Nezaměstnanost v EU zůstala v prosinci na 7,5 procenta

Míra nezaměstnanosti v Evropské unii zůstala v prosinci na listopadové hodnotě 7,5 procenta. Beze změny na 8,3 procenta byl v posledním měsíci loňského roku i poměr nezaměstnaných v zemích platících eurem. Oznámil to dnes statistický úřad Eurostat. Nejnižší zastoupení lidí bez práce má z celé sedmadvacítky států i nadále Česká republika, kde jich bylo 3,1 procenta.

O rok dříve byly statistiky nezaměstnanosti o něco příznivější než v době poznamenané koronavirovou krizí. V prosinci 2019 bylo v celé EU bez práce 6,5 procenta lidí, v eurozóně pak 7,4 procenta.

Výraznějšímu růstu míry nezaměstnanosti v době negativních hospodářských dopadů pandemie covidu-19 zatím brání rozsáhlá vládní opatření pro zachování pracovních míst, upozornila agentura AP.

Ekonomka Jessica Hindsová ze společnosti Capital Economics uvedla, že údaje o prosincové stagnaci míry nezaměstnanosti demonstrují, v jak velkém rozsahu vládní opatření během pandemie pracovní místa chrání. "A protože tato podpora bude ještě několik měsíců pokračovat, riziko prudkého nárůstu nezaměstnanosti v roce 2021 je nízké," dodala.

Cílem vládních opatření k zachování pracovních míst je provést ekonomiku pandemií nemoci covid-19 bez masových propouštění, jež by prohloubila recesi a zároveň zpomalila následné hospodářské oživení, protože podniky by musely hledat a školit nové pracovníky. Opatření rovněž pomáhají mírnit dopady pandemie na spotřebitelské výdaje, napsala AP.

"Prozatímní mírný dopad druhé vlny koronaviru na trh práce znamená, že výhled pro vývoj domácí poptávky po znovuotevření ekonomiky zůstává příznivý," uvedl ekonom Bert Colijn ze společnosti ING. "Vzhledem k zachování příjmů a výraznému růstu úspor nadále zůstává ve hře rychlé oživení. Viděli jsme to při první vlně u spotřeby zboží a mohlo by to nastat také u služeb, jakmile se začne projevovat očkování a obavy z viru ustoupí," dodal.

Eurostat uvedl, že v celém evropském bloku bylo v posledním měsíci loňského roku bez práce 16 milionů lidí. Ve srovnání s listopadem jich přibylo zhruba 67.000. V eurozóně počet nezaměstnaných podle úřadu proti listopadu vzrostl o 55.000 na 13,67 milionu.

Mezi členskými zeměmi následovaly za Českem s nejnižší nezaměstnaností Polsko s 3,3 procenta a Nizozemsko s 3,9 procenta. Naopak největší zastoupení lidí bez práce v prosinci registrovalo Španělsko (16,2 procenta), Litva (10,1 procenta), Itálie (9,0 procenta) a Francie (8,9 procenta). Z Řecka, které v předchozích měsících vykazovalo podobná čísla jako Španělsko, Eurostat za prosinec neměl údaje k dispozici.

Statistiky evropského úřadu vycházejí z obecně používané standardní definice nezaměstnanosti Mezinárodní organizace práce (ILO). Ta počítá mezi nezaměstnané ty, kteří si v posledních čtyřech týdnech aktivně hledali práci a jsou schopni do zaměstnání nastoupit v nejbližších dvou týdnech.

V případě České republiky Eurostat používá údaje Českého statistického úřadu (ČSÚ), které se liší od údajů Úřadu práce ČR. Podle těch míra nezaměstnanosti v Česku v prosinci stoupla na čtyři procenta z listopadových 3,8 procenta. ČSÚ vychází u míry nezaměstnanosti z výběrového šetření pracovních sil, Úřad práce pak z počtu registrovaných uchazečů o zaměstnání.

Související

Úřad práce, ilustrační fotografie.

Nezaměstnanost je nejvyšší za poslední roky. Nejnižší zůstává v Praze a okolí

V lednu letošního roku vzrostla nezaměstnanost v Česku na čtyři procenta, oproti prosincovým 3,7 procenta. Tato úroveň je nejvyšší za téměř tři roky, od dubna 2021. Údaje zveřejněné dnes Úřadem práce ČR naznačují, že na konci ledna bylo více uchazečů o práci než volných pracovních míst, což je výrazný obrat oproti situaci předchozího měsíce. 
Ilustrační foto

Nezaměstnanost v Česku mírně stoupla. Firmy stále hledají statisíce lidí

V prosinci minulého roku vzrostla nezaměstnanost v České republice na 3,7 procenta, oproti listopadovým 3,5 procenta. Počet uchazečů o práci se zvýšil o 16 000 na 279 227, zatímco volná pracovní místa poklesla o 7 000 na 271 789. Poprvé od ledna 2023 tak bylo více registrovaných uchazečů o zaměstnání než volných pracovních míst. Tato data zveřejnil Úřad práce ČR (ÚP ČR).

Více souvisejících

nezaměstnanost / nezaměstnaní EU (Evropská unie)

Aktuálně se děje

před 13 minutami

před 32 minutami

před 44 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Princezna Kate způsobila šok i lidem ze svého okolí, zní z Británie

Zítra uplyne týden od chvíle, kdy princezna Kate po mnoha spekulacích odhalila, že lékaři u ní diagnostikovali rakovinu. Pro spoustu lidí z jejího okolí to byl šok, zní z Velké Británie. Kdo všechno věděl o nemoci s předstihem? 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy