Babiš pod palbou. Ptali jsme se na něj politiků, odpovědi by nechtěl vidět

ANKETA - Tento týden ve svém úřadě skončil jako ministr financí Andrej Babiš (ANO). Zeptali jsme se proto politiků, jak jeho působení v úřadě hodnotí. Někteří na jeho působení nenašli ani jednu pozitivní věc.

EuroZprávy.cz oslovili některé politiky, kteří měli zhodnotit, co udělal Andrej Babiš z pozice šéfa státní kasy dobře, a co naopak špatně. Zeptali jsme se jich, co vnímají jako největší přínos Andreje Babiše jakožto ministra financí a co se mu naopak nepovedlo. 

Podle lídra opoziční ODS Petra Fialy Andrej Babiš odešel pozdě a "za skandálních okolností". "Zanechal za sebou deficitní rozpočet, vysoké daně, zhoršené podmínky pro podnikání a své nevysvětlené kauzy. Víc namluvil, než udělal," zhodnotil jeho působení pro EuroZprávy Fiala. Jeho případný přínos neokomentoval.

Šéf poslanců opozičního Úsvitu Marek Černoch byl obsáhlejší. Podle něj byl Andrej Babiš rozhodně jedním z nejvýraznějších ministrů financí, jaké jsme tu měli. "Pozitivně hodnotím efektivní a akceschopný chod úřadu, účinný boj s daňovými úniky, dosažení v jednom roce přebytkového rozpočtu a zlepšení výběru daní," uvádí Černoch. Připouští, že ale nejde jenom o zásluhu ministra financí, ale také o chod ekonomiky jako takové. 

"Negativně hodnotím především propad investic. Negativní byly i kauzy Čapí hnízdo a další, které momentálně úřady prošetřují a na výsledky si musíme počkat," dodal. Podle něj by se měl systém EET změkčit, nelíbí se mu ani přísný dohled vůči podnikatelům ze strany Finanční správy.

Ministr zahraničí vládní ČSSD Lubomír Zaorálek také našel pozitiva, kterými Andrej Babiš z úřadu ministra financí. "Přispěl k dočerpání eurodotací za období 2007 - 2013. Zpočátku udržel kontrolu nad rozpočtem, teď ale předložil chaotický návrh rozpočtu na rok 2018," domnívá se šéf české diplomacie. "Nedodržel základní princip, že před finanční správou si musí být všichni rovni, včetně jeho samého," uzavřel pro EuroZprávy.cz Zaorálek.

Reagovala i opoziční KSČM. „Jako přínos A. Babiše ve funkci ministra financí hodnotím skutečnou snahu o reorganizaci výběru daní. Je to jeho prvotní povinnost a té dostál," sdělil nám předseda strany Vojtěch Filip.

"Jako zásadní nedostatek vidím to, že se zaměřil jen na malé a střední podnikatele, ale zcela opominul velké firmy a banky, jejichž vývoz kapitálu nejen , že nekorigoval, ale za jeho působení ve funkci vysoce překročil 300 mld Kč, to samozřejmě stabilitu rozpočtu do budoucna ohrožuje,“ dodal Filip.

Opoziční poslanec Tomio Okamura (SPD) nevidí moc velký rozdíl mezi Andrejem Babiše a Miroslavem Kalouskem (TOP 09). "Lidé se stali oběťmi líbivého marketingu. Navíc došlo ke zdražování," uvedl Okamura. "Babišovy úpravy také reálně zlikvidovaly mnoho živnostníků a přinesly občanům obrovský a finančně náročný nárůst byrokracie - a nemluvím jen o EET nebo o obrovském nárůstu počtů úředníků na úřadech, ale také o nadbytečných daňových hlášeních a duplicitě byrokracie, kdy stejná data musíte posílat třikrát: finančním úřadům, zdravotním pojišťovnám a sociální správě," sdělil. 

"Pan exministr Babiš v této souvislosti postupně veřejně přiznal návrh našeho hnutí SPD - ovšem pozdě a nic již nezměnil - že řešením výběru daní u malých podnikatelů a živnostníků není EET, ale paušální daň, která zbaví obě strany byrokracie - prostě živnostníci zaplatí předem daný paušál na vybrané období a pak pracují bez jakékoli byrokracie, což ušetří práci a peníze jak jim, tak to ohromně uleví státu," dodal Okamura. Pozitivum Babišovy vlády také nesdělil.

Ve středu se na účet Andreje Babiše vyjádřil prezident Miloš Zeman při slavnostním ceremoniálu jmenování nového ministra financí Ivana Pilného (ANO). "Byl to člověk, který vykonal v čele ministerstva práci, kterou nedokázal nikdo předtím," uvedl Zeman. "Možná proto ho provázela závist, která v české kotlině doprovází každého, kdo je úspěšný. Ze strany těch, kdo jsou méně úspěšní, nebo dokonce neúspěšní," řekl ještě prezident.

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš Vláda ČR Ministerstvo financí Petr Fiala (ODS) Vojtěch Filip (KSČM)

Aktuálně se děje

před 1 minutou

před 54 minutami

před 1 hodinou

Eva Pavlová a Petr Pavel

První dáma by mohla dostávat peníze od státu. Návrh už je na stole

Eva Pavlová i její nástupkyně či nástupci v roli partnera prezidenta nebo prezidentky si mají z nuly výrazně polepšit. Na stole totiž leží návrh, který by jí a jejím následovnicím přiklepl měsíční náhrady ve výši 95 250 korun na reprezentační údaje. Už přišla i reakce z Pražského hradu. 

před 2 hodinami

Dostihy

Velká pardubická bude i s esy ze zahraničí. Nejslavnější dostih slaví 150 let

Konkrétní podobu dostala startovní listina 134. Velké pardubické se Slavia pojišťovnou na zámku Karlova koruna v Chlumci nad Cidlinou. Bude na ní šestnáct koní, kterým startovní čísla vylosovali operní pěvkyně Andrea Kalivodová s hrabětem Francescem Kinskym dal Borgo. Zájem startovat v českém dostihu projevil kvartet koní ze zahraničí.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropská unie směřuje k ekonomické studené válce s Čínou, varoval Orbán

Maďarský premiér Viktor Orbán varoval před tím, že Evropská unie směřuje k „ekonomické studené válce“ s Čínou v souvislosti s návrhem na uvalení cel na čínské elektromobily. Orbán to uvedl během rozhovoru pro státní rozhlasovou stanici, kde vyjádřil své obavy o negativní dopady tohoto kroku na evropskou ekonomiku a upozornil, že Maďarsko chce zachovat hospodářskou neutralitu a pokračovat v obchodování jak s Čínou, tak se Západem.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Rusko, ilustrační foto

Rusové už mají války na Ukrajině plné zuby

Podle nezávislých ruských sociologů roste mezi Rusy podpora pro uzavření mírové dohody s Ukrajinou a ukončení konfliktu. Dva sociologické projekty, Chronicle a ExtremeScan, zaznamenaly, že rekordní počet Rusů je ochoten přijmout kompromis, i když cíle takzvané „speciální vojenské operace“ nebudou dosaženy. Uvedl to server Ukrainska pravda.

před 8 hodinami

Benjamin Netanjahu s vojáky izraelské armády

Izrael má kapacitu na dlouhou válku. Vyplatí se mu to ale?

Izrael už od vyhlášení nezávislosti ležel v obklíčení nepřátel. Ze státních aktérů se ale postupně staly teroristické organizace. Boj s nimi je daleko záludnější a nebezpečnější. Izraelská armáda a zpravodajské služby ale mají dostatečné kapacity na to, aby tento boj zvládly – i kdyby trval dlouhá léta.

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Fantastický snímek erupce na Slunci

Zemi ohrožuje extrémní sluneční erupce. Může napáchat masivní škody

Silná sluneční erupce, která se odehrála v úterý večer, má podle vědců závažné důsledky pro naši planetu. O víkendu se očekává geomagnetická bouře, která může výrazně ovlivnit běžný život obyvatel. Hrozí výpadky rádiového signálu a dalších komunikačních služeb. Na druhou stranu by se na obloze mohla zjevit nádherná polární záře.

před 10 hodinami

Londýn vrátil Čagoské ostrovy pod kontrolu Mauricia. Národní skandál, píší tamní média

Britská vláda oznámila, že uzavřela dohodu s Mauriciem o předání kontroly nad spornými Čagoskými ostrovy, které se nacházejí v Indickém oceánu. Čagoské ostrovy, které Británie od roku 1814 spravovala jako součást svého impéria, se skládají z asi 60 atolů a leží přibližně 500 kilometrů jižně od Malediv a 2000 kilometrů severovýchodně od Mauricia. Ačkoli se jedná o relativně malé území s rozlohou pouhých 60 čtverečních kilometrů, jejich strategická poloha uprostřed Indického oceánu z nich činí důležité geopolitické území.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy