Dopingový král Tour de France Armstrong míří na filmová plátna

Kontroverzní cyklista, jemuž bylo odebráno všech sedm titulů, které na trati "Staré dámy" získal, úspěšný bojovník s rakovinou, nyní nabídne svůj příběh divákům v kinosálech. Přímočaře, stručně a bez zbytečných odboček.

Abychom čtenáře seznámili s hlavní postavou, dovolte nám malou exkurzi do historie. Letos čtyřiačtyřicetiletý Američan, který přišel na svět jako Lance Edward Gunderson, se stal Armstrongem ve třech letech, když ho adoptoval otčím. Byl silně nábožensky založený a vždy se snažil vést stejnou cestou i nevlastního syna. Lance od útlého věku sportoval a jeho hlavním zájmem byl triatlon, postupně se však specializoval na tu ze tří oblastí, ve které se cítil nejsilnější - na cyklistiku. Dosáhl titulu amatérského mistra světa v silniční cyklistice, zúčastnil se olympijských her (1992) a v barvách stáje Motorola se poté pokoušel dobýt triumf v Tour de France. Jako nejmladší účastník v historii doby etapové vítězství, ale v první části působení ve slavném závodě nikdy nevydržel až do konce.

V roce 1996 mu byla diagnostikována rakovina varlat s metastázemi na plicích, další dva nádory na mozku objevili lékaři v průběhu léčby. Ačkoliv mu nebyla dávána ani poloviční šance na přežití, Armstrong nemoc překonal a pouhé dva roky od pozitivního nálezu už opět závodil. V letech 1999 - 2005 tento závod dojel vždy ve žlutém trikotu nejlepšího jezdce, poté ukončil kariéru, aby se ještě o dva roky později pokusil o nepříliš úspěšný comeback. 

V roce 2012 byl obviněn z cíleného užívání podpůrných látek a po roce se k této činnosti v televizním pořadu filantropky, herečky a moderátorky Oprah Winfrey k dopování přiznal. Ačkoliv podstoupil právní bitvu, všech sedm titulů z Tour de France mu bylo odebráno. 

Zdroj: Bohemia MP

Střízlivě a věcně

Pokud tohle všechno neznáte, bude pro vás orientace ve filmu přesto snadná, protože režisér Stephen Frears zvolil přehlednou a nekomplikovanou cestu. Nevrací se zpět, neprokládá film tolik oblíbenými flashbacky, uvádí nás do roku 1993, kdy zelenáč Armstrong teprve začíná svou tragickou roli ve světě velké cyklistiky. Už tady se setkává s dvěma muži, kteří jeho život do velké míry ovlivní, doktorem Michelem Ferrarim a manažerem Johanem Bruyneelem. Bez dramatických či srdceryvných scén se přeneseme přes kritické období Armstrongova onemocnění, abychom byli svědky jeho "paktu s ďáblem", tedy s všehoschopným Ferrarim, který je zde líčen z vlastního pohledu nikoli jako nosič zkázy sportovců, ale vědec hodlající využít jejich veškeré kapacity - leč za cenu nedovolených prostředků.

Lance se stává členem jeho Programu, i proto nese film tento název, protože Program je středobod úspěchu a postupně se vedle důrazu na týmovou spolupráci stává hlavním pojmem, kterému podléhají i další Armstrongovi kolegové. Mezi nimi i Floyd Landis, jehož osoba vlastně výrazně celou dopingovou kauzu urychlí. Další důležitou postavou je novinář David Walsh, paradoxně blízký Armstrongův přítel, který prostě odmítá uvěřit zázračnému zmrtvýchvstání nemocného cyklisty. Ve spolupráci s The Sunday Times se vydá na nelehkou cestu, která mu přinese mnoho nepřátel, opovržení, ale nakonec i zadostiučinění. Ostatně jeho kniha Sedm smrtelných hříchů s podtitulem Moje stíhací jízda s Lancem Armstrongem (Seven Deadly Sins: My Pursuit of Armstrong, 2012) se stala podkladem pro scénář zmíněného filmu.

Únava z úspěchu? To v tuto chvíli Armstrong netuší (zdroj: Bohemia MP)

Jako by mu vypadl z oka

Frears se u jednotlivých etap svého filmu zdrží vždy jen na nezbytně nutnou dobu, v níž ale stihne říci vše důležité. Nesnaží se nás manipulovat do jedné či druhé strany názorového spektra, nepředkládá nám Armstronga a jeho suitu jako ryzí padouchy nebo ublížené neposkvrněné lilie. Nenabízí nám soud, neobviňuje ani nehájí, jen informuje s pečlivou důkladností. Neváhá zobrazit poměrně šokující záběry z týmového dopování, které vystřídá jímavými návštěvami Armstronga v nemocnicích, na autogramiádách či televizních vystoupeních. Jak je to jen možné, podá nám vysvětlení, co je vlastně preparát EPO, klíčový prostředek, který se později stane předmětem vyšetřování. Při tom všem už mu nezbývá mnoho času na cyklistické záběry, ale rozhodně jimi zaplní poctivou třetinu stopáže. 

David Walsh, muž který se nebál... (zdroj: Bohemia MP)

Fyzická podobnost Bena Fostera s Armstrongem dokonce umožnila Frearsovu týmu, aby některé sekvence prohnal retrofiltrem, takže působí jako autentické. Ale dočkáme se i původních záběrů z historie Tour de France, i když se jimi poněkud šetří. Foster je v hlavní roli naprosto přesvědčivý, ale dle jeho vlastních slov bylo pro něj mnohem obtížnější než vydat nutnou fyzickou námahu ztotžnit se s psychikou kontroverzní předlohy. Sympatické na jeho postavě je sice nejčastější výskyt na plátně, který ale neubírá na důrazu a významu vedlejších postav. V tomto směru žádná nezapadá ani se neztrácí v ději.

zdroj: Bohemia MP

Pokud půjdete na film vyzbrojeni pouze kusými informacemi, posune vás Program: Pád legendy o slušný kus kupředu, na pomezí základního přehledu o jednom z největších světových skandálů cyklistiky. A je jen na vás, zda se necháte zlákat a budete pátrat dál. Pokud ne, nic se nestane, uvidíte film na vysoké profesionální úrovni s přesvědčivými hereckými výkony. Tedy něco, co ve světě stříbrného plátna nebývá pravidlem.

Celkové hodnocení: 75 %

THE PROGRAM

Hrají: Ben Foster (Lance Armstrong), Jesse Plemons (Floyd Landis), Chris O'Dowd (David Walsh), Lee Pace (Bill Stapleton), Laura Donnelly (Emma O'Reily), Edward Hogg (Frankie Andreu), Guillaume Canet (Michele Ferrari), Dustin Hoffman (Bob Hamman), Denis Ménochet (Johan Bruyneel).

Scénář: John HodgeKamera: Danny CohenHudba: Alex HeffesRežie: Stephen Frears

USA, 2015, životopisný, přístupnýPremiéra: 15. října 2015 (ČR)

EuroZprávy.cz jsou mediálním partnerem filmu.

film Program: Pád legendy Lance Armstrong (cyklista) Ben Foster (herec)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Policie SR, ilustrační fotografie

Slovenská policie obvinila lidi, kteří schvalovali atentát na Fica

Slovenská policie obvinila tři lidi, kteří na sociálních sítích schvalovali středeční atentát na premiéra Roberta Fica (Smer-SD), uvedla policejní mluvčí Denisa Bárdyová. Obvinění jsou v cele předběžného zadržení, informovala agentura TASR. Fico je hospitalizován v nemocnici v Banské Bystrici ve vážném, nicméně stabilizovaném stavu. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Češi především díky čtyřem bodům kapitána Červenky jasně přehráli Brity 4:1

Z pohledu českého národního týmu to byl v sobotu pohodový večer. Proti Britům, kteří nikterak výrazně českým hráčům duel nezkomplikovali a umožnili jim bezstarostnou cestu za dalšími třemi body, tak svěřenci kouče Radima Rulíka v klidu došli k výhře 4:1. Tu navíc režíroval ten nejzkušenější z Čechů, samotný kapitán Roman Červenka, jenž zaznamenal čtyři asistence. Do utkání pak nastoupil i Martin Nečas, který teprve kolem sobotního poledne přiletěl ze zámoří, ovšem na své první body na turnaji si bude muset ještě počkat.

včera

Král Charles III.

Karel III. vezme do Francie další dva zástupce monarchie. Kate zůstane doma

Za zlověstné signály mohou někteří Britové považovat poslední informace zevnitř monarchie. Zatímco král Karel III. se vrátil k povinnostem a chystá se dokonce do ciziny, princezna Kate, která si vyslechla stejnou diagnózu, se nadále drží v ústraní. Nebude ani součástí královské delegace do zahraničí. 

včera

včera

včera

Donald Trump

Trump opět vystoupí na zasedání NRA, asociace držitelů zbraní v USA

Republikánský prezidentský kandidát Donald Trump v sobotu vystoupí na výročním zasedání vedení Národní asociace držitelů zbraní (NRA). Půjde o jeho deváté vystoupení na akci vlivné lobbistické skupiny, informovala agentura Reuters. Od Trumpa se v USA čeká, že bude ostře vystupovat proti novým omezením vlastnictví střelných zbraní. 

včera

Medvěd hnědý, ilustrační foto

Medvěd Wojtek. Zvíře, které před 80 lety pomohlo vybojovat vítězství v bitvě o Monte Cassino

V poslední době k nám ze sousedního Slovenska přicházejí zprávy o napadení lidí medvědem. Soužití člověka a medvěda je doloženo již z dob pravěku, postupem času si toto zvíře lidé dokázali i ochočit. Toho je důkazem například medvěd Wojtek, který se uplatnil v armádě za druhé světové války. Přesně před 80 lety pomohl porazit nacistická vojska v bitvě o Monte Cassino.

včera

včera

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Dosud neporažené Švýcarsko si smlslo na neškodném Dánsku, Švédové rozhodli třemi góly během 26 vteřin

Jasnými výsledky skončily sobotní polední zápasy. Zatímco ve skupině A potvrdili Dánové, že se jim na tomto MS i přesto, že se zřejmě vyhnou sestupu, jinak herně nedaří a s favorizovanými Švýcary nakonec prohráli jasně 0:8, v ostravském duelu proti sobě nastoupili suverénně působící Švédové proti obhájcům bronzu z Lotyšska. Ani tento pobaltský účastník přes počáteční vyrovnaný hokej nenašel recept na švédskou reprezentaci, která v tomto utkání přečkala pětiminutové oslabení a po něm rozhodla třemi brankami v rekordním rozmezí 26 sekund. Švédové nakonec vyhráli 7:2 a stejně jako Švýcaři ve skupině A i oni se můžou zatím těšit z neporazitelnosti.

včera

Jakub Záhora (použito se svolením Jakuba Záhory)

Předání Gazy palestinské samosprávě paradoxně zhoršilo kvalitu života Palestinců, uvádí Záhora

Před třiceti lety, 18. května 1994, byla v Pásmu Gazy formálně nastolena palestinská samospráva a Izrael zde omezil svou vojenskou přítomnost. Byť to může tuzemské veřejnosti připadat paradoxní, kvalita života Palestinců se tím zhoršila, konstatuje Jakub Záhora z Pražského centra pro výzkum míru na Institutu mezinárodních studií Fakulty sociálních studií Univerzity Karlovy. V rozhovoru pro EuroZprávy.cz připomíná, že Izrael se z Pásma Gazy definitivně stáhl s více než desetiletým odstupem, přičemž interpretace motivů tehdejší vlády premiéra Ariela Šarona se velmi různí. Odborník na současný Izrael také nastínil základní argumenty sporu o to, zda Izrael skutečně přestal Pásmo Gazy okupovat, stejně jako důvody, proč v izraelské společnosti nyní sílí hlasy označující předání Gazy Palestincům za základní strategickou chybu.

včera

Český národní tým, ilustrační fotografie.

Nečas myslel na přílet do Prahy hned po skončení v play-off NHL. Pohmožděná žebra vyloučil

Pětadvacetiletý útočník Martin Nečas i přes zpoždění letu z Ameriky do Česka je již v Praze a krátce po připojení k národnímu mužstvu se vyjádřil pro česká média. Uvedl, že prakticky hned po konci v play-off NHL s Carolinou nepřemýšlel nad ničím jiným než nad tím, jak se co nejrychleji přesunout do dějiště světového šampionátu, tedy do Prahy. Jak sám také řekl, nejraději by už nastoupil večer proti Británii a zároveň vyvrátil, že by snad měl něco se žebry.

včera

Francie navrhla olympijský mír. Zelenskyj řekl Macronovi, co si o tom myslí

Každým dnem se blíží začátek letních olympijských her ve Francii, jejíž představitelé vyzvali Ukrajinu, aby zvážila příměří během sportovního zápolení. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj takovou výzvu odmítl. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy