"Vláda jedná chaoticky." Restauratéři chtějí jednat o kompenzačním balíčku, sestavili tým expertů

V Jincích na Příbramsku se dnes sešlo 25 hoteliérů a restauratérů nesouhlasících s vládními protiepidemickými omezeními, aby se poradili na svém dalším postupu. Chtějí jednat s vládou o podobě kompenzačního balíčku, sestavili pětičlenný expertní tým, jeho obsazení představí v pondělí.

Zároveň vyzvali všechny další živnostníky, aby vyjádřili podporu například vyvěšením státní vlajky na svou provozovnu, řekl dnes ČTK majitel pivovarské restaurace Malý Janek Jiří Janeček.

"Budeme požadovat, aby pan ministr (Karel) Havlíček (za ANO), respektive jeho úředníci, s námi konzultovali návrh balíčku. Aby ten balíček tentokrát opravdu pomohl, aby nebyl složitý na administraci a aby tam nebyly složité podmínky, které bychom nemohli splnit," řekl Janeček.

"Požádali jsme o podporu dalších kolegů z celé České republiky, a to formou nenásilnou tichou, vyvěšením české vlajky na svou provozovnu. Udělat tak mohou i naši podporovatelé, štamgasti," řekl Janeček.

Podle Janečka dnes účastníci mluvili mimo jiné o hrozbě, že po dlouhých letech skončí kvůli současným protiepidemickým opatřením rodinné podniky. "Občanskou neposlušností jsme se zřejmě domohli nejen pro nás, ale i pro ostatní živnostníky nějakého spravedlivého kompenzačního balíčku, jaký je třeba v Rakousku," uvedl Janeček.

Dnes večer po 20:00 nechají restaurace zavřeno. "Je to doporučení, nemůžu mluvit za všechny restaurace. Ale naše restaurace zůstane zavřená," řekl Janeček.

Vláda podle něj jedná chaoticky. "Potřebujeme opravdu rychle pomoci, v řádu dní. Řada podnikatelů je před ukončením činnosti. Pokud máte zavřený byznys, tak jakýkoliv náklad je pro vás v dlouhodobém hledisku likvidační," řekl Janeček.

Restaurace podle něj na jaře respektovaly všechna vládní opatření. "Vše jsme respektovali, ta první jarní vlna se nějakým způsobem dala ustát. Ale nejsme schopní ustát tu druhou vlnu," dodal Janeček.

V případě zavedení kompenzačních balíčků chce, aby byla žádost o podporu co nejjednodušší. "Aby to zvládl vyplnit běžný občan České republiky. Chceme s tím vládě pomoct, aby nevypadl nějaký nesmysl, který nikomu nepomůže. I kdybychom měli mít na vyjádření hodinu," uvedl Janeček. Chce, aby stát například využíval své úřady, které o podnikatelích vědí vše, a to včetně výše příjmů nebo počtu zaměstnanců. Podnikatelé by tak následně nemuseli toto složitě dokládat.

Související

Více souvisejících

Restaurace Vláda ČR Ekonomika Karel Havlíček Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 20 minutami

před 41 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz

Polsko vnímá nové riziko z Ruska. Upozornil na něj prestižní deník

Polské bezpečnostní služby jsou v plné pohotovosti kvůli hrozbě bombových útoků a záškodnických akcí ze strany Ruska na území Evropy, řekl polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz v úterý. Reagoval tak na článek deníku Financial Times, že Moskva plánuje násilné sabotáže v zahraničí. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

včera

Vláda ČR

Vláda schválila novelu atomového zákona, pomůže urychlit výstavbu nových bloků

Rychlejší výstavba nových jaderných bloků a také snazší povolovací procesy při zavádění malých modulárních reaktorů jsou hlavními body novely atomového zákona, jejíž návrh schválila vláda na úterním jednání. Odsouhlasila i návrhy novel zákonů o rozpočtovém určení daní, o sociálních službách nebo o nemocenském pojištění a také znění úplně nového zákona o Národní rozpočtové bance. A věnovala se i pomoci mrazy postiženým ovocnářům a dalšímu antibyrokratickému balíčku.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Britové řeší čínský hackerský útok, zatímco je Si Ťin-pching v Evropě

Čína je podle informací Sky News zodpovědná za hackerský útok, při němž došlo k nabourání počítačového systému britského ministerstva obrany a úniku personálních údajů zaměstnanců úřadu. Vláda má v úterý o incidentu informovat poslance. Věc vyšla najevo v době, kdy je čínský prezident Si Ťin-pching na návštěvě v Evropě. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy