Evropská komise plánuje kroky proti subvencím při akvizicích firem v EU

Evropská komise (EK) hodlá podniknout opatření proti zahraničním firmám, které využívají "nepoctivé" státní subvence k převzetím podniků v Evropské unii.

Vyplývá to podle agentury Reuters z návrhu komise, který je součástí strategie pro ochranu klíčových odvětví a jednotného evropského trhu.

"Roste počet případů, kdy zahraniční subvence zřejmě napomáhají akvizicím podnikatelských aktivit v EU," cituje agentura z návrhu, ke kterému získala přístup.

Zahraniční podniky kupující podíl přes 35 procent ve firmě z EU, která má roční tržby přes 100 milionů eur (zhruba 2,7 miliardy Kč), budou podle návrhu muset Evropskou komisi informovat, zda v posledních třech letech obdržely státní podporu v hodnotě přes deset milionů eur. Důsledkem nesplnění této povinnosti může být vyměření pokuty či zablokování transakce.

Návrh zahrnuje rovněž opatření proti firmám, které podnikají v Evropské unii a kterým zahraniční subvence pomáhají ve zvyšování tržního podílu či v získávání opěrných bodů na strategických trzích a přístupu k důležité infrastruktuře. Místopředsedkyně EK pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerová návrh představí 17. června.

Související

Andrej Babiš

Babiš kvůli migračnímu paktu zaútočil na Fialu s Rakušanem

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Více souvisejících

EU (Evropská unie) evropská komise firmy Ekonomika

Aktuálně se děje

před 18 minutami

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy