Na rekonstrukci bytů pro uprchlíky by podle Bartoše mohl stát přispět 85 procent

Na rekonstrukci či výstavbu bytů pro uprchlíky z Ukrajiny by stát mohl podle ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše (Piráti) přispět 85 procenty, zbytek by uhradily samosprávy nebo kraje. Financování Bartoš dnes předjednal s ministrem financí Zbyňkem Stanjurou (ODS). Dotační program bude součástí širší strategie pro řešení uprchlické krize. Bartoš to dnes novinářům řekl před zasedáním vlády.

Program, který připravuje ministerstvo pro místní rozvoj, má podle Bartoše jasné parametry. Bude se skládat ze dvou výzev. První se bude týkat rekonstrukce starších prostor, například ubytoven, nebo výstavby nových bytů. Druhá se bude vztahovat na takzvané modulární bydlení.

Bartoš dále uvedl, že příspěvek by měl být uplatnitelný případně i zpětně, protože některé obce nebo kraje už začaly situaci řešit.

"I tento program ministerstva pro místní rozvoj je součástí větší mozaiky a vlastně strategického plánu na řešení té krize, kterou budeme dneska probírat, kterou bude představovat (ministr vnitra) Vít Rakušan (STAN)," řekl Bartoš. Strategii by vláda podle ministerstva vnitra měla dnes začít projednávat, schválit by ji mohla na příštím zasedání.

O financování ČR podle Bartoše jedná s Evropskou unií, na celkové řešení má předběžně domluvenu jednu miliardu eur (asi 25 mld. Kč). Kromě rozšíření bytového fondu budou peníze určeny na zvýšené náklady ve školství nebo zvětšení kapacit ve zdravotnictví.

Bartoš dříve odhadl, že na program rekonstrukce a výstavby bydlení pro uprchlíky bude třeba zhruba 3,8 miliardy korun. Po skončení uprchlické krize by byty sloužily k posílení fondu bydlení. Prostory proto budou muset pro získání dotací splňovat standardy celoročního bydlení.

Podle dat ministerstva vnitra byla v Česku od začátku ruské invaze udělena dočasná ochrana 266 tisícům uprchlíků z Ukrajiny, téměř 153 tisíc z nich se přihlásilo cizinecké policii. Například asistenčním centrem v pražském Kongresovém centru dnes prošlo dalších 818 lidí, celkem v hlavním městě odbavili více než 66 tisíc osob.

Související

Více souvisejících

uprchlíci Ivan Bartoš (Piráti)

Aktuálně se děje

před 7 minutami

před 46 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Obrat na Ukrajině. Proti Rusku brzy zasáhnou modernější smrtící dalekonosné střely ATACMS

Podle předsedy senátního výboru pro zpravodajské služby Marka Warmera budou v právě schváleném balíčku 61 miliardové pomoci pro Ukrajinu také taktické rakety ATACMS s doletem až 300 km. Tuto informaci potvrdil v rozhovoru pro televizi CBS.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy