Lufthansa chce zrušit 22 tisíc míst, z toho polovinu v Německu

Německá letecká společnost Lufthansa se chystá zrušit asi 22.000 pracovních míst, z toho polovinu v Německu. Odpovídá to asi 16 procentům pracovní síly. Informovala o tom dnes agentura AFP. Lufthansa, na kterou podobně jako na celé odvětví letecké přepravy doléhají dopady koronavirové krize, ještě na konci dubna předpokládala, že zruší asi 10.000 pracovních míst.

Mluvčí největší letecké společnosti v Evropě na středeční schůzce s odbory přiznala, že firmě vzhledem k situaci přebývá kolem 26.000 pracovníků na různé úvazky, což v přepočtu odpovídá 22.000 pracovním místům na plný úvazek.

"Budeme mít ve skupině Lufthansa o 22.000 pracovních míst přepočtených na plný úvazek méně, z toho polovina připadne na Německo," sdělila dnes Lufthansa agentuře AFP. Dodala, že se chce vyhnout nucenému propouštění, jak jen to bude možné.

Lufthansa se minulý týden zavázala k rozsáhlé restrukturalizaci, která mimo jiné zahrnuje rušení tisíců pracovních míst či prodej části majetku. Restrukturalizací byl podmíněn záchranný balík za devět miliard eur (239,4 miliard Kč), který aerolinkám poskytne nový německý fond pro hospodářskou stabilizaci WSF.

Firma vyjednává s odbory ohledně částečných úvazků zaměstnanců a dalších způsobů, jak snížit náklady na zaměstnance. Dohody chtějí obě strany dosáhnout před 25. červnem, kdy se koná mimořádná valná hromada, na které budou o záchranném balíku hlasovat akcionáři.

Odbory palubního personálu (UFO) leteckou společnost požádaly, aby se vyhnula nucenému propouštění. Odbory zastupující piloty pak uvedly, že jejich členové nabídli snížení svých mezd až o 45 procent, což představuje 350 milionů eur. Na oplátku žádají, aby společnost zachovala co nejvíce pracovních míst.

Akcie Lufthansy na zprávu reagovaly prudkým poklesem, krátce po poledni ztrácely přes sedm procent.

Související

Lufthansa, ilustrační fotografie

Lufthansa hlásí globální výpadek, ovlivnil plány tisíců lidí

Největší německé aerolinky Lufthansa se dnes potýkají s následky výpadku svého počítačového systému, který zkomplikoval plány tisícům lidí po celém světě. Fungovat ráno přestaly systémy pro odbavení i nástup do letadla. Lufthansa kvůli tomu svolala krizový tým a později oznámila, že za výpadkem byly stavební práce, při kterých byly poškozeny optické kabely. Frankfurtské letiště kolem poledne uvedlo, že zruší všechny přílety a že letadla začne odklánět na jiná letiště. Odpoledne byly přílety obnoveny a později se přidaly také odlety, jak se začaly systémy vracet k normálu.
Lufthansa, ilustrační fotografie.

Stávka pilotů Lufthansy ochromila v Německu leteckou dopravu

Stávka pilotů německých aerolinek Lufthansa dnes ochromila leteckou dopravu, zrušeny jsou i spoje do České republiky. Na velkých německých letištích se u přepážek společnosti tvoří dlouhé fronty lidí, kteří se snaží najít náhradu za zrušené lety. Lufthansa vyzvala cestující, aby na letiště nejezdili, pokud byl jejich let odřeknut. Stávka za vyšší mzdy se koná v době, kdy ve třech západoněmeckých spolkových zemích končí prázdniny.

Více souvisejících

Lufthansa propouštění Ekonomika Německo

Aktuálně se děje

před 7 minutami

před 37 minutami

před 41 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 6 hodinami

před 8 hodinami

Aktualizováno včera

Vláda schválila novelu zákona o zbraních, která reaguje na střelbu na FF UK

Vláda ve středu schválila novelu zákona o zbraních, která urychlí začátek platnosti dvou zásadních opatření obsažených v novém zákoně o zbraních. Jde o povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii v otázce zajištění zbraní. Změny by mohly platit už od letošního července.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy