OKD zavře 28. listopadu Důl Lazy. Rentabilní zásoby černého uhlí jsou vyčerpány

Těžba černého uhlí v Dole Lazy na Karvinsku skončí vyvezením posledního vozíku ve čtvrtek 28. listopadu. Společnost OKD už tam vydobyla všechny ekonomicky rentabilní zásoby. Novinářům to dnes řekl mluvčí OKD Ivo Čelechovský. Těžba v dole začala v roce 1892. Za téměř 130 let jeho fungování se tam vytěžilo bezmála 146 milionů tun kvalitního černého uhlí.

"Vše, co jsme si naplánovali, jsme vytěžili, a bohužel nemáme další finanční prostředky na to, abychom investovali do nových slojí, protože to jsou mnohamiliardové investice po dobu několika let a další desítky nebo stovky milionů korun jako udržovací náklady," řekl Čelechovský.

Předseda Sdružení hornických odborů OKD Rostislav Palička připomněl, že postupný útlum dolů byl předloni součástí reorganizačního plánu firmy, která v té době byla v úpadku. "Odbory se připojily k reorganizačnímu plánu, účelem tehdy bylo, abychom vůbec přežili. Součástí byl i útlum Lazů a Darkova a tak dále, takže pokud se ten postupný plán bude dodržovat s tím, že nebudou nějaké sociální otřesy pro zaměstnance, tak asi se s tím moc toho dělat nedá," řekl Palička.

Poslední zbytky uhlí v dole těží asi 240 horníků a pár desítek lidí pracuje na povrchu. Většinu po ukončení těžby v Dole Lazy převede firma OKD do ostatních částí karvinského revíru. "Asi 100 zaměstnanců se bude fyzicky podílet na útlumu a likvidaci dolu," řekl Čelechovský.

Vedoucí odboru BOZP na Dole Lazy Věslav Galuszka řekl, že v dole se provádějí závěrečné práce, jimiž se jeho jediný dobývací prostor, takzvaný porub, připravuje na likvidaci. Například se demontuje výztuž. "Veškeré zařízení v tomto porubu se připravuje tak, aby bylo možné ho vytáhnout, poněvadž toto zařízení bude následně použito na vedlejším dole. Čili přejde to přes opravu, přes povrch a převeze se to na Důl ČSA k dobývání," řekl Galuszka.

Po zavření Dolu Lazy zůstanou v OKD ještě v provozu doly ČSA, Darkov, ČSM-Sever a ČSM-Jih. Postupný útlum čeká i ostatní doly, ale harmonogram dalšího zavírání dolů ještě není znám. Dříve se hovořilo o ukončení těžby v OKD v roce 2024.

"Vedení společnosti OKD připravuje nový střednědobý plán, ve kterém akceptuje aktuální ekonomické podmínky, aktuální vývoj světových cen komodit, takže jakmile bude tohleto zpracováno a schváleno našimi vlastníky, pak ohlásíme, jaký bude další střednědobý výhled společnosti OKD," řekl Čelechovský. Konkrétní datum, kdy by měl být plán zveřejněn, zatím podle něj není možné říct, protože materiály se stále dopracovávají.

Těžební společnost OKD je jediným producentem černého uhlí v Česku. Její loňská produkce činila 4,62 milionu tun. Majitelem společnosti je od loňska prostřednictvím podniku Prisko stát. I s pracovníky dodavatelských firem nyní v dolech na Karvinsku pracuje zhruba 8500 lidí.

Související

OKD

Při čtvrtečním otřesu v dole na Karvinsku se zranilo 16 lidí

Při otřesu v černouhelném Dole ČSM-Jih společnosti OKD ve Stonavě na Karvinsku, při němž ve čtvrtek zemřel jeden horník, utrpělo zranění celkem 16 lidí. Většina zraněných byla ještě ve čtvrtek propuštěna do domácí péče, šlo o lehčí zranění. ČTK to dnes řekla mluvčí OKD Naďa Chattová. Záchranáři ve čtvrtek zraněné rozváželi do několika nemocnic v Karviné, Havířově i Ostravě, a tak se počty zraněných upřesňovaly až dnes.

Více souvisejících

OKD Karviná Těžba uhlí Moravskoslezský kraj Ekonomika

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

17. března 2024 21:58

17. března 2024 21:20

První východočeské derby v play-off zvládly po boji Pardubice, Sparta udolala Liberec v nájezdech

Vyrovnané souboje před ohromujícími diváckými atmosférami byly k vidění o prvním hracím dni čtvrtfinálové fáze play-off Tipsport extraligy. Oba první zápasy dvou sérií Pardubice vs. Hradec Králové a Sparta vs. Liberec navštívilo přes 10 000 fanoušků a oba zápasy se nerozhodly v základní hrací době. Zatímco východočeské derby rozhodl po remíze 4:4 po prodloužení symbolicky proti svému oblíbenému soupeři Martin Kaut, v pražské O2 Areně se čekalo na rozhodnutí až do samostatných nájezdů, ve kterých nakonec Pražané odčinili to, že nedotáhli vedení 2:1.

Zdroj: David Holub

Další zprávy