RECENZE: Výborný hororový thriller Neviditelný od scénáristy Saw a Insidious

Scénárista původního Saw a série Insidious Leigh Whannell se pustil v poslední době také do režie. Na svědomí má třetí díl Insidious, chválené sci-fi Upgrade a nyní i nejnovější inkarnaci hororu Neviditelný muž z roku 1933, jenž je adaptací knihy H.G. Wellse. Současný snímek se těší výbornému hodnocení kritiků i veřejnosti, a nejedná se o náhodu.

Cecilia (Elisabeth Moss) uteče od svého manžela Adrian (Oliver Jackson-Cohen), protože ten ji ovládal a v podstatě řídil její život. Ale i přesto má stále strach, že ji najde, a tak se uchýlí ke kamarádovi Jamesovi (Aldis Hodge). Záhy se v domě začnou dít podivné věci, které Cecilia dává za vinu Adrianovi, který se zabýval vývojem neviditelného obleku, a podle ní se mu jej podařilo vynalézt a teď se jí snaží přivést k šílenství. Její sestra Emily (Hariet Dyer) ani James jí však nevěří. Události, které se Cecilii dějí dávají za vinu posttraumatické stresové poruše (PTSD), která se u ní rozvinula v důsledku vztahu s Adrianem.

Elizabeth Moss je ve své roli skvělá, ale nemůžu si pomoci, z nějakého důvodu jsem si k Cecilii nedokázal vybudovat větší sympatie. Ovšem postupné hroucení psychiky zvládla Moss přenést na velké plátno náramně. Většina scén je velmi komorních a postupně divákovi dovoluje pronikat do zákoutí Cecíliiny mysli a mnohdy je atmosféra až intimní.

Žánrově spadá snímek spíše k psychologickému thrilleru, ale má pár veskrze hororových scén, které jsou podařené. Fungují i lekačky, které ve spíše pozvolném tempu opravdu nečekáte. Především způsob výpravy, který se blíží již zmiňovanému thrilleru, výrazně podporuje sekvence, které se svou gradací blíží zase hororovým snímkům. Tento mix se zkrátka povedl a daří se mu přenést chmurnou atmosféru do publika a občas i počechrat jeho nervy.

Vizuální styl je decentní a temnější tónování podobné severským detektivkám výrazně podporuje sugesci naléhavosti a bezútěšnosti situace nebohému publiku. Dobře fungují i zcizovací momenty, kdy si kamera přestane všímat hlavní postavy a zaměří se na něco zcela jiného.

Nová adaptace Neviditelného se podařila a ač nejde primárně o hororový snímek, jedná se zatím o nejlepší film s hororovou tématikou letošního roku. Na pomyslném hororovém trůnu jej však nejspíš vystřídá Tiché místo: Část II. Ovšem až budete mít možnost, tak se rozhodně na Neviditelného podívejte.

Celkové hodnocení: 75 %

The Invisible Man (2020)

Hrají: Elisabeth Moss, Oliver Jackson-Cohen, Storm Reid, Aldis Hodge, Harriet Dyer, Benedict Hardie, Anthony Brandon Wong, Amali Golden, Michael Dorman, Sam Smith, Nash Edgerton

Režie: Leigh Whannell

Scénář: Leigh Whannell

Kamera: Stefan Duscio

Hudba: Benjamin Wallfisch

USA / 125 min / horor, thriller, sci-fi

Související

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.
Iveta Bartošová

RECENZE: Málo mě znáš o Ivetě Bartošové pojednává kontextuálně a vyhýbá se laciné dojímavosti

Snad nikdo není s mašinérií bulváru spjatý tolik, jako zpěvačka Iveta Bartošová. Hvězda normalizačního popu, jejíž život byl po revoluci jako na houpačce. Spíš než s pěveckou kariérou si ji spojujeme s vyhořením, nenaplněnými sny a tragickým osudem. Dokumentární minisérie Málo mě znáš se k médií nesčetněkrát omílanému příběhu vrací jinak. Kriticky, empaticky, bez bulvárnosti i sentimentu.

Více souvisejících

recenze filmy Kina film "Neviditelný" horor Kate Mossová CinemArt thriller

Aktuálně se děje

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

Mrtvá těla se svázanýma rukama? Bují podezření na válečné zločiny Izraele v Pásmu Gazy

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) vyzval v úterý k mezinárodnímu vyšetření zpráv o masových hrobech v nemocnicích v Pásmu Gazy, které byly zničeny při obléhání izraelské armády. Podle OHCHR mohlo totiž dojít k páchání válečných zločinů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy