Tištěné noviny nebo e-zpravodajství? Češi rozhodli, co je lepší

Praha - Tištěná média před jejich elektronickou verzí hodlá i nadále upřednostňovat víc než polovina (56 procent) internetových uživatelů. Jako hlavní důvod uvádějí, že si na tištěné noviny a časopisy zvykli, roli podle nich hraje také pohodlnost. Vyplývá to z průzkumu Media projekt Online, který pro Unii vydavatelů provedly agentury Median a STEM/MARK.

K tištěným médiím se podle průzkumu upínají především lidé důchodového a předdůchodového věku, ale také úředníci, tři pětiny vyšších manažerů a víc než polovina lidí s vysokoškolským vzděláním. K hlavním argumentům, které uvádějí proti přechodu na elektronickou platformu, jsou dlouhodobý návyk na četbu tištěných titulů, pohodlnost a nezájem o nové technologie, ale také problém se čtením na obrazovce. Mezi méně častými námitkami byla i nemožnost archivovat si titul ve fyzické podobě.

Naopak přechodu na elektronickou verzi se do budoucna nebrání třetina čtenářů tištěných médií. Na čtení elektronických verzí zcela přešla asi tři procenta dotázaných.

Průzkum se rovněž věnoval otázce, jak jsou lidé ochotni za informace na webu platit. Drtivá většina (94 procent) uvedla, že na internetu za informace neplatí, čtyři procenta výjimečně a jen dvě procenta pravidelně. Do budoucna je ochotno vydávat peníze za čtení na internetu osm procent lidí, asi desetina o tom nemá jasno a zhruba čtyři pětiny to neplánují.

"Nás to moc nepřekvapilo. To, že většina lidí chce informace na internetu zadarmo je fenomén, který není jen u nás," řekl na dnešní prezentaci předseda představenstva sekce časopisů v Unii vydavatelů a šéf Business Media CZ Tomáš Tkačík. Většímu zájmu o elektronickou verzi podle něj zatím brání i rozšíření tabletů, které je na úrovni deseti procent populace, což odpovídá celkem 800.000 tabletů.

Diskuze jsou jen urážky a plané řečnění 

Pozornost příjemců nových médií je totiž velmi nízká a těkavá, často konzumují informace z více zdrojů najednou. Proto kladou nová média důraz na textovou stručnost a vizuální přitažlivost. To nedůležitější musí být řečeno v několika úvodních větách zprávy a doplněno fotografiemi či krátkým videem. Celá zpráva by neměla překročit prostor jedné počítačové obrazovky (některé sociální sítě zaměřené na zpravodajství dokonce omezují rozsah příspěvků jen do několika desítek znaků, příkladem může být nejpopulárnější síť tohoto typu Twitter). Důležitou roli hrají také hypertextové odkazy, které rychle přenesou uživatele na další obsahy, které se zprávou souvisejí. Všechny tyto nové možnosti, ale také nová omezení, samozřejmě kladou na novináře dříve neznámé nároky.

Stoupá nutnost poučené práce s nejnovějšími technologiemi, stejně jako tlak na rychlost tvorby zprávy a její zveřejnění. Tím však práce novináře na zprávě nekončí, neboť událost se může dále vyvíjet a podoba zprávy na internetu by měla na tento vývoj reagovat. Internetový novinář by měl také sledovat reakce příjemců a v případě zajímavých a důležitých podnětů zprávu opět upravit.

Tento neustálý tlak na aktuálnost a atraktivnost má však i negativní dopad na podobu zpravodajství v nových médiích. Zprávy často postrádají hlubší rozbor a kontext, který je většinou suplován pouze hypertextovým odkazem na podobné články staršího data. Klesá též jazyková úroveň zpravodajství a média tak přestávají být strážci jazykové kultury, což byla jedna z rolí, kterou v minulosti ve společnosti plnila. Ani tolik oslavovaná interaktivita a možnost okamžité zpětné vazby často nepřinášejí jakékoliv podnětné informace.

Diskuze pod zpravodajskými články se naopak ve většině případů zvrhávají v plané řečnění a vzájemné osočování jednotlivých účastníků, píše server mediapodlupou.cz.

Související

Více souvisejících

průzkumy novináři češi

Aktuálně se děje

před 54 minutami

před 1 hodinou

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 7 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy