V Česku je 24 tisíc firem, které nespolehlivě platí DPH. Jsou rizikem pro obchodní partnery

V České republice aktuálně podniká zhruba 24.000 společností a živnostníků, kteří byli zařazeni mezi nespolehlivé plátce DPH. Od roku 2013 bylo mezi nespolehlivé plátce DPH zařazeno více než 26.000 společností a podnikatelů, 2400 z nich bylo v průběhu sedmi let ze seznamu vymazáno. Většina vymazaných subjektů však buď zanikla, nebo je v likvidaci či insolvenčním řízení.

Návrat k běžnému podnikání se podařil pouze necelému tisíci bývalých nespolehlivých plátců DPH. Vyplývá to z analýzy společnosti CRIF.

Z analýzy dále vyplývá, že z téměř 24.000 existujících firem a podnikatelů, kteří byli v průběhu posledních sedmi let, kdy institut nespolehlivého plátce funguje, zařazeni do registru nespolehlivých plátců DPH, jich na tomto seznamu zůstalo necelých 6000. Dalších zhruba 18.000 firem ukončilo registraci k DPH a finanční správa je nyní vede jako tzv. nespolehlivé osoby.

"Institut nespolehlivé osoby byl zaveden v roce 2017 s cílem rozlišit v rámci firem a podnikatelů, kteří nespolehlivě odváděli DPH, ty, kteří mají stále povinnost DPH odvádět, a ty, kteří už tuto povinnost nemají. Většinou proto, že jejich roční obrat klesl pod hranici jednoho milionu korun," uvedl vedoucí datového oddělení aplikace Cribis, kterou využívá CRIF, Jan Cikler. Dodal, že pokud by se obrat nespolehlivých osob opět zvýšil a nastala u nich znovu povinnost přihlásit se k platbě daně z přidané hodnoty, budou automaticky zařazeni mezi nespolehlivé plátce DPH.

CRIF upozornil, že obchodování s nespolehlivými plátci může přinášet společnostem řadu rizik. Mohou být vyzvány k doplacení daně za své obchodní partnery nebo existuje velká šance, že se jejich partner ocitne v insolvenci nebo bude čelit exekucím.

Mezi rizikové faktory patří i fakt, že sídlí na virtuální adrese nebo že její statutární zástupce má bydliště na městském úřadě. Analýza přitom ukázala, že ze všech nespolehlivých plátců DPH má statutární zástupce bydliště na úřadě ve čtvrtině případů. Mezi všemi společnostmi v ČR jde přitom podle CRIF jen nižší jednotky procent.

Sídlo na virtuální adrese má v České republice podle CRIF každá osmá společnost, ale zároveň každý třetí nespolehlivý plátce DPH. "Z našich dřívějších analýz vyplývá, že mezi tzv. virtuálními adresami existují výrazné rozdíly. Na některých virtuálních adresách sídlí pouze zdravé firmy a nevyskytují se zde žádné výrazné problémy, zatímco na některých virtuálních adresách třetina firem neplatí DPH a pětina je v exekuci. Společnosti by si proto měly v rámci předběžné obezřetnosti své obchodní partnery se sídlem na virtuální adrese prověřovat pečlivěji," uvedl Cikler.

Podle nedávných údajů poradenské společnosti Bisnode se počet firem, které nespolehlivě odvádí DPH, ke konci září meziročně zvýšil o 11 procent na 21.529. Jde o 5529 nespolehlivých plátců DPH a 16.000 nespolehlivých osob. Počet firem, které platí DPH, v prvním pololetí byl přes 511.000.

Za nespolehlivou je považována firma, která nemá v pořádku daňové doklady a úřad jí vyměří daň alespoň 500.000 Kč, a také podnik podezřelý z účasti na podvodu. Za nespolehlivého plátce může být označena i společnost, která opakovaně neplní lhůty pro povinná podání. Nespolehlivou osobou se na základě rozhodnutí správce daně může stát fyzická i právnická osoba. Jsou to buď subjekty, které nejsou plátci DPH a závažným způsobem poruší povinnosti vztahující se ke správě daně, nebo subjekty, které přestaly být plátcem DPH v okamžiku, kdy byly uvedeny v registru nespolehlivých plátců DPH.

Související

Ilustrační foto

Kiwi se potýká se ztrátami. Propustí stovky zaměstnanců

Brněnská společnost Kiwi.com, specializující se na vyhledávání letenek, prochází významnými změnami. Přestože firma v roce 2022 zaznamenala růst o více než sto procent a dosáhla příjmů přesahujících šest miliard, stále se potýká s ročními ztrátami. V minulém roce byly náklady o téměř půlmiliardu vyšší než příjmy. 
Energetický regulační úřad

ERÚ vydal nové cenové rozhodnutí, které zohledňuje vládní pomoc firmám

Energetický regulační úřad (ERÚ) vydal nové cenové rozhodnutí k regulovaným cenám elektřiny pro odběratele na hladinách vysokého a velmi vysokého napětí. Reagoval tak na dodatečnou dotaci na podporu energeticky náročných podniků ve výši 3,5 miliardy korun, o které rozhodla vláda. Úřad o tom informoval v tiskové zprávě. 

Více souvisejících

firmy DPH Daně Ekonomika

Aktuálně se děje

před 42 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Ilustrační foto

4 podivuhodné evropské stavby, které v průvodcích nenajdete

Turistické brožury a příručky jsou skvělými pomocníky, když jste v novém městě poprvé. Pokud se ale na místo vracíte opakovaně, často Vám již novou inspiraci pro zajímavou procházku nenabídnou. Pojďme se společně podívat na místa neprávem opomíjená.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Zásah záchranářů po ruských útocích na Ukrajině

Rusko podniklo masivní útok na ukrajinskou energetickou infrastrukturu

Ukrajina v noci na pátek čelila masivnímu vzdušnému útoku, při kterém protivzdušná obrana sestřelila 84 z 99 řízených střel a dronů vypálených z Ruska, uvedla ukrajinská armáda. Ze střední a západní části země hlásily poškození tepelných a vodních elektráren. Uvedl to server Ukrajinska pravda.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Petr Fiala

Čeští politici nevěří, že Putin nenapadne Česko

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek prohlásil, že nemá zájem napadnout Polsko či Česko. Čeští politici ale jeho slovům nevěří a připomínají osud Ukrajiny či někdejšího šéfa wagnerovců Jevgenije Prigožina, který zemřel za záhadných okolností při pádu letadla.

před 9 hodinami

včera

Medvěd, ilustrační fotografie.

Fico chce ulehčit odstřel medvědů, kteří se přiblíží k lidem

Slovensko po odstřelu medvěda, který v březnu napadl několik lidí v Liptovském Mikuláši, plánuje další kroky ohledně této problematiky. Ficova vláda na středečním zasedání schválila návrh ústavního zákona, který má řešit zvýšený výskyt medvědů v blízkosti lidských obydlí. 

včera

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

včera

včera

Rusové dál spojují Ukrajince s terorem u Moskvy. Nesmyslná propaganda, zní z Bílého domu

Rusové ve čtvrtek prohlásili, že pachatelé teroristického útoku v koncertní síni Crocus City Hall u Moskvy dostali finanční podporu z Ukrajiny, přičemž mělo dojít k zadržení osoby podezřelé z toho, že pomáhala s financováním teroristů. Bílý dům označil vyjádření ruských představitelů za nesmyslnou propagandu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy