Zeman není spokojen s koncem stavu nouze, Babišovi nabídl schůzku s opozicí

Prezident Miloš Zeman vyjádřil nespokojenost s neprodloužením nouzového stavu, protože tato situace ohrožuje zdraví a životy lidí. Jeho mluvčí Jiří Ovčáček to uvedl na twitteru po dnešním jednání hlavy státu s premiérem Andrejem Babišem (ANO).

Mluvili spolu o současné situaci kolem pandemie koronaviru. O neprodloužení nouzového stavu ve čtvrtek rozhodli poslanci, končí tak s nedělí 14. února.

"Prezident republiky Miloš Zeman vyjadřuje nespokojenost s neprodloužením nouzového stavu, protože tato situace ohrožuje zdraví a životy české populace," napsal mluvčí.

Prezident republiky ?? Miloš Zeman vyjadřuje nespokojenost s neprodloužením nouzového stavu, protože tato situace ohrožuje zdraví a životy české populace.

— Jiří Ovčáček (@PREZIDENTmluvci) February 12, 2021

Babiš novinářům po skončení schůzky se Zemanem řekl, že prezident nabídl zprostředkování schůzky politických stran kvůli nouzovému stavu. Podle premiéra ale už nemá vláda s opozicí o čem jednat.

Podle premiéra si vláda nemůže dovolit obejít Poslaneckou sněmovnu a znovu vyhlásit nový nouzový stav. Jediným řešením podle něj je, že by hejtmani o vyhlášení kabinet požádali. Vláda dnes se šéfy krajů o dalším postupu při koronavirové pandemii jednala, pokračovat bude v sobotu večer. Rozhodnutí musí podle Babiše padnout nejpozději v neděli dopoledne.

Prezident dlouhodobě podporuje kroky vlády v boji s pandemií, a naopak kritizuje opozici, která podle něj není dostatečně konstruktivní. Vládě vyčetl pouze například chyby v komunikaci.

Zeman nabídl schůzku s opozicí, podle Babiše nemá smysl

Prezident Miloš Zeman při dnešní schůzce v Lánech nabídl premiérovi Andreji Babišovi (ANO), že zprostředkuje schůzku politických stran kvůli nouzovému stavu. Babiš to řekl po jednání novinářům. Další rozhovory mezi vládou a opozicí však podle ministerského předsedy nemají smysl, protože už není o čem jednat. Kabinet se soustředí na vyjednávání s hejtmany.

Sněmovna ve čtvrtek odmítla, aby nouzový stav pokračoval i po 14. únoru, jak žádala vláda. Babiš řekl, že se Zemanem záležitost detailně probíral. "Prezident nabídl, že by mohl zorganizovat setkání parlamentních stran, že by udělal mediaci, ale já se omlouvám, my musíme dokončit jednání s hejtmany," uvedl. S šéfy krajů bude kabinet jednat znovu v sobotu večer.

Babiš po jednání v Lánech popisoval jednání s opozicí od posledního víkendu do čtvrtka a strany kritizoval. "Věřte mi, že jsem udělal maximum, abych přesvědčil opozici, že v případě neschválení nouzového stavu dochází skutečně k ohrožení našeho boje s covidem-19," uvedl. Premiér řekl, že opozici výměnou za dalších 14 dní nouzového stavu nabídl jako závazek kabinetu domluvu na charakteru epidemiologických opatření, legislativě a rozpočtu.

Opozice podle něj o dohodu nestojí. "Jsem o tom přesvědčen, opakuje se to stále dokola - tweety, urážky, dehonestace," doplnil. Kabinet chce dokončit vyjednávání s hejtmany, se sněmovní opozicí podle premiéra již není o čem mluvit. "Odmítám, že bychom se nesnažili, ale nešlo to, protože není zájem," uvedl. Opozice podle Babiše má jen zájem "dělat politiku" a říkat, že premiér je neschopný.

Související

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

Více souvisejících

Miloš Zeman Andrej Babiš

Aktuálně se děje

před 49 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Na Tachovsku zasahovala policie ve škole. Zadržela jednu osobu

Policie v úterý po poledni zasahovala v jedné ze škol na Tachovsku v Plzeňském kraji. Zadržela mladého muže, který měl vyhrožovat dvěma osobám. Další podrobnosti k případu se policie teprve chystá zveřejnit. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy