Podnikatelé z programů COVID k 2. říjnu získali 26,9 mld. Kč

Podnikatelé získali podle aktuální statistiky České národní banky (ČNB) k 2. říjnu z programů COVID II, III, Praha a plus 26,9 miliardy korun. Čerpání proti předchozímu týdnu vzrostlo o 1,3 miliardy korun. Banky ke stejnému datu schválily žádosti za 32,8 miliardy korun. Ve srovnání s předcházejícím týdnem je to nárůst o zhruba 1,7 miliardy korun. Českomoravská záruční a rozvojová banka (ČMZRB) k 5. říjnu u programu COVID Praha vyřídila všechny žádosti.

Živnostníci a firmy s až 500 zaměstnanci mohou stále podávat žádosti o půjčky v programu COVID III. Podle ČNB v něm k 2. říjnu bylo schváleno 1998 žádostí za 12,2 miliardy korun. Objem proti předchozímu týdnu vzrostl o 705 milionů korun. Podnikatelé k 2. říjnu z programu získali úvěry za 9,9 miliardy korun. Banky ke stejnému datu přijaly 4399 žádostí za 26,1 miliardy korun. Záruky u programu COVID II, III a Praha poskytuje ČMZRB. Kapacita programu COVID III je 500 miliard korun.

Otevřený je dále program COVID plus pro velké exportně zaměřené podniky. Banky v něm podle ČNB k 2. říjnu schválily 33 žádostí za 5,7 miliardy korun. Firmy k tomuto datu čerpaly zhruba 3,2 miliardy korun. Počet přijatých žádostí stoupl proti předchozímu týdnu o dvě na 66 za zhruba 11,3 miliardy korun. Za půjčky u programu COVID plus ručí Exportní garanční a pojišťovací společnost (EGAP). Podniky v něm prostřednictvím komerčních bank mohou získat úvěry od pěti milionů do dvou miliard korun.

U programu COVID II bylo podle ČNB k 2. říjnu schváleno 2951 žádostí za 13,6 miliardy korun, podnikatelé čerpali přibližně 12,5 miliardy korun. ČMZRB k 5. říjnu vyřídila 5283 žádostí a z nich schválila 3322 za 14,9 miliardy korun. Zamítla 1290 žádostí. Odstoupilo 671 podnikatelů.

V případě programu COVID Praha se údaje proti předchozímu týdnu nezměnily. Schváleno bylo 264 úvěrů za 1,3 miliardy korun. Podnikatelé z nich zatím čerpali zhruba 1,2 miliardy korun. ČMZRB zamítla 61 žádostí a 19 podnikatelů od úvěru ustoupilo.

Záruční programy se podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) prodlouží do příštího roku. Zda o půl roku nebo o rok, bude záviset na rozhodnutí Evropské komise o trvání tzv. dočasného rámce. Program COVID III by navíc podle ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) mohl v příštím roce sloužit kromě provozních výdajů i na investiční účely.

Související

Ilustrační foto

V Česku se od revoluce zdvojnásobila životní úroveň, ukazuje analýza

Dvě stě tisíc podnikatelů v roce 1990 a jejich pětinásobek o rok později položily základy prosperity současné České republiky. Díky rozvoji podnikatelské sféry výrazně vzrostla životní úroveň lidí. I přestože od roku 2021 lidé čelí vysokému růstu spotřebitelských cen, výdělky zaměstnanců jsou v současnosti oproti roku 1989 v průměru čtrnáctkrát vyšší, přičemž ceny stouply sedminásobně. Produktivita země přepočtená na obyvatele ale stále zdaleka nedosáhla úrovně Německa, uvádí analýza, kterou vypracovali analytici Hospodářské komory u příležitosti Dne boje za svobodu a demokracii. 
Josef Středula

Dálniční známky výrazně zdraží. Živnostníci se bouří, odbory zvažují stávkovou pohotovost

Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP ČR) vnímá nutnost a povinnost vlády ČR reagovat na neudržitelný stav veřejných financí, respektive deficit státního rozpočtu. Opatření, která dopadají zejména na malé a střední firmy a živnostníky, ale považuje za neefektivní nebo přímo škodlivé a podvazující ekonomický růst. Naopak v návrzích postrádá prorůstová opatření a skutečné a zásadní zjednodušené celého podnikatelského prostředí. Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula řekl, že zváží stávkovou pohotovost.

Více souvisejících

podnikatelé

Aktuálně se děje

před 15 minutami

před 59 minutami

před 1 hodinou

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz

Polsko vnímá nové riziko z Ruska. Upozornil na něj prestižní deník

Polské bezpečnostní služby jsou v plné pohotovosti kvůli hrozbě bombových útoků a záškodnických akcí ze strany Ruska na území Evropy, řekl polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz v úterý. Reagoval tak na článek deníku Financial Times, že Moskva plánuje násilné sabotáže v zahraničí. 

před 8 hodinami

před 9 hodinami

včera

Vláda ČR

Vláda schválila novelu atomového zákona, pomůže urychlit výstavbu nových bloků

Rychlejší výstavba nových jaderných bloků a také snazší povolovací procesy při zavádění malých modulárních reaktorů jsou hlavními body novely atomového zákona, jejíž návrh schválila vláda na úterním jednání. Odsouhlasila i návrhy novel zákonů o rozpočtovém určení daní, o sociálních službách nebo o nemocenském pojištění a také znění úplně nového zákona o Národní rozpočtové bance. A věnovala se i pomoci mrazy postiženým ovocnářům a dalšímu antibyrokratickému balíčku.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Rusové, nepolevujte. Navalná bojuje proti Putinovi místo manžela

Vdova po zesnulém ruském opozičním politikovi Julija Navalná v úterý apelovala na příznivce, aby nepolevovali v boji proti ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi, který se dnes ujal dalšího šestiletého mandátu. Putina označila za lháře, zloděje a vraha. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy