MPSV vyplatilo poradcům přes 4 miliony, Stropnický mezi nimi není

Ministerstvo práce vyplatilo v prvním pololetí za poradenské služby přes 4,2 milionu korun. Většinu sumy dostaly právní kanceláře hlavně kvůli řešení zakázek na informační systémy, zbývající zhruba desetinu peněz si rozdělili čtyři poradci ministryně Jany Maláčové (ČSSD). Vyplývá to ze seznamu na webu úřadu.

Poradce ministryně a dvojka na pražské kandidátce sociálních demokratů Matěj Stropnický na seznamu není. Podle informací, jež resort zveřejnil, patří mezi zaměstnance ministerstva a plat mu stanovila Maláčová, která je volební lídryní ČSSD v Praze.

Letos v prvních šesti měsících Maláčová svým čtyřem poradcům na hodinu platila buď 325, nebo 400 korun. Dohromady to bylo 431.400 korun. V týmu byla ekonomka Ilona Švihlíková, analytik odborové konfederace Martin Fassmann, právník a člen Legislativní rady vlády Jan Kudrna a expertka na bezpečnost práce Libuše Bělohlávková. Poradce Stropnický patří podle ministerstva mezi zaměstnance, je v kabinetu ministryně v pracovním poměru s pracovní smlouvou a pobírá plat.

"Platový tarif určuje a objem prostředků na plat navrhuje ministryně práce a sociálních věcí, a to na základě daných pravidel dle příslušných pracovněprávních předpisů (podle katalogu prací ve veřejných službách a podle tabulek)," uvedlo ministerstvo v odpovědi podle zákona o přístupu k informacím, kterou zveřejnilo na webu. Podle ní Stropnický vydělává 61.280 korun měsíčně. Náplní jeho práce je „systémová koordinace a metodické usměrňování stěžejních celospolečenských systémů a politik s rozsáhlým vnitřním členěním, s širokými vazbami na jiné obory služby s celostátní působností a předurčující chování nejširších skupin osob v zásadních oblastech“.

Maláčová a Stropnický sklidili nedávno kritiku za přítomnost při inspekci práce v jedné z firem. Fotografie z akce zveřejnili na sociálních sítích. Kritici mluvili o předvolební kampani, podle nich neměl poradce ministryně k účasti na kontrole oprávnění. Ministerstvo v odpovědích uvedlo, že Stropnický účastníkem inspekce nebyl, ale Maláčová si ho kvůli jeho agendě vyžádala jako doprovod. Resort napsal, že pracovníci u kontrol mají povinnost mlčenlivosti, její případné porušení ale neprošetřoval.

V prvním pololetí ministerstvo vydalo také téměř dva miliony za zastupování u antimonopolního úřadu kvůli zakázkám na informační systémy. Dalších 363.000 korun stály konzultace kolem uzavírání smluv na pokračování provozu nynějších systémů.

Ministerstvo informace o poradenství a právních službách zveřejňuje od roku 2013 podle vládní strategie boje s korupcí. V minulém volebním období za ně utrácelo ročně desítky milionů. Nejvyšší byly výdaje v roce 2018. Činily skoro 110,8 milionu korun. Tehdejší zástupci resortu uváděli, že úřad sám tolik právníků či expertů nemá a musí je kvůli různým akcím najímat. Maláčová po svém nástupu do funkce částky razantně seškrtala. V roce 2019 v prvním pololetí výdaje spadly na 2,25 milionu. Od té doby za půlrok nepřekročily pět milionů.

Související

Jana Maláčová (ČSSD)

Maláčová se zúčastní dalších kontrol firem

Ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) se chce v příštích týdnech účastnit dalších kontrol ve firmách. Podle ní její přítomnost při inspekčních akcích zvyšuje zájem o téma pracovních podmínek. Řekla to dnes novinářům. Uvedla, že její poradce Matěj Stropnický má pracovní agendu na starosti a přesvědčuje se o situaci v praxi.

Více souvisejících

Matěj Stropnický Ministerstvo práce a soc. věcí

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

17. března 2024 21:58

17. března 2024 21:20

První východočeské derby v play-off zvládly po boji Pardubice, Sparta udolala Liberec v nájezdech

Vyrovnané souboje před ohromujícími diváckými atmosférami byly k vidění o prvním hracím dni čtvrtfinálové fáze play-off Tipsport extraligy. Oba první zápasy dvou sérií Pardubice vs. Hradec Králové a Sparta vs. Liberec navštívilo přes 10 000 fanoušků a oba zápasy se nerozhodly v základní hrací době. Zatímco východočeské derby rozhodl po remíze 4:4 po prodloužení symbolicky proti svému oblíbenému soupeři Martin Kaut, v pražské O2 Areně se čekalo na rozhodnutí až do samostatných nájezdů, ve kterých nakonec Pražané odčinili to, že nedotáhli vedení 2:1.

Zdroj: David Holub

Další zprávy