Kultura

Související články:

Česky vyšel text Karla Maye poprvé již v roce 1888

Po stopě Karla Maye v Ústí nad Labem

Ústí nad Labem - Milovníky nesmrtelných mayovek, které si i dnes získávají nové čtenáře, jistě potěší výstava zaměřená na odkaz díla jejich legendárního autora Karla Maye. Výstava s názvem Po stopě Karla Maye bude probíhat od 5. února do 8. června letošního roku v Muzeu města Ústí nad Labem.
Na koncertu se předvede deset nejlepších finalistů soutěže

Finále hudební soutěže Prahy 5 vrcholí

Praha - Již sedmý ročník soutěže s názvem Talent Prahy 5, která je určena mladým hudebním talentům, vyvrcholí finálovým koncertem ve středu 5. února od 19:30 hodin v Národním domě na Smíchově. Finalisté dostanou možnost vystoupit se skvělým domácím orchestrem PKF – Prague Philharmonia, navíc vstup na koncert je zdarma.
Jiří Přibyl jako zhýralý rytíř John Falstaff

Moravské divadlo Olomouc: Jiří Přibyl v nominaci na Cenu Thálie

Olomouc – V nominaci na Cenu Thálie 2013, kterou vyhlásila 29. ledna letošního roku Herecká asociace, se hned třikrát objevilo jméno Moravského divadla Olomouc. Velkou šanci na získání ocenění za mimořádný umělecký výkon má jistě Jiří Přibyl, který je za ztvárnění titulní postavy v inscenaci Verdiho opery Falstaff v užší nominaci. Za roli Anny v činoherní inscenaci Periferie získala nominaci Tereza Richtrová a Michal Kováč zaujal jako Merkucio v baletu Romeo a Julie.
Olympijské zpravodajství pro děti nabídne Česká televize

Olympijské zpravodajství pro děti nabídne Česká televize

Praha - Česká televize přichystala pro návštěvníky Olympijského parku na Letné zábavní program, který potěší hlavně děti. Představí se jim tváře dětské stanice Déčko a vyzkoušejí si moderování Zpráviček. Dospělé potěší show pořadu Kluci v akci a Zázraky přírody.
Gregory Porter získal cenu Grammy za nejlepší vokální jazzové album

Festival JazzFest Brno letos láká na hvězdné stálice i nové talenty

Praha / Brno – Letošní třináctý ročník mezinárodního jazzového festivalu JazzFest Brno láká na dvě desítky jazzových hvězd z domova, Evropy i USA. Vedle vystoupení tria pianisty Brada Mehldaua, vokalisty Gregoryho Portera a kultovního varhanního tria Larry Goldings, Peter Bernstein, Bill Stewart se fanoušci jazzu a world music mohou těšit také na brněnskou premiéru virtuosního libanonského trumpetisty Ibrahima Maaloufa 14. dubna v klubu Fléda.
Maida Hundeling je nominována za ztvárnění Elsy ve Wagnerově Lohengrinovi

Národní divadlo moravskoslezské získalo čtyři nominace na Cenu Thálie

Ostrava - Národní divadlo moravskoslezské se může pochlubit dalším skvělým úspěchem v podobě čtyř nominací na Cenu Thálie. Mezi nominovanými jsou dva členové souboru operety/muzikálu – Martina Šnytová za hlavní roli v Offenbachově operetě Krásná Helena a Aleš Briscein za roli Parida ve stejné inscenaci a dvě operní pěvkyně – Jana Šrejma Kačírková za titulní roli v opeře Anna Bolena a Maida Hundeling za roli Elsy v opeře Lohengrin.
Česká televize

Česká televize bude Olympijské hry ze Soči vysílat 24 hodin a to na dvou kanálech

Praha - Vysílání zimních olympijských her v Soči v režii České televize nabídne maximum živých přenosů, 250 hodin televizního olympijského vysílání, 22 sportů a 302 soutěží. Dva olympijské programy ČT sport a ČT2, kompletně v HD kvalitě, a až šest programů na webu znamenají dosud nejúplnější nabídku v historii vysílání ze zimních olympijských her.
Album Live podpoří koncertní turné

Rocková legenda Pavol Hammel vydává album Live

Praha / Bratislava - Krátce po svých 65. narozeninách naděluje sobě i svým fanouškům Pavol Hammel koncertní dvojalbum Live, na nějž zařadil to nejlepší ze své takřka padesátileté kariéry. Jeho poetické, někdy křehké a jindy vtipně hravé písně s texty Borise Filana a Kamila Peteraje patří dodnes k tomu nejlepšímu, co přinesla historie československé populární hudby od poloviny šedesátých let.
František Večeřa (BRENDAN BOYLE) a Renáta Klemensová (BARBARA MARSHALLOVÁ)

Národní divadlo moravskoslezské uvede premiéru Perfect Days

Ostrava - Premiéra romantické komedie Perfect Days potěší ve čtvrtek 30. ledna nejen ženské publikum. Tato hra skotské autorky Liz Lochhead je důkazem toho, že i když máme dokonale naplánovanou budoucnost, život dokáže udělat pěknou čáru přes rozpočet. V roli Barbs Marshallové se představí Renáta Klemensová.
Z filmu Vlk z Wall Street

RECENZE: DiCaprio jako Vlk z Wall Street

Praha - Do kin právě vstoupil nový film Martina Scorsese s Leonardem DiCapriem v hlavní roli. Film byl natočen podle skutečné události. Jak vydělat několik milionů dolarů v pár minutách a jak vám obchodování s "pink papers" změní život?
Indie očima muzikanta Jana Homoly

Jan Homola z Wohnoutů se podělí o své zážitky z cest po Indii

Olomouc - Již dnes 28. ledna od 19:00 hodin se mohou milovníci dobrodružných zážitků těšit na další besedu z přednáškového cyklu, který připravila výstava Šangri-la ve spolupráci s Univerzitou Palackého v Olomouci. Tentokrát se v prostorách Konviktu podělí o své zážitky z cest po Indii zpěvák a nadšený cestovatel Jan Homola z kapely Wohnout.
Nové logo České televize

Čtyři v tom se vracejí na obrazovky. O čem bude druhá série?

Praha - Režisérka Markéta Ekrt Válková v neděli dotočila poslední díl druhé série Čtyři v tom. Poslední klapka padla v pražském Suchdolu, kde se spolu se štábem sešly všechny protagonistky cyklu. Česká televize bude Čtyři v tom II vysílat od neděle 23. února na ČT2.
Česká televize

Který snímek získal cenu za nejlepší dokumentární film?

Praha - Cenu české filmové kritiky za nejlepší dokument získal koprodukční snímek České televize Show! Pohled do zákulisí tuzemského zábavního průmyslu natočil Bohdan Bláhovec ve spolupráci s Tvůrčí producentskou skupinou Kamily Zlatuškové.
Výstava Hommage Kája Saudek bude zahájena 6. února 2014

Muzeum umění Olomouc chystá letos bohatý program

Olomouc - Retrospektiva krále českého komiksu Káji Saudka, mezinárodní projekt Gotické Madony na lvu, souborná expozice českého symbolismu, umění japonského buddhismu, výstava fotografa Vladimíra Birguse či sochaře Ivana Theimera. To vše i mnohé další chystá v rámci svého bohatého plánu výstav Muzeum umění Olomouc pro letošní rok.
Ilustrační foto

Inscenace o kontroverzním fotografovi Miroslavu Tichém zavítá do Olomouce

Olomouc - Jedním z prvních příkladů těsnějšího provázání programu Divadla hudby s náplní Muzea umění Olomouc po lednovém sloučení obou institucí je uvedení inscenace brněnského Divadla Husa na provázku Tichý Tarzan čili Zcizené deníky fantoma erotické fotografie. Pojednává totiž o kyjovském fotografovi Miroslavu Tichém, outsiderovi, solitérovi, který je dnes pokládán za jednoho z nejvýznamnějších fotografů 20. století. Představení se uskuteční v pondělí 27. ledna v Divadle hudby od 19:30 hodin.
Národní divadlo v Praze - historická budova

Národní divadlo chystá premiéru hry Human Locomotion

Praha - Ve čtvrtek 6. února proběhne na Nové scéně Národního divadla světová premiéra Laterny magiky HUMAN LOCOMOTION. Vizuálně pohybová inscenace se zabývá světově známou a pro vývoj fotografie klíčovou postavou Eadwearda Muybridge.

Aktuálně se děje

před 21 minutami

Bělorusko, Minsk

Bělorusko plánuje systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem

Běloruské bezpečnostní a zpravodajské služby plánují systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem. Organizace ByPol, sdružující bývalé představitele běloruských silových struktur, upozornila na tuto situaci na svých internetových stránkách s tím, že se jedná o skupinu 700 až 800 osob, které se mají pokusit překročit hranice Evropské unie.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

včera

včera

Létají jinam, samovolně vybuchují. Severokorejské rakety Rusům na Ukrajině příliš nepomáhají

Ukrajinská generální prokuratura uvedla, že prozkoumala trosky 21 z přibližně 50 balistických střel vypálených Ruskem od konce prosince do konce února. Cílem je posoudit možnou vojenskou spolupráci mezi Moskvou a Pchjongjangem, uvedla agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy