KOMENTÁŘ | Kdo sráží cenu ropy? Žádná konspirace, ale…

Asi to už patří ke koloritu doby, že téměř okamžitě s výrazným poklesem cen ropy se začaly šířit nejrůznější konspirační teorie o příčině tohoto jevu. Zejména z levé části politického spektra se ozývá, že je to uměle vyvolaný krok na příkaz americké administrativy s cílem srazit Rusko na kolena. Je však třeba odložit ideologické brýle a podívat se na věc střízlivějšíma očima.

Jako na každém šprochu, je i na tomto pravdy trochu. A to, že tak velký pád cen ropy není přirozený. On se větší rozdíl mezi nabídkou a poptávkou nejednou objevil i v minulosti. Vrovnávali ho sami těžaři zvyšováním či snižováním své produkce a tímto způsobem vyrovnávali i cenu. To by se při obvyklém postupu stalo i tentokrát. Ropy je na trhu přebytek, díky mírnějším zimám v Evropě, hospodářské krizi i díky výraznému zpomalování čínské ekonomiky, jednoho z rozhodujících světových spotřebitelů ropy.

Proč tedy i teď nedošlo ke snížení těžby a udržení víceméně stabilní ceny? Do hry totiž vstoupil nový faktor. Těžba břidlicového plynu ve Spojených státech. Tato těžba výrazně srazila cenu energií na americkém trhu, čímž se cítila být ohrožena zejména Saúdská Arábie jako největší světový těžař. Ta proto zvolila opačnou taktiku – těžbu nesnižovat a pádem cen ropy potlačit své konkurenty. Může si to dovolit. Je největším světovým těžařem, má největší světové zásoby nevytěžené ropy, z živější těžby má obrovské finanční rezervy a zejména má velmi nízké těžební náklady. Objevilo se i prohlášení, že Saúdské Arábii nebude vadit ani pokles ceny na 20 dolarů za barel. Může v tom být trocha populismu, na druhé straně je vidět, že zdejším šejkům nebude vadit další pokles ze současných zhruba padesáti dolarů.

Kdo na pád ceny doplácí?

Velké problémy však už při současné těžbě mají ti těžaři, kteří si nákladech 50 dolarů za vytěžený barel mohou z různých důvodů (geografických, technologických apod.) nechat jenom zdát. Například Norsko, Írán či Rusko. Zatímco Norové mohou situaci ustát díky velkým finančním fondům vytvořeným z těžby minulých let, ostatní státy jsou na tom podstatně hůře. Mohou sice těžební náklady snížit tím, že omezí nebo zruší náklady na průzkum a přípravu dalších lokalit, to se jim však může o to více vymstít v budoucnosti.

Na nízkou cenu ale také výrazně doplácejí státy, které jsou na těžbě a vývozu ropy výrazně závislé. Typickým příkladem je Venezuela s téměř 90procentní závislostí příjmů na vývozu ropy. A opět Rusko, jehož státní rozpočet je postavený na ceně ropy 100 dolarů za barel. Ruské těžební společnosti jsou ve velmi špatné pozici, neboť stát jim bere zisky, které potřebuje na financování jiných aktivit, a firmy se navíc díky sankcím ze strany EU a USA nedostanou ani k finančním zdrojům na světových trzích. Což může vést k omezení výše zmíněného průzkumu a přípravy nových nalezišť. Navíc lze ze strany velkých odběratelů, Evropy a Číny, očekávat silný tlak na snižování ceny ruské ropy.

Třetím a hlavním cílem tohoto útoku arabských naftových šejků jsou Spojené státy. Jejich těžaři ropy sice současné ceny ještě zvládají (jejich náklady se pohybují kolem 42 dolarů za barel), podstatně větší potíže však mají těžaři břidlicového plynu. Tato těžba je ještě ve fázi rozběhu a vyžaduje obrovské investice. Už nyní jsou tak těžaři břidlicového plynu na hraně.

A co Evropa a Čína?

Evropa včetně České republiky a s výjimkou Norska a Velké Británie nepředstavuje na mapě ropných hráčů vyznanou figuru. Čili na klesající ceně ropy může jenom získávat. A to nejen tam, kde to vidíme nejzřetelněji, u čerpacích pump, ale i nižších výrobních nákladech firem.

Trochu odlišná je pozice Číny. Ta může na poklesu cen vydělávat stejně jako Evropa, navíc lze při čínském dostatku finančních prostředků očekávat investice či přímo skupování ropných polí. Není tajemstvím, že v tomto směru Čína velmi výrazně šilhá zejména po ruské Sibiři.

Je opravdu velmi těžké předpovídat, jak dlouho ceny ropy na těchto nízkých úrovních vydrží, či kam až ještě klesnou. Mohou to být týdny, ale i třeba několik let. Záleží na tom, jak dlouho vydrží blízkovýchodní arabští těžaři odolávat tlaků ostatních těžařů, případně jak rychle se jim podaří oslabit svou konkurenci, aby mohli nadále diktovat světové ceny podle svých představ. Že ke zvýšení cen opět dojde, je jasné. Otázkou je, kdy, což se zatím nikdo odvažuje seriózně odhadnout.

Související

Národní rada Slovenské republiky (Českou obdobou je Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky) Komentář

Moskva bližší než Praha. Mění se Slovensko na proruský satelit?

Slovenský premiér Robert Fico už mnohokrát deklaroval, že politika jeho vlády bude „nezávislá“, a že nebude loutkou Západu, ale ani Ruska. Z jeho posledních kroků se ale zdá, že je mu přece jen východní pozice bližší. Jeho reálné kroky totiž ukazují, že se zcela záměrně odklání od svých západních spojenců a nadbíhá zájmům Moskvy.  
Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku. Komentář

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Více souvisejících

komentář ropa

Aktuálně se děje

před 35 minutami

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

před 2 hodinami

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 7 hodinami

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Rakušané se v Praze postarali o další senzaci, připsali si historické vítězství nad Finskem. Švédové překvapení nepřipustili

Dívat se na zápas hokejového MS v Česku, ve kterém hrají rakouští hokejisté, se hokejovým fanouškům vyplatí. Poté, co dokázali dostáhnout duel s Kanadou do prodloužení poté, co ve třetí třetině nastříleli pět branek, nyní zaskočili dalšího favorita turnaje a o Finy. Ti sice vedli 2:0, jenže vedení postupem času ztratili a co víc, v poslední vteřině dokázali zápas otočit zásluhou své životní trefy Benjamina Baumgartnera, který se postaral o rakouskou historickou výhru nad tímto severským soupeřem. To Švédové nadále jedou na vítězné vlně a po zdolání Kazachstánu 3:1 už se o nich může pomalu mluvit jako o čtvrtfinalistech.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy