Rusko má starší demokracii než USA, tvrdí ruský veřejný činitel

Moskva - Podle šéfa ruské Ústřední volební komise má Rusko delší demokratickou tradici než Spojené státy. Důkazem má být dřívější jmenování prvního generála tmavé pleti.

Předseda Ústřední ruské volební komise Vladimir Churov prohlásil, že počátky ruské demokracie sahají až do poloviny osmnáctého století, kdy byl generálem poprvé jmenován muž černé pleti. O jeho slovech informoval deník The Moscow Times.

"Když potkám své kolegy z USA, kteří budou příliš hrdí na svůj demokratický pokrok, položím jim jednoduchou otázku: Ve kterém roce získala americká armáda svého prvního černošského generála?" řekl Churov ruské agentuře TASS.

Dále Churov uvedl, že zatímco USA svého prvního černošského generála jmenovaly v roce 1940, Rusko tak učinilo o celé dvě století dříve. Petrovič Gannibal, syn afrického aristokrata, měl být podle slov šéfa volební komise jmenován generálem již v roce 1740. V současné době je Gannibal v Rusku známý především proto, že byl pradědem slavného básníka Alexandra Puškina.

Tím podle Churova končí veškeré dohady o tom, která z těchto dvou zemí disponuje delší tradicí demokracie. Svou definici demokracie nicméně předseda blíže neupřesnil.

Související

Více souvisejících

Rusko USA (Spojené státy americké) demokracie

Aktuálně se děje

před 33 minutami

Keir Starmer, předseda Labouristické strany

Volby v Británii: Starmer vystřídá Sunaka, který uznal porážku. Labouristé mají přes 400 křesel

Ve Velké Británii po čtrnácti letech končí vláda konzervativců. Vítěz byl do rána určen v naprosté většině z celkových 650 obvodů, přičemž labouristé mají pohodlnou většinu o nejméně 100 křesel, uvedla televize Sky News. Současný premiér Rishi Sunak uznal porážku a pogratuloval lídrovi opozice Keiru Starmerovi, který se stane příštím předsedou britské vlády. 

před 2 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Velká Británie

Americká média očekávají komplikace ve vztazích Británie a USA. Starmer a Trump si nemohou rozumět

Přední americká média se pustila do kritiky situace ve Velké Británii. Vztahy mezi Brity a Američany jsou pro transatlantické partnerství nesmírně důležité a současné okolnosti mohou vést k tomu, že se výrazně ochladí. Na premiérský post brzy pravděpodobně nastoupí někdejší vrchní státní zástupce Keir Starmer a pokud dojde ke zvolení Donalda Trumpa do Bílého domu, bude Brit muset udržovat diplomatické vztahy s osobou uznanou vinnou z několika zločinů. 

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Keir Starmer

Nového britského premiéra král jmenuje už v pátek, zřejmě půjde o Starmera

Lidé ve Spojeném království si volí do Dolní sněmovny 650 poslanců. Dolní komora britského parlamentu, anglicky známá po jménem House of Commons, zahrnuje politiky ze všech čtyř částí země. Jde o 543 zástupců z Anglie, 57 ze Skotska, 32 z Walesu a 18 ze Severního Irska. Aby tedy strana měla většinu, musí získat 326 křesel. 

včera

včera

včera

Kreml odmítl Erdogana. Zprostředkotavelem míru na Ukrajině nebude, prohlásil Peskov

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan nemůže být prostředníkem v mírových rozhovorech mezi Ruskem a Ukrajinou, uvedl ve středu mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Uvedla to agentura TASS.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy