Jak se hýřilo za Jermanové: Kraj zveřejnil odměny vysoce postavených úředníků

Středočeský kraj splnil povinnost, kterou mu zadalo ministerstvo vnitra, a zveřejnil odměny čtyř nejvýše postavených úředníků. Jde o ředitele úřadu Jiřího Holuba a jeho zástupce. Nejštědřeji byl odměňován Holub, který dostal za loňský rok nad rámec platu téměř milion korun. Hejtmanství díky zveřejnění odměn už nehrozí exekuce, píše dnešní Mladá fronta Dnes (MfD).

Podle dřívějších informací serveru SeznamZpravy.cz brali někteří zaměstnanci úřadu v letech 2018 a 2019 k běžnému platu měsíčně nadstandardní odměny mezi 60.000 a 85.000 Kč. Tím se jim výplata dostala na 120.000 až 150.000 korun měsíčně. Jeden z nich bral přes 190.000 korun, tedy více než ministr. Informace o platech úředníků kraj nejdřív zveřejnil jen v anonymizované podobě. V tabulce byly uvedeny měsíční odměny 20 úředníků, ale dosud nebylo jasné, komu jednotlivé odměny patří.

MfD nyní zjistila, že nejvyšší odměny pobíral ředitel úřadu Holub, který v roce 2018 dostal nad rámec platu 880.000 korun a loni 970.000 Kč. Jeho zástupce pro řízení úřadu a majetku Roman Šubert si předloni přišel na 745.000 a loni na 740.000 Kč a druhý zástupce pro veřejné služby Jindřich Schenk na 760.000 a čtvrt milionu. Poslední zástupce Jakub Aleša si na odměnách předloni vydělal 780.000 a loni 665.000 korun. Aleša přitom podle MfD loni dostal stejně jako Schenk poslední odměnu v dubnu, zřejmě oba poté v úřadu skončili. Alešova poslední odměna byla 510.000 korun.

Kraj zveřejnění jmen odmítal, tvrdil, že by porušil zákon o ochraně osobních údajů. Proti zveřejnění jmen k celé tabulce, tedy dvaceti lidí, se odvolal. "Dostali jsme ale informační příkaz zveřejnit odměny čtyř nejvyšších úředníků kraje, což jsme již splnili," uvedla končící hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO).

Úřad zároveň proti rozhodnutí ministerstva podal správní žalobu k Městskému soudu v Praze. Soudní spor tak zveřejněním odměn nejvýše postavených úředníků nekončí. O zbylých 16 jménech se dál rozhoduje ve správním řízení, které je nyní kvůli správní žalobě pozastavené. Budoucí hejtmanka Petra Pecková (STAN) ale již uvedla, že po nástupu do funkce zřejmě žalobu nechá stáhnout.

Související

K volbám zamířila i Jaroslava Pokorná Jermanová

Vedoucí kanceláře Jermanové čelí obvinění v kauze smluv

V kauze pracovních smluv s externisty na středočeském krajském úřadě čelí obvinění někdejší vedoucí odboru kanceláře hejtmanky Hana Mastrini. Policie ji stíhá kvůli porušení povinnosti při správě cizího majetku z nedbalosti. Podle státní zástupkyně Gabriely Turkové se škoda pohybuje v rozmezí od jednoho do deseti milionů korun, uvedl dnes server Seznam Zprávy.

Více souvisejících

Jaroslava Jermanová (hnutí ANO) Středočeský kraj Hnutí ANO

Aktuálně se děje

včera

včera

Iveta Bartošová

RECENZE: Málo mě znáš o Ivetě Bartošové pojednává kontextuálně a vyhýbá se laciné dojímavosti

Snad nikdo není s mašinérií bulváru spjatý tolik, jako zpěvačka Iveta Bartošová. Hvězda normalizačního popu, jejíž život byl po revoluci jako na houpačce. Spíš než s pěveckou kariérou si ji spojujeme s vyhořením, nenaplněnými sny a tragickým osudem. Dokumentární minisérie Málo mě znáš se k médií nesčetněkrát omílanému příběhu vrací jinak. Kriticky, empaticky, bez bulvárnosti i sentimentu.

včera

včera

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

včera

včera

včera

Bojový letoun F-16 (U.S. AirForce), photo by Chandler Cruttenden

Nizozemci poskytnou další stíhačky F-16 na výcvik ukrajinských pilotů

Nizozemsko předá tři stíhačky F-16 na rumunskou leteckou základnu, na které se ukrajinští piloti a další personál učí pracovat s těmito stroji. Informovala o tom agentura Reuters. Nizozemsko je součástí mezinárodní koalice, která má v plánu dodat ukrajinské armádě stíhačky americké výroby. 

včera

včera

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fico: Teorie jsou hezké, ale Rusko nikdy nevrátí Krym a neopustí Donbas

Slovenský premiér Robert Fico prohlásil, že Rusko nikdy nevrátí Ukrajině anektovaný poloostrov Krym a neplánuje opustit východoukrajinský Donbas. Podle něj je uznávání principu územní celistvosti v případě Ukrajiny pouze teoretickým konceptem mezinárodního práva, zatímco případný mír by byl nákladný a Rusové momentálně dominují vojensky.

včera

včera

včera

včera

USA potrestají Írán za víkendový útok. Od spojenců čekají stejnou reakci

Bílý dům ve středu v noci oznámil, že jako reakci na víkendový letecký útok Íránu na Izrael uvalí na Írán nové sankce a očekává podobné kroky od svých spojenců. Informaci přinesla agentura  AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy