Program COVID kultura má notifikaci EU a začne vyplácet dotace

Ministerstvo průmyslu začne vyplácet peníze, o které žádali lidé ve druhé výzvě programu COVID kultura. Výzva dostala notifikaci Evropské komise, od které se výplata podpory v kontextu s pandemií koronaviru odvíjí.

Ministerstvo průmyslu to dnes uvedlo v tiskové zprávě. Program má k dispozici přes 750 milionů korun a podle dřívějšího vyjádření ministra kultury Lubomíra Zaorálka (ČSSD) bude zřejmě vyčerpán.

Z programu COVID kultura mohou podnikatelé v kultuře, divadla, hudební kluby, odborné technické profese i neziskové organizace profesionálně podnikající v kultuře dostat příspěvek na marně vynaložené výdaje za přesunuté či zrušené kulturní akce a kontinuální činnost v kultuře.

"Ve druhé výzvě z programu COVID kultura máme aktuálně nachystáno k proplacení 752 žádostí OSVČ o jednorázovou podporu v celkové hodnotě víc než 45 milionů korun. A k výplatě je připraveno i dalších 14 žádostí za přibližně 14,8 milionů korun od podnikatelských subjektů a další stovky žádostí máme nahodnocené," uvedl a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček.

Podle MPO k 19. listopadu v druhé výzvě programu COVID kultura podali podnikatelé 662 žádosti v objemu 287 milionů korun. OSVČ, pro něž program nabízí jednorázovou podporu 60.000 korun, podaly 3833 žádostí celkem za 230 milionů korun.

Žádosti v programu je možné podávat do 22. prosince a nově mají na jednorázovou podporu pro OSVČ nárok také umělci nebo umělecko-technické profese, kteří na území ČR mají přechodný pobyt, a jde o podnikatele z Evropské unie. Také je nově možné souběžně čerpat dotaci z druhé výzvy z programu COVID kultura spolu s ošetřovným pro OSVČ.

Související

Více souvisejících

ministerstvo průmyslu

Aktuálně se děje

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

Mrtvá těla se svázanýma rukama? Bují podezření na válečné zločiny Izraele v Pásmu Gazy

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) vyzval v úterý k mezinárodnímu vyšetření zpráv o masových hrobech v nemocnicích v Pásmu Gazy, které byly zničeny při obléhání izraelské armády. Podle OHCHR mohlo totiž dojít k páchání válečných zločinů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy