Bude na Štědrý den otevřeno? Obchody tápou, vše se může změnit na poslední chvíli

Potravinářské řetězce potřebují co nejdříve vědět, zda budou moci mít na Štědrý den otevřeno běžně do 12:00, nebo jim vláda provoz nepovolí. Informace je zásadní z hlediska plánovaní zásobování či pracovních směn. ČTK to dnes sdělili zástupci obchodních sítí. Podle nich by i zákazníci měli předem vědět, jak si mají předvánoční nákupy naplánovat.

V České republice bude od pátku platit čtvrtý stupeň protiepidemického systému (PES). V něm je zakázán prodej o státních svátcích, kterým je i Štědrý den. Nouzový stav, na základě kterého vláda současná krizová opatření vydává, platí zatím do 23. prosince. Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) v pondělí ČTK sdělil, že pokud nouzový stav nebude pokračovat, budou v maloobchodě na Štědrý den platit standardní pravidla, tedy otevření do 12:00. V případě, že by Sněmovna schválila jeho prodloužení, vláda domluví režim na Štědrý den. Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) bude vláda poslance o pokračování nouzového stavu žádat 22. prosince, řekl to Právu.

Hypermarkety Globus plánovaly na 24. prosince dopolední provoz, nyní společnost čeká na verdikt vlády. "Věříme, že k tomuto dojde co nejdříve, nikoli až příští týden. Zákazníci, ale i naši zaměstnanci i my ohledně zásobování bychom to přivítali. Rušit prodej ze dne na den, zejména pokud jsou 25. a 26. prosince svátky, není snadné," uvedla mluvčí Globusu Lutfia Volfová.

Obchody Albert počítají s tím, že budou na Štědrý den k dispozici do 11:45. Otevírací dobu o svátcích zveřejnily s předstihem, aby si zákazníci mohli nákupy rozvrhnout. "Víme totiž, že náhlé změny v otevírací době jsou pro veřejnost špatně čitelné a nejlepší otevírací doba je proto ta běžná, na kterou je zákazník zvyklý," uvedl mluvčí obchodů Albert Jiří Mareček.

Babiš v pondělí na tiskové konferenci po jednání vlády řekl, že na Štědrý den budou obchody do 12:00 otevřené. "Doufáme, že vláda nebude svoje rozhodnutí na poslední chvíli měnit, a to ani v případě prodloužení nouzového stavu. Bylo by to pro veřejnost zbytečně matoucí," dodal Mareček.

Sváteční provozní dobu představilo už dříve Tesco, které by mělo být 24. prosince otevřené do 11:00. On-line nákupy budou moci lidé využít do 23. prosince. Společnost bude prostřednictvím Svazu obchodu a cestovního ruchu apelovat na vládu, aby rozhodnutí o štědrodenním provozu neodkládala, uvedl mluvčí řetězce Tesco Václav Koukolíček.

Například Penny Market nechává své zaměstnance na Štědrý den doma, prodejny jsou zavřené. Stejně to bude i letos. Od 21. do 23. prosince ale prodlouží ve všech obchodech provozní dobu, otevřené budou od 07:00 do 22:00. Ve stejném termínu budou také všechny prodejny Lidl proti běžnému režimu v provozu do 21:00.

Globus plánuje od 17. prosince otevírací dobu prodloužit do 22:00, u vybraných obchodů do 23:00. Kaufland od středy posílí personální obsazení pokladen, od 21. do 23. prosince bude podle jeho mluvčí Renaty Maierl maximálně možné obsazení. Řetězec se zároveň podle Maierl rozhodl, že bez ohledu na další dění nechá prodejny na Štědrý den zavřené.

Unie zaměstnanců podporuje otevření obchodů na Štědrý den

Unie zaměstnanců obchodu, logistiky a služeb (UZO) se domnívá, že v této mimořádné a složité době by bylo vhodnější, aby prodejny mohly fungovat na Štědrý den jako za běžné situace do 12:00. Vyzývá vládu, aby vydávala jednoznačná a srozumitelná vyjádření. Upozornila, že i v nouzovém stavu platí zákoník práce. Na dotaz ČTK to dnes uvedl asistent komunikace UZO Martin Svojš.

UZO se problémem režimu obchodů na 24. prosince zabývá podle Svojše celý den. V České republice bude od pátku platit čtvrtý stupeň protiepidemického systému (PES). V něm je zakázán prodej o státních svátcích, kterým je i Štědrý den. Nouzový stav, na základě kterého vláda současná krizová opatření vydává, platí zatím do 23. prosince. Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) v pondělí ČTK sdělil, že pokud nouzový stav nebude pokračovat, budou v maloobchodě na Štědrý den platit standardní pravidla. V případě, že by Sněmovna schválila jeho prodloužení, vláda domluví režim na Štědrý den. Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) bude vláda poslance o pokračování nouzového stavu žádat 22. prosince, řekl to Právu.

Přestože UZO podle Svojše dlouhodobě podporuje uzavření prodejen o státních svátcích, v tomto případě podporuje otevření. Už například kvůli plánování směn. Jiný případ podle Svojše je, pokud některá společnost, jako například Penny Market, oznámila s dostatečným časovým předstihem uzavření obchodů na Štědrý den.

Související

Více souvisejících

Obchody Vánoce globus Albert Penny Market Ekonomika Karel Havlíček Tesco

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

včera

včera

včera

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

včera

včera

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

včera

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

včera

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

včera

včera

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

včera

včera

včera

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

včera

včera

včera

včera

CIA: Pokud Ukrajina nedostane peníze, letos válku s Ruskem prohraje

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy