Schodek půl bilionu? Radši škrtejte, žádá opozice

Vláda momentálně shání podporu pro chystaný půlbilionový deficit státního rozpočtu, o němž by se podle plánů mělo hlasovat na mimořádné schůzi Sněmovny, která se uskuteční 23. června. Jako argument jsou uváděny větší investice, podpora obcím, kultura, sociální služby nebo boj s kůrovcem. Najít podporu u poslanců však nebude vůbec jednoduché.

Že kultura byla přijatými restrikcemi v souvislosti s bojem proti epidemii koronaviru zasažená hodně, potvrdil v rozhovoru pro ČT24 například ředitel pražského Divadla bez zábradlí Karel Heřmánek. Jeho sály jsou už víc než čtvrt roku prázdné. „Ta ztráta, protože žijeme jenom ze vstupného, je příšerná. Na tom vstupném jsme přišli o 15 milionů,“ postěžoval si. Státní podporu, o níž si zažádal, však zatím neobdržel. Jediný záložní plán, který momentálně má, je prodej firmy.

Právě pomoc majitelům soukromých divadel a ostatním podnikatelům je jedním z argumentů pro nový schodek, jelikož v současném rozpočtu chybí právě ona slibovaná miliarda na ní. Takhle argumentoval například ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy Karel Havlíček (ANO). Za pravdu mu dal i ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD), který mimo jiné počítá i s podporou velkých státních kulturních institucí jako je Národní divadlo a Národní galerie. 

Vláda by dále chtěla vyčlenit dvě miliardy také pro resort životního prostředí. Ty by pak měly putovat na nové čističky a výstavbu kanalizací v obcích. Sedm miliard by pak obdrželo zemědělství na boj s kůrovcem.„Pokud neprojde tento schodek, tak máme problém pomoct při výsadbě nových lesů pro budoucí generace,“ konstatoval ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD), který by rovněž uvítal vysoký schodek. Podle ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) se za současného deficitu 300 miliard korun nemohou takové projekty uskutečnit.

Opozice vládě: "Škrtejte!"

Jelikož měla vláda problém najít pro podporu rozpočtu podporu u KSČM, která jí toleruje, bude se muset zřejmě spolehnout na opozici. Ta už ale vyjádřila výhrady pro další výrazné zvyšování výdajů, aniž by se zároveň také škrtalo. Poslanec Jan Skopeček (ODS) investice sice vítá, ale neshledává žádná úsilí o hledání úspor. V podobném duchu hovoří i předseda SPD Tomio Okamura, podle něhož se jedná doslova o hazard. Ušetřit by chtěl například na nákupech zahraniční armádní techniky, výdajích na inkluzivní vzdělávání, solární techniku a podpoře politických neziskových organizací.

Jednoduché tomu není, jak už bylo zmíněno, ani u komunistů tolerujících vládu. Předsedkyně rozpočtového výboru Miloslava Vostrá (KSČM) zastává například názor, že se vládní návrh musí ještě upravit. Předseda lidovců Marian Jurečka se pak odvolával na riziko růstu míry nezaměstnanosti, kdy se bez práce může ocitnout víc než půl milionu lidí. Jisté naděje ale ministryni financí Aleně Schillerové (ANO) svítají u Pirátů.

S nimi se totiž dokázala domluvit na pomoci lidem pracujících mimo pracovní poměr, tedy na dohodu o provedení práce (DPP) nebo dohodu o pracovní činnosti (DPČ), kteří si platili pojištění. Ta by činila 350 korun denně, tedy 31 tisíc za celé období pandemie, což by ale znamenalo dalších 1,7 až 2,1 miliard ze státní kasy.  

„Dnes jsme se s Piráty v rámci debaty o podpoře novely státního rozpočtu domluvili, že toto je akceptovatelné a jsme blízko dohodě. Musíme si vyjasnit ale ještě podmínky. Zatím například není jasné, zda to bude dotační program ministerstva práce a sociálních věcí, nebo by to prováděla finanční správa. V takovém případě by se ale musela řešit kompenzace obcím,“ řekla ministryně financí. Český premiér Andrej Babiš (ANO) se ještě chystá setkat s předsedy KDU ČSL a KSČM. Pochybuje, že by mu Sněmovna chystaný státní rozpočet neschválila.

Související

Alena Schillerová

Vláda ANO a SPD? Podle Schillerové nepředstavitelné

Alena Schillerová, předsedkyně poslaneckého klubu ANO, v pořadu České televize Otázky Václava Moravce (OVM) uvedla, že si nedokáže představit, že by hnutí ANO po příštích sněmovních volbách vytvořilo vládu s hnutím SPD. Tento názor podle ní "začíná probublávat" i v celém poslaneckém klubu.

Více souvisejících

Alena Schillerová Ekonomika státní rozpočet opozice

Aktuálně se děje

před 8 minutami

před 35 minutami

Andrej Babiš

Babiš kvůli migračnímu paktu zaútočil na Fialu s Rakušanem

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

před 54 minutami

před 1 hodinou

Americký dolar (USD), ilustrační fotografie

Proč euro zlevňuje a americký dolar zdražuje?

„V posledním roce česká koruna výrazně oslabuje vůči oběma světovým měnám, ovšem v posledním měsíci se tento vývoj začal značně lišit,“ říká analytik BHS Timur Barotov. Takže co se vlastně děje na finančních trzích?

před 1 hodinou

před 1 hodinou

V případě, že Putin vyhraje na Ukrajině, dostane se do bezprostřední blízkosti východní hranice NATO. Což Západ považuje za vojenskou hrozbu.

Hrozivý scénář pro Evropu. Analytici ISW varují, Rusové vítězstvím na Ukrajině obsadí pohraničí NATO

Lidé, kteří nerozumí, proč je nutné, aby Ukrajina v boji s ruským agresorem zvítězila, si musí uvědomit, co se stane, pokud se Rusku podaří prolomit všechny linie v napadené zemi? Pokud by tedy Rusko dosáhlo v tomto střetu vítězství, Evropu by mohla čekat temná perspektiva. Potenciálně by to mohlo otevřít dveře pro další konflikty ve všech zemích na východní hranici NATO, včetně Slovenské republiky. Ukrajině vážně chybí zbraně a munice, a proto je nezbytná podpora ze strany Spojených států. Nicméně dodávky pomoci z Washingtonu nyní čelí vážným problémům.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

Francouzský prezident Emmanuel Macron a srbský prezident Aleksandar Vučič během společné tiskové konference před pracovní večeří v prezidentském Elysejském paláci v Paříži (Francie, 8. dubna 2024).

Rusové ztrácí nejdůležitějšího evropského spojence. Srbsko se přiklání k Západu

Srbsko, jakožto kandidátská země pro vstup do EU je jednou z předních zemí na Balkánském poloostrově, která disponuje jednou z nejsilnějších armád v regionu. Jeho podpora je v kontextu evropských geopolitických snah více než důležitá. Historicky bylo Srbsko blíže k politice Kremlu, což se ale podle současných událostí mění. Srbové se stále více orientují na západní hodnoty a spojenectví.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Britská královská rodina, ilustrační fotografie.

Princezna Kate zůstane doma sama. William učinil zásadní rozhodnutí

Poprvé od chvíle, kdy princezna Kate v březnu odhalila diagnózu, se princ William vrátí k povinnostem člena britské královské rodiny. Informují o tom zahraniční média. Kate přitom není jediným zástupcem monarchie, který omezil veřejná vystoupení ze zdravotních důvodů. S rakovinou se potýká také král Karel III. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

RECENZE: Málo mě znáš o Ivetě Bartošové pojednává kontextuálně a vyhýbá se laciné dojímavosti

Snad nikdo není s mašinérií bulváru spjatý tolik, jako zpěvačka Iveta Bartošová. Hvězda normalizačního popu, jejíž život byl po revoluci jako na houpačce. Spíš než s pěveckou kariérou si ji spojujeme s vyhořením, nenaplněnými sny a tragickým osudem. Dokumentární minisérie Málo mě znáš se k médií nesčetněkrát omílanému příběhu vrací jinak. Kriticky, empaticky, bez bulvárnosti i sentimentu.

Zdroj: Martin Pleštil

Další zprávy