Co kryje cestovní pojištění v případě covidu-19?

Komerční sdělení (EuroZprávy.cz nejsou jeho autorem a neovlivňují jeho obsah).

Nemoc covid-19 nám dlouho buď zcela znemožňoval, nebo alespoň řádně komplikoval cestování. Nyní nám už situace naštěstí opět umožňuje vyrážet za poznáním i odpočinkem. Neznamená to ale, že by covid a rizika, která představuje, zmizely úplně. Je nutné mít na paměti, že toto nepředvídatelné onemocnění může stále působit problémy a zkazit tak dovolenou.

Způsob, jak potenciální rizika eliminovat, přitom není nijak složitý. Stačí si zařídit kvalitní cestovní pojištění, které pokrývá i potenciální komplikace spojené s covidem.

Virus, který se stále mezi lidmi i přes velké počty očkovaných vyskytuje, může bohužel udeřit v kteroukoliv nečekanou dobu, třeba během vaší dovolené. Obzvlášť v zahraničí je proto potřeba se chránit. To obnáší nejen dodržování jasně nastavených hygienických opatření a pravidel, ale také uzavření dobrého pojištění na cesty. Jinými slovy, cestovní pojištění covid je při cestě na dovolenou stále ještě stejnou nutností jako opalovací krém.

Covid a cestovní pojištění

Před každou cestou do zahraničí máte na výběr z celé řady produktů mnoha pojišťoven. Tyto produkty se od sebe můžou lišit, stejně jako každá pojišťovna nabízí své pojištění v různých variantách. Jak by tedy mělo vypadat vhodné cestovní pojištění pokrývající covid-19?

V prvé řadě je potřeba si ujasnit, jak je z pohledu rizik spojených s covidem vnímána země, do které míříte. Pokud je totiž vaše cílová destinace označená ministerstvem zdravotnictví jako riziková a cestování se do ní nedoporučuje, může nastat situace, že sjednané cestovní pojištění nebude covid pokrývat. Pojišťovny nicméně často nabízí i takové varianty svých produktů, které platí i pro země spadající do rizikových kategorií.

Takovým příkladem je v případě pojišťovny AXA varianta Excelent. Jejím prostřednictvím si můžete připlatit jak nejvyšší nastavené limity krytí všech léčebných výloh kdekoliv na světě, tak krytí „covidových“ výloh v zemích, kde by na ně jinak neměl cestovatel nárok – tedy i v době, kdy se do nich nedoporučuje z pandemických důvodů cestovat.

Pokud se řádně a správně pojistíte, léčebné výlohy a pobyt v nemoci hradí přes cestovní pojištění pojišťovna a vy tak nemusíte mít ještě více starostí. Covid ale může působit i problémy jiného typu.

Covid nejen v nemocnici

Nezapomeňte se vždy zaopatřit i proti stornu zájezdu. Pojištění storna zájezdu se často podceňuje, což následně způsobuje velké problémy. Covid potom vytváří další potenciální situace, na které je třeba se pojistit. Ty se týkají především preventivních karantén a nařízených izolací.

Je proto důležité mít pojištěnou situaci, kdy je člověk na dovolené umístěný do karantény a nemůže odletět v původním termínu. V takovém případě je možné se připojistit tak, aby byly kryty jak náklady spojené s vlastní karanténou (ubytování, strava atd.), tak náklady související s návratem domů ve chvíli, kdy ho nelze realizovat pouhým posunutím data odletu apod. Vždy záleží na konkrétních pojistných podmínkách, ale obecně je v tomto případě sjednána spoluúčast pojistníka, většinou v rozsahu okolo 20 procent.

Také je ale třeba si uvědomit, že cestovní pojištění se nevztahuje na problémy, které jsou spojené se změnou opatření, podmínek pro vstup apod. v cílové zemi. V takových případech je třeba řešit situaci přímo s cestovní kanceláří nebo leteckou společností.

Naopak, dobré pojištění by mělo pokrývat situaci, kdy člověk na dovolenou vůbec neodcestuje kvůli onemocnění covid-19 nebo nařízené karanténě.

Speciální kategorií je krytí testů. Ty jsou pojišťovnou hrazené většinou jen v případě, kdy se jedná o test nařízený lékařem nebo jinou autoritou, nikoliv v případě testů preventivních nebo dlouhodobě vyžadovaných pro vstup do země nebo návrat do ČR.

Související

Ilustrační foto

Dovolená se blíží. Kde na ni vzít, když nejsou peníze?

Letní sezóna se blíží a s ní se zvyšuje i touha po odpočinku a dobrodružství. Mnoho lidí si ale dovolenou nemůže kvůli nedostatku financí dovolit. Naštěstí existuje hodně možností, jak si užít volno naplno i s nízkým rozpočtem a jak nemilou situaci vyřešit.
Ilustrační foto

4 podivuhodné evropské stavby, které v průvodcích nenajdete

Turistické brožury a příručky jsou skvělými pomocníky, když jste v novém městě poprvé. Pokud se ale na místo vracíte opakovaně, často Vám již novou inspiraci pro zajímavou procházku nenabídnou. Pojďme se společně podívat na místa neprávem opomíjená.

Více souvisejících

pr článek Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) cestování

Aktuálně se děje

před 15 minutami

před 37 minutami

Jan Cimický

Cimického u soudu hájila spolupracovnice, psychiatr opět nedorazil

V úterý pokračoval soud s psychiatrem Janem Cimickým, který je od loňska obžalován ze znásilnění a vydírání. Cimický dnes k soudu opět nedorazil. K výslechu se dostavily jeho spolupracovnice, přičemž jedna z nich řekla, že si myslí, že se její kolega ničeho nedopustil. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Léky, ilustrační fotografie.

Algifen má výpadek. Za kapky existují alternativy, ujišťuje ministerstvo

Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v pondělí uvedlo, že jedná se společností Teva o urychlení jeho dodávek. Lékaři byli informováni o možných alternativách, které jsou k dispozici v dostatečném množství. Algifen by měl být podle výrobce opět dostupný od konce května. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

John Kirby, koordinátor strategické komunikace Národní bezpečnostní rady

Íránský útok na Izrael byl podle USA trapným neúspěchem

Masivní dronový a raketový útok Íránu na Izrael byl "velkolepým a trapným neúspěchem", uvedl v pondělí Bílý dům. S tímto prohlášením přišel den poté, co americké jednotky pomohly Izraeli sestřelit většinu raket a bezpilotních letadel vypálených Teheránem.

před 4 hodinami

Ilustrační fotografie.

Vražda v Pohodlí na Svitavsku se dostala k soudu. Muži vinu odmítají

U Krajského soudu v Hradci Králové se v pondělí začala projednávat kauza předloňské vraždy v domě v Pohodlí u Litomyšle na Svitavsku. Dvojice mužů je obviněna z toho, že utýrala muže, jehož tělo následně uvařila v sudu, kosti spálila a další ostatky rozvezla po okolí. Oběma hrozí výjimečný trest. 

před 6 hodinami

před 12 hodinami

před 12 hodinami

Záporožská jaderná elektrárna

MAAE vyzve Rusko a Ukrajinu ke kontrole stavu Záporožské JE

Rafael Grossi, ředitel Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE), oznámil plány v roce 2024 na pozvání Ukrajiny a Ruska k posouzení technického stavu Záporožské jaderné elektrárny. Grossi také zmínil plány na opětovnou návštěvu Ruska a Ukrajiny.

Aktualizováno včera

Joe Biden

Biden přijal Fialu v Bílém domě a ocenil Česko jako skvělého spojence

Americký prezident Joe Biden přijal v pondělí odpoledne místního času v Oválné pracovně Bílého domu českého premiéra Petra Fialu (ODS), který je na dvoudenní pracovní návštěvě USA. Podle Fialy je klíčové, že obě země sdílejí hodnoty, jakými jsou lidská práva, svoboda a demokracie. Biden řekl, že Praha je pro Washington skvělým spojencem. 

včera

včera

včera

Nejslavnější královská milenka Madame de Pompadour zemřela před 260 lety

Je tomu přesně 260 let, co zemřela jedna z nejslavnějších královských milenek, která vstoupila do dějin jako Madame de Pompadour. Ačkoliv pocházela z prostých poměrů, dokázala se během několika let vyšplhat mezi společenskou elitu a zajistit si vlivné postavení i bohatství. Majetek ani vliv pro ni však nikdy nebyly na prvním místě.

Zdroj: Lucie Žáková

Další zprávy