Lipovská řeší první problém ve funkci. S Ovčáčkem jela hradní limuzínou

Kontroverzní členka Rady ČT Hana Lipovská, která se v minulosti například proslavila výroky, že nechápe smysl veřejnoprávních médií, má na krku první problém. V úterý se totiž vydala za mluvčím prezidenta Zemana Jiřím Ovčáčkem, s nímž pak odjela hradní limuzínou.

Serveru Aktuálně.cz, kterému se s Lipovskou už podařilo spojit, radní vysvětlila, že chtěla pouze prezidentovi a jeho mluvčímu předat svou novou knihu. Celou událost zaznamenal politolog a analytik České televize Kamil Švec, který jí vyfotografoval kolem půl šesté hodiny odpoledne na třetím nádvoří Pražského hradu. Spolu s Ovčáčkem nasedla do hradní limuzíny, jíž pak spolu odjeli.

Předání nové publikace posléze potvrdil i sám mluvčí prezidenta Zemana."Vzhledem k tomu, že jsem právě v ten čas plánovaně odjížděl z kanceláře, nabídl jsem, že mi může publikaci předat po cestě vozem. Při této příležitosti jsem předal paní Lipovské dárek - papírový skládací Mariánský sloup," řekl Ovčáček.

Nová členka Rady ČT už také sama uvedla, že se využitím limuzíny, která je hrazená ze státního rozpočtu, dopustila hrubé chyby. "Využila jsem služeb automobilu organizace placené daňovými poplatníky ze státního rozpočtu. Ta chyba mě mrzí o to více, že jsem si jako členka Rady České televize měla uvědomit střet zájmů, do kterého jsem se v ten moment dostala, a do automobilu, který je financován ze státního rozpočtu, nikoli soukromý, vůbec nenastoupit," napsala na Facebook s tím, že už řeší způsob, jakým svou cestu uhradit. 

Lipovská však odmítla připustit, že by bylo chybné se setkat s Ovčáčkem. Argumentovala, že žijeme-li ve svobodné a demokratické společnosti, pak máme všichni právo stýkat se s kýmkoli nás napadne. "Budu v tom pokračovat," dodala.

Jaký byl přesný cíl cesty? Plánované setkání

Lipovská podle informací Aktuálně.cz byla s Zemanovým mluvčím viděná už vícekrát. Reportérům pořadu 168 hodin se podařilo oba zastihnout po její nominaci a před jejím následným zvolením. Reportérka se pak následně pokusila Ovčáčka vyzpovídat. Ten na ní ale reagoval velmi ostře, zatímco Lipovská dělala jakoby nic.

Důvodem, proč to tehdy vyvolalo takovou pozornost, je fakt, že prezident Zeman patří společně s Lipovskou mezi velké kritiky České televize. Nová členka vedení ČT se nechala slyšet, že její setkání s Ovčáčkem byla pouze schůzka soukromého charakteru, nikoliv reálná snaha získat podporu své kandidatury u hlavy státu.

Kam přesně se Lipovská s Ovčáčkem vydala, se redakci Aktuálně.cz zjistit nepodařilo, protože jim mluvčí na jejich dotaz odpověděl jenom velmi stručně, že se jednalo o "plánované setkání". Někdejší šéf hradního protokolu Jindřicha Forejta, jakož i bývalý mluvčí prezidenta Václava Havla Ladislav Špaček nepovažují za neobvyklé, že prezidentův mluvčí využívá hradní limuzínu s řidičem.

"Několik nejvyšších úředníků a nejbližších spolupracovníků prezidenta má nárok na využití vozů, které jsou primárně určeny pro reprezentativní účely. Zahraniční návštěvy tu ale nejsou každodenně. Limuzíny nemohou stát měsíce v garážích a čekat, až někdo přijede, a proto jsou využívány několika nejvyššími úředníky Kanceláře prezidenta republiky. Ti je mohu využívat ke služebním účelům. Samozřejmě s nimi ale nemohou jet na chalupu," vysvětloval Špaček. 

Související

Hana Lipovská (autor: Josef Plch)

Poslanci jednají o odvolání Lipovské. Volnému se to nelíbí

Poslanci se začali zabývat návrhem svého volebního výboru na odvolání radní Hany Lipovské z Rady České televize. Důvodem, proč ji má Sněmovna odvolat, je údajná ztráta její nezávislosti, jak ji vyžaduje zákon o České televizi. Lipovská v letošních sněmovních volbách kandiduje do Sněmovny za uskupení Volný blok.

Více souvisejících

Hana Lipovská (ekonomka) Jiří Ovčáček Rada České televize Česká televize

Aktuálně se děje

před 10 minutami

před 18 minutami

před 46 minutami

před 1 hodinou

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Zimní počasí se vrací na hory i do nížin. Meteorologové vydali dvě výstrahy

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek vydal dvě výstrahy před projevy zimního počasí, které jsou očekávány v následujících hodinách a dnech. Na většině území má v noci opět mrznout, na horách pak bude vydatně sněžit.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy