Vedení NKÚ beze změn. Zeman opět jmenoval šéfem Kalu

Prezident Miloš Zeman dnes jmenoval na Pražském hradě prezidentem Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) jeho dosavadního šéfa Miloslava Kalu. Úřad vede od roku 2013. Poslanecká sněmovna jej v březnu zvolila kandidátem na jmenování, byl nakonec jediným uchazečem. Zeman při ceremoniálu řekl, že si práce NKÚ i Kaly váží a podporuje rozšíření kompetencí úřadu.

Funkční období prezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu je devítileté. Kalovi skončilo 22. března. Předtím byl zhruba pět let viceprezidentem NKÚ, ještě dřív byl šest let poslancem ČSSD. Kala je také prezidentem evropských kontrolních institucí EUROSAI.

Navrhly jej všechny strany vládní koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se STAN. Kala ve Sněmovně získal 123 hlasů, potřeba jich bylo 92. Zeman při ceremoniálu připomněl, že při předchozí volbě získal Kala 108 hlasů poslanců. Rostoucí počet hlasů podle hlavy státu svědčí o vzrůstající míře důvěry.

"Přál bych si, aby kompetence NKÚ byly i dále rozšířeny, protože to považuji za užitečné, neboť Nejvyšší kontrolní úřad je jakousi zpětnou vazbou upozorňující na chyby a selhání zejména z hlediska hospodaření ne jenom ministerstev, ale i dalších orgánů státní správy," řekl Zeman v projevu u příležitosti jmenování.

Původně chtěl na post kandidovat i poslanec ANO Roman Kubíček, nakonec se ale bude ucházet o pozici viceprezidenta úřadu. Funkci nyní zastává Zdeňka Horníková, někdejší poslankyně ODS. Její mandát skončí v dubnu.

Prezident NKÚ vedle řízení úřadu předsedá kolegiu a kárné komoře kontrolního úřadu. Širšímu vedení úřadu předkládá mimo jiné návrhy plánu kontrolní činnosti, rozpočtu NKÚ a všechny kontrolní závěry, z nichž vychází stanovisko úřadu k státnímu závěrečnému účtu. Senátu předkládá návrhy kandidátů na členy Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí. Prezident NKÚ se může účastnit schůzí Sněmovny, Senátu a orgánů obou parlamentních komor i vlády, když projednávají například kontrolní závěry NKÚ.

Související

Ministerstvo obrany

NKÚ: Česko není připraveno na krize a mimořádné události, obrana neumí účinně využívat peníze

Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) ve své výroční zprávě za loňský rok varuje, že Česko není dostatečně připravené na krize a mimořádné události. Podle NKÚ odpovědné instituce podcenily mnohé události, včetně pandemie covidu-19, a nedostatečně se z nich poučily. Často jen podnikly formální kroky bez zásadních výsledků, což může vést k vážným škodám, plýtvání penězi a ohrožení zdraví obyvatel.

Více souvisejících

nkú Miloslav Kala

Aktuálně se děje

před 22 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Obrat na Ukrajině. Proti Rusku brzy zasáhnou modernější smrtící dalekonosné střely ATACMS

Podle předsedy senátního výboru pro zpravodajské služby Marka Warmera budou v právě schváleném balíčku 61 miliardové pomoci pro Ukrajinu také taktické rakety ATACMS s doletem až 300 km. Tuto informaci potvrdil v rozhovoru pro televizi CBS.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy