RECENZE: Šťastný nový rok 2 aneb zmar prvního dílu se opakuje, jen v kulisách Chorvatska

Volné pokračování dva roky starého snímku o tom, jak parta lidí stráví Silvestr na horách. Tentokrát se vydáme až do slunného Chorvatska, kde je spoustu neokoukaných míst pro zábavné taškařice. Dostaneme opět místo pohodové komedie tradiční české peklíčko s hloupým humorem a nefunkčním scénářem?

Tentokrát je přelom roku pouze úvodním hybatelem událostí, protože během noci plné prskavek a ohňostrojů požádá bohatý podnikatel Marek (Ján Koleník) o ruku svou přítelkyni Hanu (Táňa Pauhofová). Dorazí i trojice kamarádek Antónia Lišková, Gabriela Marcinková a Zuzana Norisová. Všichni spolu se svými partnery se setkávají v Chorvatsku, kde má proběhnout luxusní svatba.

Čtveřice kamarádek spolu řeší své životní trable s muži, manžely či svými ex a inspirací zřejmě byly pořady typu Sex ve městě. Bohužel dialogy jsou často příliš hloupé a bez nápadu, respektive zůstávají u první myšlenky a postrádají jakoukoliv hloubku.

Kromě této linie nabízí snímek směsicí téměř náhodně poskládaných záběrů, na nichž muži výše zmíněných užívají malebného středomořského letoviska. Záběry by bylo možné poskládat v podstatě libovolně za sebe a na jakékoliv místo snímku, protože se nekoná ani zdánlivý pokus o hmatatelnější příběhový oblouk. K tomu si přičtěte laciné a čitelné vtipy, chatrnou kompozici scén a o absenci dramaturgie se snad ani nemá smysl bavit.

Aby toho nebylo málo, tak i v postprodukci si tvůrci přisadili. Hudební složce dominují diskotékové rytmy středomoří, kdybyste náhodou nevěděli, kdeže se to nacházíte. Podivně působí také postsynchrony a o práci střihače se raději nebudeme příliš bavit, neboť již tak tristní kompozici záběrů ještě podtrhuje nefunkčním střihem.

Pohled na jména podepsaná pod tímto výtvorem dává tušit, proč snímek dosahuje této „kvality“. Na režijní sesli usedl podobně jako v případě prvního dílu Jakub Kroner, zatímco o scénář a produkci se postarala jeho matka Adriana Kronerová. Zbytek štábu taky nedostál mnoha změn, takže již se znalosti této konstelace bylo možné vydedukovat, o jaký snímek půjde.

Občas se člověk musí zamyslet, proč takové filmy vůbec vznikají. Ještě by se to dalo pochopit u projektů amatérského zrna, ale u komerční tvorby je to až nepochopitelné. Na druhou stranu jsme si vlastně sami odpověděli – první film navštívilo 165 tisíci diváků, a to mu vystačilo na post osmého nejnavštěvovanějšího snímku roku 2020 a v kinech utržil téměř 42 miliónů korun. K tomu připočtěme ještě neznámý obnos ze Slovenska a je jasné, že díky nízké ceně produkce se jedná o solidní kasovní úspěch a je nutné diváky podojit znovu.

U toho snímku bohužel nemůžeme říct, že se jedná o neškodnou zábavu, protože divák často zažívá fyzická muka. Šťastný nový rok 2: Dobro došli nefunguje na žádné z rovin, ale stejně si své publikum najde. Diváci vyhledávající laciné tuzemské oddechovky z ranku Špindlu dorazí i na tento snímek, protože konkurence tvorby tohoto ražení je aktuálně nulová. To je snad raději vše, pokud jste dočetli až sem tak obdivuji vaši morální sílu a na tento snímek s ní neplýtvejte.

Celkové hodnocení: 20 %

Šťastný nový rok 2: Dobro došli (2021)

Hrají: Táňa Pauhofová, Antónia Lišková, Gabriela Marcinková, Zuzana Norisová, Emília Vášáryová, Dagmar Havlová, Anna Kadeřávková, Nina Petrikovičová, Ján Koleník, Tomáš Maštalír, Jiří Bartoška, Jozef Vajda, Marek Majeský, Petr Vaněk, Marco Bonini, Toni Gojanovic, Goran Bogdan, Marek Vašut, Daniel Fischer

Režie: Jakub Kroner

Scénář: Adriana Kronerová

Kamera: Mário Ondriš

Hudba: Marián Čeky Čekovský

Slovensko / Česko / 95 min / romantický, komedie

Související

Více souvisejících

recenze filmy Kina komedie Táňa Pauhofová (herečka) film "Šťastný nový rok 2: Dobro došli" Zuzana Norisová Falcon (filmová distribuční společnost) Jiří Bartoška Dagmar Havlová Emílie Vášáryová Marek Vašut

Aktuálně se děje

před 18 minutami

před 45 minutami

Volby prezidenta RF 2024

Golos: Volby v Rusku byly největší podvod v dějinách země

Ruské nezávislé hnutí Golos (v překladu Hlas), které monitoruje dodržování práv voličů a volebních pravidel, označilo prezidentské volby v Rusku za "nejpodvodnější a nejzkorumpovanější v historii země." Jejich vítězem byl vyhlášen úřadující šéf Kremlu Vladimir Putin, který získal téměř 90 procent odevzdaných hlasů.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Princezna Kate půjde s pravdou ven, naznačují zdroje z Velké Británie

Brity znepokojuje, jak málo toho ví o zdravotním stavu oblíbené princezny Kate, která v úvodu roku podstoupila operační zákrok. Od té doby se neukázala na veřejnosti. Podle nejnovějších informací by se však manželka prince Williama výhledově mohla lidem ukázat.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy