Ministr Havlíček věří, že zvládne řídit průmysl i dopravu. Sestaví silný tým

Ministerstva dopravy a průmyslu mají spoustu společných průsečíků, je proto možné je řídit obě zároveň a jejich agendu sbližovat do eventuálního spojení. ČTK to řekl vicepremiér Karel Havlíček (za ANO), který má oba resorty dlouhodobě vést. Personální otázky komentovat před svým uvedením do funkce nechtěl, uvedl pouze, že chce kolem sebe na ministerstvu dopravy sestavit silný tým náměstků a odborných ředitelů a posílit marketing. O případném setrvání prvního náměstka ministra dopravy Tomáše Čočka, kterého premiér Andrej Babiš (ANO) vyzval k rezignaci, chce rozhodnout v příštích dnech.

"Je to o klíčových lidech, je to o tom, že tam musí být lidi ochotní nejenom odborně, ale i manažersky, personálně a fyzicky tomu něco dát. Chci lidi, kteří jsou srdcaři, kteří budou tím resortem žít," podotkl.

Havlíček tvrdí, že na ministerstvu průmyslu a obchodu se od loňského dubna, kdy začal úřad řídit, takový tým sestavit podařilo. "Přišli tam mladí lidé, kteří jsou odborně zdatní, velmi schopní ve smyslu pracovního nasazení, velmi efektivní," řekl dnes novinářům před schůzí Sněmovny.

O případném setrvání Čočka ve funkci chce Havlíček rozhodnout v následujících dnech. "Stejně tak se budu poté vyjadřovat k dalším klíčovým lidem na ́úrovni šéfů jednotlivých odborů, případně jednotlivých organizací," řekl Havlíček. Babiš Čočka v pondělí vyzval k rezignaci. Náměstek uvedl, že považuje za svůj úkol seznámit nového ministra s celkovou situací.

Ta debata o ministerstvech mě baví. Kdysi bylo ministerstvo hospodářství, politici ale asi měli málo míst, tak ho rozdělili. Součástí bylo MD, MPO i MMR. Že to je hodně agendy? No, ano, je. Musíte je proste řídit, postavit si silný tým.

— Andrej Babiš (@AndrejBabis) January 21, 2020

"V každém případě si chci s každým sednout, promluvit si o tom, jaké splnil či nesplnil výsledky za rok 2019. Chci vědět, jaké má ambice na rok 2020. Každý bude hodnocen nikoli ideologicky, ale podle výsledků, odbornosti i z úhlu pohledu určité loajality, protože jsem přesvědčen, že dobře řídit resort může pouze loajální, odborně zdatný člověk, který má výkonnost," uvedl Havlíček.

Tiskový odbor úřadu vlády dnes oznámil, že ministrem dopravy bude Havlíček jmenován v pátek po návratu premiéra z cesty do Izraele. Babiš navrhl prezidentovi Miloši Zemanovi odvolání dosavadního ministra Vladimíra Kremlíka (za ANO) kvůli kritizované zakázce na informační systém pro elektronické dálniční známky. Podle premiéra ji Kremlík manažersky nezvládl. Zeman prostřednictvím mluvčího oznámil, že se změnami souhlasí.

Oborové asociace upozorňují, že Havlíček bude řízením obou ministerstev velmi vytížen. Sám vicepremiér to připouští také, podotkl ale, že konkrétně v agendě ministerstva dopravy týkající se silniční dopravy a železnic je hodně aktivní i Babiš. "Je tam v relativně velkém detailu," uvedl.

Cílem podle něj je vybudovat dva špičkové resorty dopravy a průmyslu, případně do budoucna jeden velký hospodářský. "Je tam průnik v oblasti stavebnictví, v oblasti budování infrastruktury pro automobilový průmysl - myslím tím například autonomní řízení, pro čistou mobilitu. Je tam také pochopitelně vše, co se týká propojení energetických staveb, je tam propojení vodního hospodářství na vodní energetiku, je tam kosmický a letecký průmysl nebo například oblast telematiky a telekomunikací," dodal Havlíček.

Související

Martin Kupka

Kupkovi by se líbil Korčok. Havlíček preferuje Pellegriniho, přeje si ho i Babiš

Exministr zahraničí Ivan Korčok i předseda parlamentu Peter Pellegrini jako postupující do druhého kola volby slovenského prezidenta mají podporovatele mezi osobnostmi české politické scény. Korčoka v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce podpořil ministr dopravy Martin Kupka (ODS), Pellegriniho zase opoziční poslanec Karel Pavlíček (ANO).

Více souvisejících

Karel Havlíček Andrej Babiš Ministerstvo dopravy ministerstvo průmyslu Vláda ČR Vladimír Kremlík

Aktuálně se děje

před 52 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy