ISIL, která obsazuje od 9. června sever Iráku. Washington ale zatím žádosti nevyhověl a poslal do Iráku zatím jen vojenské poradce.

Syrské státní sdělovací prostředky ve středu zprávu o pohraničním náletu označily za "naprosto nepodloženou". Irácké ministerstvo zahraničí oznámilo, že Irák je připraven na další syrské nálety odpovědět, avšak vláda podle stanice CNN ve středu dění na hranici nekomentovala. ISIL působí také na syrském východě a severu a stejně jako v Iráku chce i tam ustavit chalífát.

Málikí v rozhovoru s BBC řekl, že v příštích dnech do Iráku dorazí vojenská letadla, která Irák koupil v Rusku. USA sice mají Iráku dodat bojové stroje F-16, ale dodávka se prý zpožďuje. Málikí hovořil o situaci ve své zemi minulý pátek s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

Málikí poprvé dnes připustil nutnost politického řešení krize vyvolané vojenskými úspěchy islámských radikálů, kteří ohrozili i metropoli Bagdád. Při setkání s britským ministrem zahraničí Williamem Haguem, který přicestoval do Iráku, aby přesvědčoval o nutnosti spolupráce mezi politickými frakcemi, nyní zdůraznil, že k vítězství je zapotřebí souběžně politické spolupráce a úspěšné vojenské ofenzivy, uvedla agentura AFP.

Hagueova mise v Iráku navazuje na cestu amerického ministra zahraniční Johna Kerryho v předchozích dnech. A stejně jako Kerry by se měl britský ministr přesunout do střediska iráckého Kurdistánu, do Irbílu, a jednat tam v pátek s kurdským prezidentem Masúdem Barzáním.

Jedním z paradoxních dosavadních dílčích vítězů celého konfliktu jsou iráčtí Kurdové. Ti dokázali v minulých týdnech rozšířit hranice oblasti pod svou kontrolou a obsadit mimo jiné i na ropu bohatý Kirkúk, o nějž vedli s centrální vládou dlouhodobé spory. Díky boji proti ISIS zároveň vzrostla jejich důležitost pro iráckou vládu i mezinárodní společenství a lze tak očekávat další ústupky jejich požadavkům směřujícím k vyšší nezávislosti.

Psali jsme: Irácký premiér odmítá vznik vlády národní spásy. Jde o puč, křičí Málikí  

"Rychlý rozmach ISIS (ISIL) a rozsah jím ovládaného území, který předkládají některá média, je do jisté míry iluzorní. Jeho bojovníci ovládali část Iráku v okolí měst Ramádí a Falúdža již od ledna a současná ofenzíva se tak týkala především velkých měst a strategických objektů podél hlavních komunikačních linií mezi Sýrií a Bagdádem. Rozsáhlá a méně obydlená venkovská území mimo ně se ocitla (podobně jako v Sýrii) stranou zájmu džihádistů. Další významná centra, jako právě Mosul, pak byla svěřena pod kontrolu spojeneckým iráckým povstalcům, byť ISIS je v nich do jisté míry také přítomný," uvedl pro Natoaktual.cz politolog Jan Daniel z FSV UK.

A pokračuje: "Jedním ze zásadních faktorů úspěchu ISIS při současném tažení bylo také její účelové spojení s širokou paletou iráckých povstalců. Spolu s ISIS a dalšími sunnitskými islamisty tak bojují již od lednového nájezdu na Falúdžu a Ramádí některé místní kmeny, baathističtí pohrobci režimu Saddáma Husajna a dokonce i súfistická bojůvka, jež kdysi paradoxně vznikla na obranu proti irácké Al-Káidě. Tento obrat je charakteristický pro řadu dalších sunnitských skupin, které se po roce 2006 sice přidaly k americké kampani proti radikálním džihádistům, ale posléze si je svou necitlivou a šíitům stranící politikou odcizil premiér Málikí."

Právě jejich účast na současné kampani poskytuje ISIS složené z "profesionálních džihádistů" z různých zemí alespoň určité propojení s místní populací a zdání legitimity. Díky tomu mohou představit svůj boj jako "revoluci" proti šíitskému diktátorovi a spojenci Íránu, na což slyší v Perském zálivu mnoho bohatých a vlivných jednotlivců.

"Nelze tak vyloučit, že se do boje v Iráku vrhnou v logice soupeření o zdroje a podporu donorů ze Zálivu i další islamistické organizace prozatím válčící v Sýrii. Na sociálních sítích se koneckonců již objevily (neověřitelné) fotografie bojovníků Ansar al-Islám, bojující proti ISIS v Sýrii, jak vyvěšují svou vlajku v rodišti Saddáma Husajna - Tikrítu. Jak ale také ukazují poslední zprávy ze severu Iráku, vzájemné vztahy mezi ISIS a jeho různorodými iráckými spojenci rozhodně nejsou bez napětí a již se podle kurdských zdrojů objevily i první ozbrojené střety," míní Daniel.

Související

Více souvisejících

Irák Sýrie

Aktuálně se děje

včera

včera

Jannik Sinner

Zemětřesení v mužském tenise na spadnutí? WADA žádá dvouletou stopku pro světovou jedničku Sinnera

Když na letošním březnovém turnaji v rámci série ATP v Indiana Wells nalezli v těle aktuální světové jedničky mezi tenisty Itala Jannika Sinnera anabolický steroid klostebol, bylo jasné, že to od té doby kolem něj nebude jednoduché. Žádný zákaz startů a ani předběžně zastavenou činnost nedostal, což začalo vadit Světové antidopingové agentuře (WADA), která se v tomto případě obrátila na Sportovní arbitrážní soud (CAS) v Lausanne a žádá pro italského tenistu až dvouletý zákaz.

včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Plzeň dvakrát v zápase s Frankfurtem prohrávala. V závěru dvěma brankami šokovala soupeře

Zdálo se, že po delší době budou čeští fotbaloví fanoušci po zápasu nějakého českého zástupce v pohárové Evropě zklamaní. Ovšem i když to s fotbalisty Plzně na zaplněném stadionu ve Frankfurtu vypadalo bledě, nakonec i oni ve svém úvodním zápase v rámci hlavní fáze Evropské ligy přispěli do českého koeficientu. Ještě v 85. minutě sice Západočeši prohrávali 1:3, v závěru se jim ale dvěma slepenými brankami, o které se postupně postarali Adu a Jemelka, podařilo duel zremizovat na konečných 3:3 a připsat si tak za tento zápas bod.

včera

Volby, ilustrační fotografie.

Sečteno. Senátní volby 2024 znají výsledky, úspěch ANO je zřejmý

Česko zná jména nových či staronových senátorů. Úspěch slaví opoziční hnutí ANO, kterému uspělo v prvním či druhém kole voleb celkem osm kandidátů. V Senátu nově usedne například bývalý policista Róbert Šlachta, končí naopak někdejší prezidentský kandidát Marek Hilšer. Volební účast ve druhém kole činila jen 17 a půl procenta.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Hasan Nasralláh

Šéf Hizballáhu Hasan Nasralláh je mrtev, oznámil Izrael

Izraelská armáda (IDF) v sobotu oznámila, že během pátečních náletů na libanonské hlavní město Bejrút zlikvidovala Hasana Nasralláha, šéfa militantního hnutí Hizballáh. Představitelé Hizballáhu zatím úmrtí nejvyššího vůdce nepotvrdili. 

včera

včera

včera

včera

Kamala Harrisová

Klíčové státy pro Harrisovou, ukazuje nový průzkum. Rozhodnuto ale není

Do listopadových prezidentských voleb v USA zbývá jen několik týdnů. Podle nejnovějšího průzkumu má viceprezidentka Kamala Harrisová těsný náskok před exprezidentem Donaldem Trumpem v šesti ze sedmi klíčových států, které jsou označovány jako tzv. swing states. V sedmém je souboj vyrovnaný, vyplývá z šetření agentury Bloomberg News a společnosti Morning Consult.

včera

Druhé kolo senátních voleb pokračuje. Páteční účast byla nízká

Češi mohou od sobotního rána v necelé třetině volebních okrsků opět rozhodovat o senátorech na příštích šest let. Voliči mohou až do sobotních 14:00 odevzdat hlas ve druhém kole senátních voleb. Pět senátorů bylo zvoleno už před týdnem v prvním kole. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy