G20 vyzve k dokončení globální daňové dohody do října

Ministři financí skupiny velkých ekonomik G20 podpoří dohodu o minimální dani z příjmu právnických osob a budou usilovat o to, aby byly do října vyřešeny všechny otázky z navrhované globální dohody o zdanění firem. Vyzvou také, aby se k dohodě připojily i další země. Uvedla to dnes agentura Reuters. Ta se odvolává na návrh prohlášení, které má být zveřejněno v sobotu, na závěr dvoudenního ministerského zasedání v Benátkách.

Ministři podle zdrojů schválí nedávnou dohodu 131 zemí o zdanění zisků nadnárodních společností a stanovení globální minimální sazby daně z příjmů právnických osob na 15 procent.

"Vyzýváme (země zapojené do globálních rozhovorů), aby se urychleně zabývaly zbývajícími otázkami a dokončily navrhované prvky v dohodnutém rámci spolu s detailním plánem realizace obou pilířů do našeho příštího zasedání plánovaného na říjen," uvádí se v prohlášení, které má být podle dvou informovaných zdrojů zveřejněno beze změny. "Zároveň zveme všechny členy (zapojené do jednání), kteří se k mezinárodní dohodě doposud nepřipojili, aby tak učinili."

Pokud vše půjde podle plánu, měla by být nová daňová pravidla začleněna do celosvětových závazných právních předpisů do konce roku 2023. Překážkou by mohl být boj v americkém Kongresu kvůli návrhu amerického prezidenta Joea Bidena zvýšit daň firmám a bohatým Američanům. Podobně by mohly nastat potíže kvůli tomu, že mezi zeměmi, které se k dohodě dosud nepřipojily, jsou i členové Evropské unie, a sice Irsko, Estonsko a Maďarsko.

Setkání ministrů financí a šéfů centrálních bank G20 v Benátkách je prvním osobním setkáním od začátku pandemie nemoci covid-19. Členové skupiny G20 se na celosvětovém hrubém domácím produktu (HDP) podílejí více než 80 procenty, na globálním obchodu 75 procenty a na počtu obyvatel 60 procenty.

G20 také v prohlášení uvede, že podpůrná opatření, která zavádějí bohatší země kvůli ochraně svých ekonomik před pandemií, musejí být v souladu se závazky centrálních bank udržovat stabilní inflaci. V poslední době rostou obavy, že mimořádně uvolněná měnová politika zavedená v mnoha zemích kvůli pandemii by mohla rozpoutat prudký růst inflace, a případně tak otestovat závazek velkých centrálních bank, že udělají vše pro udržení stabilních cen.

Prohlášení rovněž vyzve k rychlejší distribuci očkovacích látek proti covidu-19, ale také léků a testů na covid-19 po celém světě, nepřijme však v tomto směru žádné nové závazky. Vyzve také Mezinárodní měnový fond (MMF), aby vymyslel způsoby, jak nasměrovat jeho zdroje do zemí, které je nejvíce potřebují.

Na programu jednání v Benátkách bude také politika zabývající se změnami klimatu. Americká ministryně financí Janet Yellenová v projevu na fóru o klimatických daních před zasedáním G20 vyzvala k lepší mezinárodní koordinaci, aby se zabránilo obchodním sporům.

Související

Petr Fiala

Fialova vláda získala štempl od agentury Fitch. Ke zlepšení výhledu stačilo jen málo

Agentura Fitch Ratings včera večer zlepšila ratingový výhled České republiky; z „negativního“ na „stabilní“. Rating ponechala na úrovni „AA-“. Chválí Českou národní banku, resp. měnovou politiku Česka za podporu výrazného snížení inflace a rovněž Fialovu vládu za stabilizaci veřejného zadlužení, a to na stále podprůměrné úrovni v porovnání se střední hodnotou zadlužení zemí, jimž přisuzuje srovnatelný rating jako právě Česku. 
Ilustrační foto

Česko je ve zdražování na špici Evropy. Kdy enormní inflace skončí?

Veřejně dostupná čísla o inflaci říkají, že ta průměrná za rok 2023 dosáhla v České republice hodnoty 10,7 %. Oproti roku 2022 sice došlo ke snížení o více než čtyři procentní body, ale je tu stále hodně negativ. Nejen to, že celková roční míra inflace byla třetí nejvyšší od vzniku samostatné ČR, ale tuzemská ekonomika se vinou inflace řadí mezi členskými zeměmi Evropské unie stále bohužel mezi premianty. Přesto většina ekonomů soudí, že špatné inflační časy by měly letos odejít. 

Více souvisejících

Ekonomika G20

Aktuálně se děje

před 34 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz

Polsko vnímá nové riziko z Ruska. Upozornil na něj prestižní deník

Polské bezpečnostní služby jsou v plné pohotovosti kvůli hrozbě bombových útoků a záškodnických akcí ze strany Ruska na území Evropy, řekl polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz v úterý. Reagoval tak na článek deníku Financial Times, že Moskva plánuje násilné sabotáže v zahraničí. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

včera

Vláda ČR

Vláda schválila novelu atomového zákona, pomůže urychlit výstavbu nových bloků

Rychlejší výstavba nových jaderných bloků a také snazší povolovací procesy při zavádění malých modulárních reaktorů jsou hlavními body novely atomového zákona, jejíž návrh schválila vláda na úterním jednání. Odsouhlasila i návrhy novel zákonů o rozpočtovém určení daní, o sociálních službách nebo o nemocenském pojištění a také znění úplně nového zákona o Národní rozpočtové bance. A věnovala se i pomoci mrazy postiženým ovocnářům a dalšímu antibyrokratickému balíčku.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Zelenského chtěli zabít. Ukrajina odhalila ruské agenty, byli i v ochrance

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj byl opět v ohrožení. Civilní kontrarozvědka SBU v úterý uvedla, že odhalila skupina agentů ruské FSB, kteří chtěli zabít jeho i další ukrajinské představitele u příležitosti dnešní inaugurace ruského prezidenta Vladimira Putina. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy