Zásilky z čínských e-shopů podraží, skončí osvobození od DPH

Drobné zásilky do 22 eur (asi 560 korun) ze zemí mimo EU podraží. Nově už nebudou podléhat osvobození od daně z přidané hodnoty (DPH). Novelu zákona o DPH dnes podepsal prezident Miloš Zeman. Informoval o tom dnes Hrad. Podle České pošty se DPH začne platit pravděpodobně od října. Schválená novela také prodlužuje možnost širších odpočtů na DPH pro Českou televizi a Český rozhlas.

Mluvčí České pošty Matyáš Vitík ve čtvrtek uvedl, že změna zákona nabyde účinnosti následující den po zveřejnění ve Sbírce zákonů, což podle něj pravděpodobně nastane 1. října. Novela ruší osvobození od DPH při dovozu malých zásilek s hodnotou pod 22 eur, tedy asi 560 Kč. Opatření EU má za cíl přinést z výběru DPH až sedm miliard eur (182 miliard korun) a zároveň narovnat podnikatelské prostředí, protože tuzemské firmy i firmy z EU musejí odvádět DPH, pokud jí podléhají. Norma reaguje na nové předpisy EU týkající se přeshraničního elektronického obchodu. Podle nich má kromě jiného od letošního roku skončit osvobození od DPH u zmíněných zásilek. Evropská směrnice sice začala platit k 1. červenci, ale DPH ze zásilek se dosud neuplatňovala, protože příslušná novela zákona o DPH nebyla schválena. Podnikatelé však už mohli některé novinky obsažené ve směrnici využívat.

Podle Luďka Procházky z celní společnosti Gerlach by si měli zákazníci před nákupem uvědomit, že celní poplatky a DPH mohou nakonec převýšit původní cenu zásilky. Týká se to podle něj hlavně drobného příslušenství k mobilům.

Novela přináší změnu, která se týká hlavně e-shopů zasílajících zboží do jiných členských států EU. Pokud objem jejich prodejů překročí 10.000 eur ročně, tedy asi 256.000 korun, nebudou se muset k placení daně registrovat zvlášť v každém státě, ale prostřednictvím režimu jednoho správního místa se e-shop zaregistruje pouze v tuzemsku. Zde bude odvádět DPH a finanční správa ji přepošle do ostatních členských států.

Tuzemské firmy mohou už od července využívat aplikaci daňové správy IOSS pro zjednodušení odvodu DPH v rámci EU. "České firmy, které dováží toto drobné zboží z Číny přímo konečným spotřebitelům například v Německu, již nebudou muset platit v zemi dovozu DPH separátně, ale v rámci IOSS jej zaplatí v Česku. Využívání IOSS je ale dobrovolné. V případě, že firma nebude registrovaná do IOSS, DPH bude podle nových pravidel většinou účtováno konečnému spotřebiteli,“ uvedl již dříve Petr Linx z daňového oddělení poradenské společnosti BDO.

Do EU ročně dorazí z čínských e-shopů přes 150 milionů malých zásilek osvobozených od DPH. Podle údajů České pošty počet takových drobných zásilek v ČR stoupá. V roce 2019 jich bylo 28 milionů, o rok dříve 25 milionů.

Související

Česká pošta, ilustrační fotografie.

Českou poštu nadále povede Štěpán. Nyní už oficiálně

Novým generálním ředitelem České pošty bude dosavadní pověřený šéf Miroslav Štěpán. Vybral ho ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) na základě doporučení výběrové komise jako nejlepšího ze čtyř kandidátů, kteří se přihlásili do výběrového řízení. Nominace bude předložena vládnímu výboru pro personální nominace. 

Více souvisejících

Česká pošta zboží Čína

Aktuálně se děje

před 45 minutami

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

17. března 2024 21:58

Putin zvítězil, volilo ho přes 87 procent lidí, ukazuje první průzkum

Ruský prezident Vladimir Putin podle průzkumů zveřejněných po uzavření volebních místností suverénně obhájil mandát. Volit ho mělo více než 87 procent lidí, kteří odevzdali hlas. Účast u voleb hlavy státu v neděli překročila 65 procent. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy