Letiště Praha je na hraně své kapacity, v lednu odbavilo přes milion cestujících

Pražské letiště i letos pokračuje ve zvyšování počtu cestujících, v lednu odbavilo 1,05 milionu pasažérů, což je meziročně o 7,4 procenta více. Letiště Praha to dnes oznámilo na twitteru. Letiště je v současnosti už na hraně své kapacity, za rok 2019 odbavilo rekordních 17,8 milionu cestujících.

I letošní leden je pro letiště dílčím rekordem, dosud přes něj v prvním kalendářním měsíci vic než milion lidí necestovalo. Největší nápor cestujících je tradičně v létě, loni v srpnu letiště odbavilo 1,99 milionu pasažérů.

Poprvé v historii naším letištěm během měsíce ledna prošel více než milion cestujících! Přesné číslo za rekordní leden 2020: 1⃣ 0⃣5⃣1⃣ 0⃣2⃣9⃣ odbavených cestujících. Meziročně jde o nárůst 7,4 % ? #aktualitaLP #faktaLP #pragueairport #flyfromPRG pic.twitter.com/UgJ7b6xM5L

— Prague Airport (@PragueAirport) February 14, 2020

Lednovou statistiku zřejmě neovlivnila ani současná opatření nastavená kvůli šíření nového koronaviru v Číně. Na letišti kvůli tomu v závěru ledna preventivně instalovali nádoby s dezinfekcí, rozmístili varovné informační cedule a pracovníci letiště provádějí i cílený screening cestujících. V únoru byly přerušeny všechny lety do Číny.

Vedení letiště očekávalo další růst počtu cestujících už před začátkem roku, pro ten letošní proto připravilo několik projektů přímo v prostorách terminálů, které by měly alespoň částečně zvýšit dosavadní kapacity. "To sice může pro cestující znamenat dočasné snížení komfortu, ve svém výsledku však půjde o změny vedoucí k ještě modernějšímu a pohodlnějšímu letišti," uvedl šéf letiště Václav Řehoř. Například od března tak kvůli rekonstrukci třídírny zavazadel budou přesunuty odbavovací přepážky 22 dopravců z prvního terminálu na druhý. Opatření potrvá do konce srpna.

Vedle menších projektů, které by postupně měly zrychlit odbavení cestujících a letadel, letiště připravuje i dlouhodobé projekty, jako je například rozšíření druhého terminálu do roku 2028 nebo výstavba paralelní dráhy, s jejímž zahájením se počítá roce 2025.

Počet cestujících se na Letišti Václava Havla každoročně zvyšuje od roku 2013. Loni byl tradičně nejoblíbenější destinací Londýn.

Související

Více souvisejících

Letiště Václava Havla Praha Praha Ekonomika

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 35 minutami

před 35 minutami

před 36 minutami

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Ukrajina odpálila na Krym rakety ATACMS. Americká munice už pomáhá

Ruská protivzdušná obrana zničila čtyři rakety dlouhého doletu, které ukrajinské síly odpálily na poloostrov Krym. Oznámilo to v sobotu ráno ruské ministerstvo obrany, podle něhož šlo o střely ATACMS dodané Spojenými státy.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy