Národní muzeum připravilo výstavu novodobého fenoménu Opráski sčeskí historje

Praha - Národní muzeum vystavuje od 31. ledna 2014 ve své Nové budově Opráski! Výstava s názvem Opráski sčeskí historje 20. století představí návštěvníkům 29 stripů z populární, obdivované i zatracované komiksové série Opráski sčeskí historje od autora skrývajícího se pod přezdívkou Jaz.

Komiks Opráski sčeskí historje už více než rok baví na internetu početnou základnu svých fanoušků nejen svérázným pohledem na českou historii od nejstarších dob po současnost, ale též specifickou gramatikou. Komiks začal nejprve na serveru Okoun, v minulém roce již získal prestižní ocenění Křišťálová lupa v sekci One (wo)man show a na konci roku se pak dočkal i knižního vydání příběhů Zmikunda a Huze, které bylo téměř okamžitě rozebráno. Některé hlášky jako "vimři" nebo "se stim smiř" v internetových kruzích již zdomácněly. Vedle mnoha fanoušků (na facebooku jich je nyní více než 31 000) a příznivců má však komiks též celou řadu kritiků, kterým vadí jeho někdy až brutální pohled na dějiny a „prznění" české gramatiky.

V internetových diskusích se tak spolu živě přou obhájci a odpůrci komiksu. Jedni jej považují za vtipný a naučný, chválí hravost a originálnost používaného jazyka a dávají palce nahoru. Jiní pak komiks nazývají nesmyslem, který by dokázalo namalovat i jejich pětileté dítě, a odsuzují ho pro nevhodnou manipulaci s dějinami a českým jazykem.

Proč Opráski v Národním muzeu?Opráski sčeskí historje se velice rychle staly společenským fenoménem, který zaujal i Národní muzeum. To se rozhodlo jejich výstavou volně doplnit výstavu Aféry z výstavního cyklu Peníze. Tři z vystavených obrázkových zkratek byly nakresleny přímo pro výstavu, a v Národním muzeu jsou tak k vidění vůbec poprvé. Jeden díl komiksu pak byl vytvořen speciálně o Národním muzeu.„Jazovy opráski se za krátkou dobu své existence staly nejen internetovým, ale i knižním fenoménem. Jedno se jim rozhodně upřít nedá - komiks, který svérázně interpretuje naše dějiny, vzbudil zájem o historii u celé řady lidí. Národní muzeum opráski přijalo na svou půdu ne proto, že by se s nimi ztotožňovalo nebo se je snad snažilo interpretovat, ale aby zjistilo, jaký na ně mají lidé názor a do jaké míry jsou benevolentní k odlehčenému a provokujícímu pohledu na české dějiny. Momentálně se vede důležitá diskuze o budoucích expozicích Národního muzea, především o tom, jakým způsobem v nich budou interpretovány naše dějiny. Myslím si, že neuškodí tuto někdy až příliš vážnou debatu odlehčit touto výstavou," říká generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš.Národní muzeum doufá, že se k výstavě rozvine intenzivní veřejná debata, která pomůže objasnit důvody popularity tohoto komiksu, přitáhne pozornost veřejnosti nejen k naší historii, ale též k tomu, jaký styl a obsah by měly mít nové expozice Národního muzea a co od nich lidé očekávají. Své názory mohou návštěvníci zanechat přímo ve výstavě, kde bude k tomuto účelu zřízen prostor pro komentáře, nebo na internetu přes sociální sítě a zpravodajský portál Národního muzea Muzeum 3000. 

Související

Policie ČR

Rajchlova strana PRO žádá prověrku policejního zákroku před Národním muzeem

Zástupci strany Právo Respekt Odbornost (PRO), jež svolala sobotní protivládní demonstraci na Václavském náměstí, žádají, aby oddělení vnitřní kontroly policie prověřilo zákroky policistů před Národním muzeem. Uvedli to dnes na tiskové konferenci. Po skončení demonstrace se část lidí snažila z budovy muzea odstranit ukrajinskou vlajku. Policisté už dříve uvedli, že k použití donucovacích prostředků přistoupili až v době, kdy někteří účastníci stupňovali svoji agresivitu a nereagovali na opakované výzvy.

Více souvisejících

Národní muzeum

Aktuálně se děje

před 22 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Recep Tayyip Erdogan

Erdogan: Netanjahu dosáhl takové rovně genocidy, že by mu ji záviděl i Hitler

Dnes turecký prezident Recep Tayyip Erdogan opět ostře kritizoval izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. V reakci na izraelskou ofenzivu v Pásmu Gazy Erdogan prohlásil, že pokud jde o genocidu, dosáhl izraelský premiér takové úrovně, že by mu ji záviděl i nacistický diktátor Adolf Hitler. Informovala o tom turecká agentura Anadolu.

před 2 hodinami

MS v hokeji

Slováci nedali Kazachům šanci a porazili je 6:2, Finové si s Brity pohráli jako kočka s myší

Stejně jako v sobotu, tak i v neděli je na letošním hokejovém světovém šampionátu na program hned dvanáct zápasů. Hned polední zápas v Ostravě zajímal především naše východní sousedy Slováky, kteří opět zaplnili Ostravar Arenu. V ní viděli dominantní výkon svých miláčků, kteří nastoupili na Kazachy už v první třetině takovým způsobem, že na ně asijský soupeř nedokázal adekvátně odpovědět a nakonec prohráli vysoko 2:6. Vysokou prohru na rozdíl od jejich prvního zápasu s Kanadou si odnášejí z poledního nedělního zápasu i Britové, když je Finsko porazilo jasně 8:0. 

před 3 hodinami

Jan Bartošek

Bartošek zvažuje žalobu na Okamuru za slova o Hitlerovi

Místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL) uvažuje o podání žaloby v souvislosti s výroky, kterými byl minulý týden na sněmovní schůzi terčem ze strany předsedy SPD Tomia Okamury. Okamura na řečnickém pultíku Bartoška označil za "novodobého Hitlera".

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Pásmo Gazy

Počet obětí války v Gaze stoupl na 35 tisíc

Na 35.034 stoupl počet obětí války v Pásmu Gazy, která trvá již více než sedm měsíců. Uvedlo to v neděli tamní ministerstvo zdravotnictví řízené Hamásem. Většina z obětí byli civilisté, informuje agentura AFP.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Hokej, ilustrační foto

Poláci trápili obhájce bronzu z Lotyšska, USA si poradily s Němci. Dánové s přehledem přejeli Rakousko

Ostravská skupina letošního mistrovství světa v ledním hokeji měla hned ve druhý hrací den blízko k senzaci, o kterou se postarali málem nováčci z Polska. Tato země, která se v elitní divizi MS objevila po dlouhých 22 letech, totiž zaskočila hokejisty Lotyšska obhajující na tomto šampionátu bronzové medaile. V tomto utkání se skóre přelévalo ze strany na stranu, až se za stavu 4:4 šlo do prodloužení, v němž rozhodl Daugavinš. Daleko jednoznačnější duel se v Ostravě hrál v sobotu večer, kdy si Američani spravili chuť po předešlé porážce se Švédy vysokou výhrou 6:1 nad Německem. Podobně jednoznačný duel se odehrál v sobotu odpoledne i v pražské skupině, kde Dánové přehráli Rakousko 5:1. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Afghánistán zasáhly masivní povodně. Mrtvých jsou stovky

Už více než 300 obětí na životech si vyžádaly záplavy v afghánských provinciích. Oznámil to v sobotu Světový potravinový program (WFP) spádující pod OSN. Úřady v zemi vyhlásily nouzový stav a do oblastí vyslaly týmy záchranářů, informuje AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy