Prodej osobních vozů v EU se opět propadá, potíže s odbytem má Škoda Auto

Prodej nových osobních automobilů v Evropské unii se v říjnu vrátil k poklesu. Meziročně klesl o 7,8 procenta na 953.615 vozů, za prvních deset měsíců roku se kvůli koronavirové krizi pak snížil o 26,8 procenta na 8,01 milionu vozů. Uvedlo to dnes Evropské sdružení výrobců automobilů (ACEA). V České republice byl pokles prodeje mnohem výraznější, než činil průměr EU.

V září se zaregistrovalo o 3,1 procenta více vozů než ve stejném měsíci loni. Řada evropských zemí ale pak obnovila opatření, která mají zabránit dalšímu šíření koronavirové nákazy - pokles tak vykázala většina evropských automobilových trhů včetně čtyř největších. Prodej vzrostl jen v Irsku a v Rumunsku.

?? Passenger #car registrations: -26.8% ? 10 months into 2020; ? -7.8% in October | PRESS RELEASE: https://t.co/bAmcfbJAER pic.twitter.com/On26vDmdb6

— ACEA (@ACEA_eu) November 18, 2020

0 21 procent se snížila poptávka po nových vozech ve Španělsku. Francie vykázala pokles o 9,5 procenta, Německo o 3,6 a Itálie o 0,2 procenta. V České republice se prodej nových osobních aut podle sdružení ACEA v říjnu meziročně snížil o 15,6 procenta na 16.835 vozů. Úhrnem od ledna do října klesl o 21,7 procenta na 165.154 vozů.

Automobilce Škoda Auto, která je součástí skupiny Volkswagen, v říjnu prodej v zemích EU meziročně klesl o 2,5 procenta na 52.119 vozů. Od ledna do října jí prodej klesl o 17,5 procenta na 455.887 vozů. Podíl této značky na unijním trhu se nicméně v říjnu meziročně zvýšil na 5,5 z 5,2 procenta před rokem, za prvních deset měsíců se pak zvýšil na 5,7 z 5,1 procenta ve stejném období loni.

Související

Více souvisejících

prodej aut EU (Evropská unie) automobilový průmysl Ekonomika Škoda

Aktuálně se děje

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

Mrtvá těla se svázanýma rukama? Bují podezření na válečné zločiny Izraele v Pásmu Gazy

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) vyzval v úterý k mezinárodnímu vyšetření zpráv o masových hrobech v nemocnicích v Pásmu Gazy, které byly zničeny při obléhání izraelské armády. Podle OHCHR mohlo totiž dojít k páchání válečných zločinů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy