Chirurg Pomahač: Transplantace obličeje či rukou by měla být standardní zákrok

Praha - Každá transplantace obličeje či rukou je zatím unikátní, snažíme se tak nyní tyto postupy určitým způsobem zestandardizovat, tvrdí český chirurg Bohdan Pomahač, který stojí za první transplantací obličeje v USA. Pomahač to novinářům řekl ve středu při své návštěvě Prahy.

Plastický a transplantační chirurg pracující v Bostonu není v Česku náhodou, ve čtvrtek si v Praze převezme cenu České transplantační nadace za rok 2012 za rozvoj transplantační medicíny. Účastnit se tu bude i odborného sympozia.

"Jako transplantologická společnost jsme transplantace obličeje tak trochu nedoceňovali, jako zákrok, který lidem nezachraňuje život a není tedy životně důležitý. Situace se ale změnila, když jsem měl možnost dozvědět se o zkušenostech pacientů. To mi ukázalo, že je to pro pacienta velmi důležitý zákrok, který mu výrazně pomáhá," řekl předseda správní rady nadace Štěfan Vítko.

"Neděláme sice život zachraňující úkony, ale naše práce je důležitá, protože pacienty vracíme do společnosti. Po devastujících poraněních obličeje byli v izolaci a na okraji společnosti. Obličej je nedílnou součástí nás samotných a život bez něj je takřka nesnesitelný. Myslím, že to dobře ukazuje i jeden bílý pacient, který uvedl, že klidně bude mít obličej černý než žádný," uvedl k tomu sám Pomahač.

Pomahač žije v USA od roku 1998, primářem kliniky popálenin se v Bostonu stal v roce 2004. Pod jeho vedením už tým lékařů dokázal vrátit obličej již čtyřem pacientům, loni také vedl zákrok, při kterém byly transplantovány obě ruce najednou.

Související

Lékaři

Muž z Brněnska žije 30 let s transplantovaným srdcem. Medián přežití je méně než poloviční

Třicet let od transplantace srdce slaví letos sedmapadesátiletý Petr z obce Mokrá-Horákov na Brněnsku, který je nejdéle žijícím pacientem po transplantaci srdce operovaným v Brně. ČTK to řekl Jan Krejčí, přednosta kardiologické kliniky Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně, která se o muže stará. Podle něj je přitom medián střední doby přežití po podobném zákroku 12 až 13 let.

Více souvisejících

transplantace Zdravotnictví

Aktuálně se děje

před 29 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ukrajinský mírový summit 2024 (Bürgenstock)

Švýcarsko, Katar nebo Kuba? Zemí schopných zprostředkovat mírová jednání mezi Moskvou a Kyjevem je dost

Jméno mediátora mírových jednání mezi Ukrajinou a Ruskem je stále velkou neznámou. Zatímco země v čele s Indií a Čínou jsou vnímány jako přirození kandidáti, existují i jiné varianty. Summitu se může ujmout tradičně neutrální Švýcarsko nebo některé ze sídelních měst Organizace spojených národů. Úplně vyloučit nelze ani arabské či latinskoamerické země.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Sergej Lavrov

Lavrov přiznal, že Rusko a Čína už vojensky spolupracují

Moskva a Peking nepotřebují vytvářet společnou vojenskou alianci, protože armády obou zemí již úspěšně spolupracují bez nutnosti spojovat se do nějaké organizace, uvedl ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v rozhovoru pro arabský zpravodajský kanál Sky News Arabia. 

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Podařilo se identifikovat těla 70 tisíc mrtvých ruských vojáků. Podle odhadů jich ale zahynulo mnohem víc

Na Ukrajině dosud zemřelo až 70 tisíc ruských vojáků. Vyplývá to z nové analýzy BBC. Jde ale pouze o identifikované osoby, celkově jich mohlo padnout až 200 tisíc.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy