V Německu se zvýšila průmyslová výroba i export, český průmysl v listopadu zpomalil

Průmyslová výroba i export se v listopadu v Německu zvýšily, oznámil dnes místní statistický úřad. Jde tak o další známku toho, že za růstem největší evropské ekonomiky byl ve čtvrtém čtvrtletí zejména zpracovatelský sektor, uvedla agentura Reuters.

Zatímco průmyslová výroba vzrostla o 0,9 procenta, export se zvýšil o 2,2 procenta. Po propadu za první uzávěry v březnu a dubnu, po níž Německo vstoupilo do nejhorší recese od druhé světové války, je to už sedmý měsíc za sebou, co tyto ukazatele vykázaly růst.

Dovoz pak v listopadu vzrostl o 4,4 procenta. V důsledku toho klesla jak bilance běžného účtu, tak i bilance zahraničního obchodu ve srovnání s říjnem.

Německo v listopadu zavedlo uzávěru, kterou tento měsíc zpřísnilo a prodloužilo i její platnost. Země se potýká s druhou vlnou nákazy, zavřít musely dočasně restaurace, divadla či posilovny. V provozu zůstaly pouze obchody a služby poskytující základní životní potřeby.

"Zveřejněná data ukazují, že němečtí výrobci listopadové restrikce zvládají mnohem lépe, než se mnozí obávali, a naznačují, že ekonomika ve čtvrtém čtvrtletí téměř jistě posílí," uvedl Andrew Kenningham ze společnosti Capital Economics. "Očekáváme však, že v prvním čtvrtletí hospodářství opět vykáže pokles, neboť uzávěra se patrně uvolní až na jaře," dodal.

Český průmysl zpomalil v listopadu meziroční růst

Průmyslová produkce v ČR loni v listopadu zpomalila meziroční růst na 0,4 procenta z říjnových 1,3 procenta. Průmysl táhla ve sledovaném měsíci nahoru zejména výroba aut. K růstu přispěla také výroba chemických látek a ostatních nekovových minerálních výrobků. Vyplývá to z dat očištěných o vliv počtu pracovních dnů, která dnes zveřejnil na svém webu Český statistický úřad (ČSÚ). Meziměsíčně průmysl klesl o 1,7 procenta.

„Průmyslová produkce mírně překonala úroveň loňského roku, a to díky automobilovému segmentu, ve kterém významnou roli hraje zahraniční poptávka. Produkce se zvýšila i ve výrobě chemických látek a přípravků,“ říká Veronika Doležalová, vedoucí oddělení statistiky průmyslu ČSÚ.

— ČSÚ (@statistickyurad) January 8, 2021

"Průmyslová produkce v listopadu mírně překonala úroveň loňského roku, a to díky automobilovému segmentu, ve kterém významnou roli hraje zahraniční poptávka," uvedla vedoucí oddělení statistiky průmyslu ČSÚ Veronika Doležalová. Doplnila, že ve výrobě chemických látek a přípravků, která měla rovněž vliv na listopadový nárůst průmyslové produkce, se podle dlouhodobých plánů výrazně navýšily výrobní kapacity.

Automobilová výroba si v listopadu připsala meziroční nárůst 3,6 procenta a chemická výroba vzrostla o 12 procent. Odvětví výroby ostatních nekovových minerálních výrobků zaznamenalo proti listopadu 2019 nárůst produkce o osm procent.

Naopak o 4,5 procenta klesla výroba strojů a zařízení. O téměř pětinu se snížila výroba nápojů a o zhruba osm procent nižší produkci vykázaly opravy a instalace strojů a zařízení.

Hodnota nových zakázek vzrostla meziročně o 1,1 procenta, přičemž rostly zakázky z tuzemska, zatímco ze zahraničí klesly. K celkovému nárůstu nových zakázek přispěla především výroba počítačů a elektronických přístrojů, ostatních dopravních prostředků a chemických látek.

Průmyslové podniky v listopadu zaměstnávaly o 3,8 procenta méně lidí než o rok dříve, průměrná mzda zaměstnanců stoupla o 3,4 procenta.

Související

Více souvisejících

Průmysl Ekonomika Německo Česká republika Český statistický úřad

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy