Plevný: Trochu jsem si věřil, i díky podpoře ostatních kandidátů

Nově zvolený senátor za obvod Cheb Miroslav Plevný (za STAN) ve druhém kole přesvědčivě zvítězil nad Jaroslavou Brožovou Lampertovou (ANO). Podle předběžných výsledků by měl získat okolo 70 procent hlasů. Když získal podporu i některých kandidátů, kteří neprošli do druhého kola, ve vítězství věřil, řekl ČTK Plevný.

"Trochu jsem si věřil, ale že až takhle, to ani ne. Ale nějak jsem nad tím nepřemýšlel a odmítal tipovat. Ale tím, že jsem měl podporu i některých kolegů z prvního kola, tak jsme si říkal, že by to snad dopadnout mohlo," řekl dnes ČTK. "Volební účast byla nízká, ale to je v tomto regionu obvyklé a hlavně ve druhém kole senátních voleb, kdy spousta lidí, jejichž kandidát nepostoupil, nejde dát hlas nikomu," zhodnotil Plevný.

Miroslav Plevný je vysokoškolským učitelem a zároveň místostarostou města Cheb. Získáním mandátu senátora by tak měl v podstatě tři ptofese. "A to nechci. Takže jsem se rozhodl, že se vzdám funkce chebského místostarosty. Se starostou jsme o tom už mluvili a máme náhradníky, ale konkrétní jména ještě sdělovat nechci," uvedl Plevný.

Jak řekl, v Senátu by rád působil ve výboru pro vzdělávání, kulturu, lidská práva a petice. Oslavovat příliš nebude, protože v současné epidemiologické situaci to ani není vhodné. "Navíc tím začíná spousta práce," dodal vítěz senátních voleb na Chebsku.

Jaroslava Brožová Lampertová z ANO dnes ČTK řekla, že výsledky hlasování respektuje a vítězi blahopřeje. "Voliči tak rozhodli. Já jsem ani nečekala, že se dostanu do druhého kola. Takže stříbrná medaile je úspěchem," řekla ČTK.

Karlovarský kraj má po zvolení Miroslava Plevného všechny tři senátory za STAN. Sokolovsko zastupuje Miroslav Balatka, Karlovarsko má v Senátu Jana Horníka.

V prvním kole získal Plevný 27,43 procenta hlasů, druhá Brožová Lampertová 17,24 procenta hlasů. V obvodu Cheb usilovalo letos o senátorský post devět kandidátů.

V roce 2014 zvítězil v Chebu Miroslav Nenutil (ČSSD). Ve druhém kole získal 55,35 procenta hlasů. Druhý skončil Jiří Dufka (ANO). Voleb se zúčastnilo osm kandidátů.

Miroslav Plevný Senát ČR Starostové a nezávislí (STAN) krajské a senátní volby 2020

Aktuálně se děje

před 37 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Jaderné zbraně se přesunou na orbitu? Rusko vetovalo rezoluci o zastavení zbrojení ve vesmíru

Rusko ve středu vetovalo návrh rezoluce OSN předložené Spojenými státy a Japonskem, která vyzývá všechny státy světa, aby zabránily závodům v jaderném zbrojení ve vesmíru.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy