Export v krizi. Zahraniční obchod ČR vykázal v dubnu schodek 26,9 miliardy

Zahraniční obchod ČR v dubnu vykázal schodek 26,9 miliardy korun, což byl meziročně o 42,9 miliardy horší výsledek. Obchodní bilance tak byla nejnižší od vstupu země do Evropské unie, její celkovou výši ovlivnil zejména propad obchodu s auty. Podstatný vliv na obchodování Česka s cizinou měly dopady opatření proti šíření koronaviru jako odstávka výroby a uzavření firem.

Vyplývá to z dnes zveřejněných údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ).

„V dubnu meziročně poklesl vývoz zboží téměř o 40 %, dovoz zboží pak o 27 %. Máme tak zatím nejnižší obchodní bilanci od vstupu ČR do EU. Její výši ovlivnil hlavně propad obchodu s motorovými vozidly,“ říká Miluše Kavěnová, ředitelka odboru statistiky zahraničního obchodu ČSÚ.

— ČSÚ (@statistickyurad) June 8, 2020

"Výrazné meziroční poklesy v obchodování jsme zaznamenali se všemi zeměmi, především s Německem, naopak Čína byla jedinou zemí s mírným nárůstem dovozu. Obchodní bilance se zeměmi EU však zůstala i přes výrazný propad nadále kladná," uvedla k dubnovým výsledkům zahraničního obchodu ČR ředitelka odboru statistiky zahraničního obchodu ČSÚ Miluš Kavěnová.

Vývoz zboží v dubnu meziročně klesl o 40 procent na 191,4 miliardy Kč a dovoz o 27 procent na 218,3 miliardy.

U motorových vozů klesl vývoz o 69,8 miliardy a dovoz o 34,1 miliardy, kladné saldo obchodování s auty se tak v dubnu meziročně propadlo o 35,7 miliardy korun.

Horší bilanci vykázal také obchod s počítači, elektronickými a optickými přístroji, a to o 4,7 miliardy korun. O 4,6 miliardy korun se pak zhoršil výsledek obchodování s elektrickými zařízeními. Nedařilo se ani obchodu s pryžovými a plastovými výrobky, textilem, stroji, ostatními dopravními prostředky, jako jsou lodě, lokomotivy nebo letadla, a základními farmaceutickými výrobky.

Naopak kladně se na výsledku zahraničního obchodu Česka podepsal o 6,5 miliardy korun menší deficit obchodu s ropou a zemním plynem, důvodem byl pokles jejich cen na světových trzích a nižší dovezené množství. O 4,7 miliardy se zmenšil i schodek obchodování se základními kovy a o 1,8 miliardy s chemickým látkami.

Bilance zahraničního obchodu se státy Evropské unie skončila v dubnu přebytkem 23,2 miliardy Kč, meziročně byl tak o 34 miliard nižší. Schodek obchodu se státy mimo unii se prohloubil o 9,5 miliardy na 48,9 miliardy korun.

"Výsledek výrazně zklamal tržní očekávání, která počítala zhruba s vyrovnanou bilancí zahraničního obchodu," řekl Luboš Růžička z Raiffeisenbank. Uzavření hranic, odstávky výrob a přerušení provozu firem se podle něj projevilo zejména na snížení kladného salda obchodu s motorovými vozidly. Nižší přebytky podle něj vykázal i obchod s elektrickými přístroji a strojním zařízením. Naopak příznivě působil menší deficit obchodu s ropou a zemním plynem zvláště díky nižším cenám ropy na světových trzích.

"Z teritoriálního hlediska klesl v největší míře vývoz do Španělska, meziměsíčně o téměř 64 procent. Náš vývoz do Německa klesl meziměsíčně o 34,2 procenta. Výsledky vypadají hrůzostrašně. Útěchou budiž, že většina ekonomik v EU se vrací do normálu stejně tak jako režim na hranicích. Přesto na předkoronavirovou úroveň obchodní výměny se dostaneme až příští rok," uvedl Václav Franče z Deloitte.

Ekonom UniCredit Bank Jiří Pour upozornil, že bilance se kromě Španělska a Německa výrazně zhoršila také s Francií. Naopak se zlepšila s Ruskem, Japonskem a Polskem. "Propad obchodní bilance se negativně projeví v hrubém domácím produktu za druhý kvartál. Propad ekonomik je ostřejší než v poslední krizi 2008, což je dáno povahou externího šoku v podobě covid-19. V dalších měsících se bude situace díky postupnému uvolňování restriktivních opatření zlepšovat, avšak velkou neznámou je hrozící návrat pandemie na podzim," dodal.

Zahraniční obchod by měl mít podle ekonomky Komerční banky Jany Steckerové to nejhorší za sebou. V květnových výsledcích se podle ní projeví, že výroba v některých automobilkách zůstávala dále omezená. "Otázkou také je, jak rychle se budou spotřebitelé vracet ke svému obvyklému nákupnímu chování a jak se tudíž bude vyvíjet zahraniční poptávka," uvedla.

Podle analytika Petra Bartoně z Natlandu v době nejistoty lidé odkládají velké investice, jako je nákup automobilů, a tento trend může podle něj přetrvat. "S tím, jak lidé během karantén mnohem méně jezdí, tak se i mnohem méně opotřebovávají automobily. Vzhledem k důležitosti automobilů v našem vývozu je proto možné, že měsíční záporná salda budou do budoucna mnohem častější než jen v prosinci, jak tomu bývalo v minulých letech kvůli dovozům na vánoční trhy. Je možné, že se z exportní ekonomiky staneme dovozní ekonomikou i v celoročním úhrnu," upozornil.

Místopředseda Asociace exportérů Otto Daněk předpokládá, že zahraniční obchod bude i v následujících měsících zatížen nízkou poptávkou. Návrat k výsledkům srovnatelným s loňskými může podle něj trvat tři až pět let.

Z průzkumu Svazu průmyslu a dopravy ČR vyplývá, že nižší hodnotu tržeb z vývozu za celý letošní rok očekává 82 procent exportérů, propad o více než pětinu očekává přes 60 procent českých vývozců. Podle ředitele Sekce mezinárodních vztahů Svazu průmyslu a dopravy ČR Lukáše Martina bude třeba specifická podpora exportních podniků. Měly by to podle něj být například podnikatelské mise doprovázející státní a ústavní činitele na jejich cestách do zahraničí nebo podpora účasti firem na mezinárodních výstavách a veletrzích.

Související

Stavebnictví, ilustrační foto.

Stavebnictví dál klesá. Průmyslu pomohla auta, obchod je v přebytku

Stavební výroba v Česku v květnu pokračovala čtvrtý měsíc v poklesu, meziročně se snížila o 2,7 procenta. Naopak průmyslová výroba vzrostla o 1,4 procenta, táhla ji zejména produkce motorových vozidel. Zvýšení exportu aut společně se snížením schodku obchodu s ropou a plynem pomohlo bilanci zahraničního obchodu, která v květnu skončila v přebytku 11,8 miliardy korun, v kladných hodnotách je od počátku roku. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Více souvisejících

zahraniční obchod dovoz a vývoz Ekonomika Česká republika Český statistický úřad firmy

Aktuálně se děje

včera

Medvěd, ilustrační fotografie.

Fico chce ulehčit odstřel medvědů, kteří se přiblíží k lidem

Slovensko po odstřelu medvěda, který v březnu napadl několik lidí v Liptovském Mikuláši, plánuje další kroky ohledně této problematiky. Ficova vláda na středečním zasedání schválila návrh ústavního zákona, který má řešit zvýšený výskyt medvědů v blízkosti lidských obydlí. 

včera

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

včera

včera

včera

včera

FK Dukla Praha

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.

včera

včera

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy