Havel to schytal: Disidenti z Evropy si o sobě moc mysleli, tvrdí americký filozof

Olomouc - Disidenti v komunistických státech východní Evropy byli podle amerického filozofa Noama Chomského protežováni západními velmocemi a jejich utrpení nebylo ve srovnání například s odpůrci režimů v Latinské Americe nijak výjimečné. Americký filozof, lingvista a logik Noam Chomsky, který bývá považován za nejvýznamnějšího žijícího jazykovědce a zakladatele moderní jazykovědy, to dnes řekl na tiskové konferenci v Olomouci.

"Východoevropští disidenti si v sobě utvrdili pocit, že oni byli ti jediní utlačovaní na celém světě. Latinskoamerické disidenty dnes v podstatě nikdo nezná, přestože se jednalo například o arcibiskupa, který byl zavražděn v okamžiku, když sloužil mši," uvedl Chomsky.

Intelektuálové a disidenti v zemích východní Evropy měli podle Chomského privilegované postavení. "Žádní jiní intelektuálové nebyli velmocemi tak podporováni, přestože jejich (disidentů ve východní Evropě) pozice nebyla nijak výjimečná a ani to jejich utrpení nebylo nijak výjimečné. Přesto začali mít pocit, že svým způsobem výjimeční jsou," míní Chomsky.

Útlak v komunistických státech východní Evropy podle něj nebyl tak velký jako v jiných částech světa, které byly v "americké doméně". "Přicházeli tam o život statisíce lidí rukou teroristů, kteří byli dílem vycvičení v Rusku a kteří vraždili v Latinské Americe, na Filipínách nebo v jihovýchodní Asii," podotkl Chomsky.

Chomsky svůj názor dokreslil projevem československého disidenta a později prezidenta Václava Havla v americkém Kongresu v roce 1990. Havel v Kongresu vystoupil se svým projevem krátce poté, co v Salvadoru armáda na místní univerzitě podle Chomského zavraždila šest předních latinskoamerických intelektuálů. Administrativa amerického prezidenta Ronalda Reagana v salvadorské občanské válce podporovala armádu a krajně pravicovou vládu. Sovětský svaz stál naopak na straně povstalců.

"Vzápětí na to přijel Havel do Spojených států, kde měl projev před Kongresem, za který sklidil obrovským úspěch a aplaus. Vlastně tam chválil Spojené státy jako obránce svobody," uvedl Chomsky.

Po porážce reformismu v SSSR a jeho satelitních zemích v letech 1969-79 představovala disidence, zaměřující se zejména na obranu lidských práv, dominantní formu nelegalizované opozice (v SSSR Sacharovův výbor a Helsinské skupiny, v ČSSR Charta 77, VONS aj.).

Zvláště helsinská jednání od 1975 inspirovala tato hnutí v boji za občanská práva a rozšířila je. Disidence vytvářela vlastní paralelní kulturu, povzbuzovala občanskou a mravní uvědomělost obyvatelstva, často však byla od širších vrstev odtržena.

"Termíny "disent", "disidenti" jsou termíny dobové a možná trochu zavádějící. Označení disident bylo původně používáno západní žurnalistikou především k popisu situace v Sovětském svazu. Akcentovalo to slovo "odpadlík". Tedy lidi, kteří dříve s režimem spolupracovali, a pak se postavili proti němu. Tento termín se později začal používat v 70. a 80. letech pro protirežimní aktivity všeho druhu v zemích východní Evropy. A někdy se používal i pro jako jistý předstupeň politické opozice. Zkrátka ten termín není úplně jednoznačný," vysvětlil pro Českou televizi Oldřich Tůma z Ústavu pro soudobé dějiny Akademie věd ČR.

Historik Pavel Žáček dodal: "Politická policie fungovala kontinuálně, jen byla po roce 1968 nucena rozšířit pole o další takzvané nepřátelské osoby. Před rokem 1968 ojediněle sledovala i některé komunisty, dokonce i nomenklaturní komunisty, ale najednou měla na starosti celou bázi exkomunistů. A k té se přistupovalo všelijak. Dokonce je známo, že u Pavla Kohouta se snažili oživit jakousi komunikaci (využívání nebo ovlivňování) s příslušníkem, s kterým byl Kohout v kontaktu v 50. letech a který byl už mimo službu. Ukazuje to, že pořád brali pracovně vážně některé konexe z minulosti."

"Státní bezpečnost v 70. a 80. let musela také samozřejmě vnímat, že je jiná mezinárodní situace, a to i v kontextu přístupu k lidským právům. Takže nemohla aplikovat veškerou škálu svého "umění", které využívala v 50. letech. Procesů bylo méně a byly spíše jednotlivé," říká Žáček.

"Na druhou stranu to neznamená, že by nedělali věci, které se rozhodně příčí standardnímu vztahu státu a občana v demokracii. Jsou to osobní napadení některých disidentů či osob z dalších protikomunistických iniciativ. Jsou známé akce Asanace, vytlačování řady osobností do zahraničí. Různé akce Prevence, kdy kontrolovali výši důchodů, odpojovali telefony. A je to pochopitelně i nasazování tajných spolupracovníků, verbování, různé provokace."

"To vše bylo poplatné tomu, co si aktuálně přálo úzké vedení komunistické strany. Bylo to poplatné pořádání různých sjezdů a podobně. Někdy do toho zasáhla vyšší moc z Východu, tedy sovětské politické nebo bezpečnostní složky," dodal Žáček.

Související

Petr Pavel

Nedokázal jsem prohlédnout zločinnou podstatu komunismu, přiznal Pavel

Prezident Petr Pavel dnes připomněl památku obětí komunistického režimu. 27. června před 73 lety přišli o život čtyři představitelé demokraticky smýšlejících občanů Milada Horáková, Jan Buchal, Oldřich Pecl a Záviš Kalandra. Pavel upozornil, že byli zavražděni proto, že šířili pravdu o zrůdnosti a zločinnosti totalitní vlády tehdejšího Československa.

Více souvisejících

Komunismus USA (Spojené státy americké) Václav Havel

Aktuálně se děje

před 7 minutami

před 31 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

Petr Pavel

Prezident Pavel na žádost Fialy odvolal Bartoše

Prezident Petr Pavel vyhověl návrhu premiéra Petra Fialy na odvolání předsedy strany Piráti Ivana Bartoše z funkce vicepremiéra a ministra pro místní rozvoj. Koaliční strana TOP 09 má zájem o Ministerstvo zahraničních věcí, uvedl server idnes.cz.

včera

Česká pirátská strana, ilustrační foto

Piráti schválili jasnou většinou odchod z vlády

Piráti podpořili odstoupení strany od koaliční smlouvy z důvodu podstatného porušení smluvních podmínek premiérem Petrem Fialou. Pro bylo 709 z 894 členů Pirátů, kteří se zúčastnili internetového hlasování. Podporu návrhu tak vyjádřilo 79,3 procent hlasujících. Pirátští ministři Jan Lipavský a Michal Šalomoun podají demisi v úterý 1. října.

včera

Antony Blinken

Svět je bezpečnější po smrti vůdce Hizballáhu Nasralláha, prohlásil Blinken

Americký ministr zahraničí Antony Blinken v pondělí uvedl, že svět je nyní bezpečnější po zabití vůdce libanonského militantního hnutí Hizballáh, Hasana Nasralláha, izraelskými silami. Nasralláha označil za "brutálního teroristu" a zdůraznil, že nejlepší cestou k dosažení stability na Blízkém východě je diplomacie. 

včera

Jens Stoltenberg

Stoltenberg: NATO by se nemělo nechat zastrašit Putinem

Členské státy NATO by se neměly nechat zastrašit hrozbami ruského prezidenta Vladimira Putina o použití jaderných zbraní a měly by nadále poskytovat vojenskou podporu Ukrajině, prohlásil v pondělí odcházející generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.

včera

včera

Írán, ilustrační foto

Budete toho litovat, vyhrožuje Írán Izraeli

Teherán zareaguje na každý z "zločinů" Izraele, oznámilo v pondělí íránské ministerstvo zahraničních věcí v reakci na zabití vůdce Hizballáhu Hasana Nasralláha a zástupce velitele íránských Revolučních gard Abbáse Nilforušana. 

včera

včera

včera

včera

Summit NATO 2024 ve Washingtonu

NATO bude mít novou základnu ve Finsku. Založí ji vedle hranic s Ruskem

Ve Finsku příští rok vznikne nové severoevropské velitelství pozemních sil Severoatlantické aliance. Podle sdělení různých zdrojů z finské armády bude fungovat pod velením švédských důstojníků a vyšle Rusku „jednoznačný signál“. Velitelství se bude nacházet necelých sto kilometrů od rusko-finské hranice.

včera

Ministerstvo obrany

Obrana neopravila nedostatky z dřívějších kontrol NKÚ. Může za to covid a nedostatek financí, reaguje resort

Kontroloři NKÚ se vrátili ke čtyřem předcházejícím kontrolám v resortu Ministerstva obrany (MO) a zkoumali, jak ministerstvo tehdy zjištěné nedostatky napravilo. Kontroloři zjistili, že z 11 vybraných opatření nebyla čtyři splněna vůbec a další dvě jen částečně. Ministerstvo např. dosud nezavedlo systém objednání a distribuce výstroje, který by zjednodušil a urychlil její výdej pro všechny příslušníky armády; nenakoupilo ani dostatečnou zásobu některých druhů výstroje. Dále neplnilo stanovenou provozuschopnost tanků a nezajistilo přiměřenou zásobu náhradních dílů pro jejich opravy. Obnova a modernizace vojenských areálů neprobíhá podle plánů a hrozí, že MO nestihne vybudovat zázemí pro nakupovanou vojenskou techniku.

včera

včera

včera

Bezpilotní bojový letoun MQ-9 Reaper

Drony jsou mnohem starší, než vůbec tušíme. Jejich potenciál jsme ale stále nevyčerpali

V armádách na celém světě jsou dynamicky rozvíjeny a využívány drony, které šetří lidskou sílu a náklady na vojenské operace. Masivně byly použity i během konfliktu na Ukrajině oběma stranami. Zvláště Ukrajina se přitom snaží jejich schopnosti dále vylepšovat, protože je to pro ni v této fázi konfliktu maximálně výhodné. Kde se však drony vůbec vzaly a za jakých okolností a s jakými výsledky byly v minulosti využívány?

včera

Ve věku 88 let zemřela legenda country Kris Kristofferson

V sobotu ve věku 88 let zemřela legenda country Kris Kristofferson. Oznámila to na facebooku jeho rodina. Hudebník se proslavil hity jako „Me and Bobby McGee“ nebo „Help Me Make It Through the Night“.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy