Objem hypoték v březnu klesl o polovinu na 30,3 miliardy

Banky a stavební spořitelny poskytly v březnu hypoteční úvěry za 30,3 miliardy Kč, což je proti únoru nárůst o pět miliard, ale meziročně téměř o polovinu méně. Úroková sazba u skutečně nově poskytnutých hypoték v březnu vzrostla z únorových 3,84 na 4,15 procenta. Vyplývá to ze statistik České bankovní asociace (ČBA) Hypomonitor. Do něj dodávají data všechny banky a stavební spořitelny poskytující hypotéky na českém trhu.

Z březnových hypoték tvořily čistě nové úvěry přes 25 miliard Kč, refinancované úvěry pak téměř pět miliard Kč. Objem i počet hypoték v březnu proti předešlému měsíci vzrostl o pětinu. Ve srovnání se silným březnem minulého roku jde však téměř o 50procentní propad, a to z pohledu počtu i objemu poskytnutých hypoték. Meziroční propad tak dál zesílil z únorových 30 procent, a to navzdory skutečnosti, že očekávané zpřísnění úvěrových limitů České národní banky od dubna přineslo i určité předzásobení a vyšší zájem domácností o vyřízení hypotéky v průběhu března.

"Meziroční pokles objemu prodaných hypotečních úvěrů v zásadě odpovídá našemu očekávání. Při takto rychle rostoucích úrokových sazbách jde o poměrně slušný výsledek," uvedl manažer pro hypotéky v Komerční bance Ondřej Šuchman. Někteří klienti uspíšili rozhodnutí vzít si hypotéku a narychlo podepisovali smlouvy v posledním březnovém týdnu, dodal s poukazem na zpřísněná pravidla pro žadatele o úvěr ze strany ČNB.

Růst sazeb podle očekávání pokračuje a průměrná hypoteční sazba se v březnu dostala na nejvyšší úroveň od poloviny roku 2011. Stejně jako v předchozích měsících však ještě zachycuje uzavřené smlouvy, které byly rozjednány s klienty v dřívějších měsících, kdy byly úrokové sazby mírně nižší. Proto je průměrná sazba u nově uzavřených smluv stále pod nabídkovými sazbami hypoték. Ty se v současnosti pohybují ve velmi širokém rozmezí od 4,5 do šesti procent v závislosti na konkrétních parametrech hypotéky.

Cena dlouhodobých peněz silně vzrostla a v půlce dubna atakuje pětiprocentní hranici. "Žadatel o novou hypotéku proto jinou sazbu než kolem pěti procent nemůže očekávat. Naplní-li se očekávaný scénář, sazby hypoték se do poloviny roku ustálí mezi 5,5 až 6,0 procenta," upozornil ředitel produktového managementu Raiffeisen stavební spořitelny Michal Noha.

Úrokové sazby delších splatností se pohybují na nejvyšší úrovni od roku 2008, u kratších splatností jsou nejvyšší za poslední dvě dekády. Tento vývoj znamená další tlak na zvyšování hypotečních sazeb, které se letos patrně postupně přiblíží až k šestiprocentní hranici, doplnil hlavní ekonom asociace Jakub Seidler.

S očekávaným růstem sazeb se zvyšuje i měsíční splátka úvěrů. Růst hypotečních sazeb o jeden procentní bod znamená pro průměrnou hypotéku zvýšení měsíční splátky o 1600 až 2000 Kč. Ve srovnání s dvouprocentní sazbou, která byla na trhu běžná v dřívějších letech, by pětiprocentní sazba znamenala růst měsíční splátky u průměrné hypotéky o 5000 až 6000 Kč měsíčně.

Související

Byty

Český realitní trh krvácí. Experti pro EZ popsali, co nás letos čeká

Podle veřejně dostupných dat a informací se v roce 2023 v tuzemsku prodalo nejméně bytů a domů od roku 2015. Data říkají, že bytů se oproti roku 2022 prodalo o devět procent méně, domů pak až o 17 procent. O 19 procent se také propadl prodej chat a chalup. Může za nepříznivá data jen nižší výkon stavebnictví nebo o poznání horší poptávka či koupěschopnost zákazníků, anebo je na vině inflace? A souvisí nějak spolu všechny zmíněné veličiny?
Praha

Česko opět patří k nejhorším v Evropě. Vlastní bydlení se pro Čechy stává nedosažitelné

Zatímco se zdá, že tuzemský hypoteční trh ožil a úrokové sazby se obracejí k nižším hodnotám, dostupnost bydlení, zejména pro mladé lidi, se příliš nelepší. Ba právě naopak. A to i přesto, jak vyplývá z veřejně dostupných zpráv o nedostatku bytů či jejich dostupnosti, že ani před několika lety nebyla situace právě v tomto ohledu v Česku o poznání lepší. Dá se proto brát aspoň zmiňovaný rozjezd trhu s hypotékami za dobrou zprávu českého realitního trhu nebo jde jen o virtuální bublinu? 

Více souvisejících

hypotéky Byty

Aktuálně se děje

před 15 minutami

před 57 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Dominik Feri

Feri míří na tři roky do vězení, rozhodl odvolací soud

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

včera

Pavel navrhl dva kandidáty na ústavní soudce, je mezi nimi Jiří Přibáň

Prezident Petr Pavel v pondělí navrhl další dva kandidáty na ústavní soudce, kterými jsou Jiří Příbáň a Tomáš Langášek. Pavel už od loňského nástupu do funkce hlavy státu jmenoval celkem osm nových členů Ústavního soudu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy