ROZHOVOR: Výtvarnice Jana Babincová o umění: „Člověk nemusí všemu rozumět.“

ROZHOVOR – Vystudovala obor výtvarná výchova – německý jazyk na Pedagogické fakultě v Olomouci a následně ateliér Malba III. u docenta Kvíčaly v Brně. V současnosti se věnuje především abstraktní malbě s důrazem na geometrické tvary a barvy. Do svých obrazů a instalací kóduje texty i hudbu. Jana Babincová je nejen úspěšnou umělkyní, věnuje se také pedagogické činnosti, zejména výtvarné. U ní v ateliéru jsme si povídaly o jejím studiu, procesu vzniku jejích děl i o abstrakci obecně. Rozhovor je rozdělen na dvě části.

Jaký byl prvotní impulz se vůbec zabývat výtvarnou tvorbou?

Malovala jsem už od malička. Do Lidové školy umění jsem ale chodila až na střední škole, chtěla jsem to dělat víc, než jen jako hobby. Chodila jsem tam každý den po škole a vlastně už tam mě napadlo, nebo ty učitelky mě přiměly, že mám zkusit nějakou výtvarnou školu. Samozřejmě jsem se přihlásila na Akademii výtvarných umění, ale tam mě nevzali. Zkusila jsem také Pedagogickou fakultu a tam to vyšlo. Začala jsem studovat s tím, že příští rok se znovu přihlásím na Akademii, ale velice se mi tam líbilo a dokončila jsem to. Po škole jsem rok učila na jazykové škole a zjistila jsem, že to úplně nenaplňuje mou vnitřní touhu. Tak jsem se přihlásila na malbu a intermedia do Brna, už na magisterské.

Věnuje se umění někdo z rodiny?

Moje maminka a děda, otec mého otce. Ti mají podle mě talent, ale nenaplněný. Nemohli to v životě dělat. Dědeček se tomu věnoval ve volném čase. Maminka je výtvarně velice nadaná, ale uplatňuje to jen v užitkové tvorbě.

Bazální radost (zdroj: archiv Jany Babincové)

Zaujaly mě tvé závěrečné práce na obou vysokých školách, Periferie – malba a Nevýtvarné principy geometrické abstrakce. Předpokládám, že právě tam ses víc nasměrovala k abstraktní tvorbě, k tvé současné činnosti.

Na pedagogické jsme si mohli vybrat, jestli chceme dělat diplomku z němčiny, pedagogiky, nebo z výtvarky. Já jsem stoprocentně věděla, že budu dělat z výtvarky a dělala jsem malbu, protože shodou okolností mi už v té době šla asi nejlíp a bavila mě. Měla jsem také dobrý vztah s tím pedagogem. Je to současný umělec, David Jedlička, a já jsem spíš tíhla k věcem současného umění a toho uvažování než ke klasickým technikám. Téma periferie se mi z mého dnešního úhlu pohledu zdá obecné, ale tenkrát se mě to velice osobně dotýkalo, protože jsem v Olomouci bydlela na periferii. Byl tam veliký kontrast mezi krásným historickým centrem a tou periferií, jejím velkým přerodem. Stavěli se tam hypermarkety, parkoviště, zanikaly zahrádkářské kolonie. Bylo to děsivé na jednu stranu, člověk chytal sentiment k něčemu, co mu do té doby připadalo jako nepovšimnutí hodné a najednou, jak to začalo mizet, tak mi z toho bylo úzko. To byla moje motivace, ta měnící se periferie.

Už tato diplomová práce začala tak, že jsem malovala továrny a periferní místa abstrahovaně, ale pořád to byla realita, řekněme stylizovaná. Už tam byl posun ke zjednodušování na geometrické tvary, ale pořád to byla prostě realita. Pak jsem udělala pár detailů, které mě zaujaly a z toho vznikly čistě abstraktní obrazy. Při obhajobě toto profesoři velice pozitivně hodnotili. Řekli mi, vy se věnujte abstrakci, to vám opravdu jde, je tu jasný cit pro rytmus a barvy, je to lepší než pokus o reál. I když mě nikdy po pravdě nebavilo realistické zobrazování. Na lidových školách umění jsem se jablka, hrušky, portréty a busty učila proto, abych se mohla dostat na výtvarnou školu. Když mi někdo řekl, ať si kreslím, co chci, tak to nikdy nebylo kreslení reálného předmětu, ale vždycky nějaké fantaziální volné kompozice, abstrakce. Vždycky mě bavila práce s barvou a to, co se z toho experimentálně vyvíjelo, mě vždycky zajímalo mnohem víc než tradiční přístup.

Na Fakultě výtvarných umění v Brně si mě nakonec vybral docent Kvíčala, k němuž jsem se vůbec nehlásila. Zaujaly ho abstraktní formy a hned od prváku se to začalo jasně směřovat. Nakonec jsem tam nebyla dva ale čtyři roky, takže myslím, že jsem to absolvovala dost intenzivně.

Nástěnná malba pro společenskou místnost v Pragovce (zdroj: archiv Jany Babincové)

Než přejdeme k samotné tvorbě, mohla bys více přiblížit pedagogickou činnost, které ses věnovala nebo občas stále věnuješ?

V rámci pedagogiky jsem toho dělala hodně. Je mi to blízké, jsem trošku učitelský typ, mám potřebu se v téhle oblasti realizovat a údajně mi to i jde, reakce jsou pozitivní. Učení je pro mě rozhodně obohacující, člověk jako výtvarník je většinu času sám a to trošku leze na mozek. Záleží ale na typu projektu. Já třeba částečně spolupracuju s lidmi. K výtvarné pedagogice jsem se dostala, když jsem přišla do Prahy a velice mě to nadchlo. Dělala jsem spoustu různých projektů v DOXu, v Muzeu Kampa, pro KC Zahrada, pro různé festivaly, s Karinou Kottovou jsme založily UMakArt (platforma propojující mladé lidi a současné umění, pozn. aut.). Naposledy jsem učila na Anglo-Americké univerzitě třítýdenní kurz na téma Movement. Nemohla bych toho dnes už dělat hodně, protože bych svou výtvarnou činnost nezvládla v takové šíři, v jaké jí dělám, ale kurzy nebo workshopy si chci uchovat dál. Je to zábavné, inspirativní a já velice ráda komunikuji s lidmi, takže mě to naplňuje.

Audiovizuální instalace I Am Talking To You (zdroj: archiv Jany Babincové)

Věnuješ se abstraktní tvorbě, kde hodně převládají geometrické tvary, linie, plochy, barvy. Vždy to ale k něčemu odkazuje, k nějaké realitě. Jaká byla cesta k tomuto způsobu tvoření, vyjadřování se?

Vždy to odkazuje k nějakému konkrétnímu zážitku nebo pocitu. Na některých obrazech ty tvary nejsou úplně samovolně vymyšlené, ale vážou se s tím zážitkem. Je to trochu ilustrativní. Když člověk vidí obsah, který je v tom zakódovaný, tak mu tvary připadají úplně logické. Součástí toho procesu je, že se v těch věcech pojí intuitivní, zážitkový a hodně emotivní přístup s konstruktivním, racionálním. Mě jsou blízké obě ty polohy, mísím je a jejich kontrast mi připadá vzrušující.

Tendence to k tomuhle směřovat už byla předtím, ale můj popud byl sen. Viděla jsem v něm čtverečkovaný obraz a zároveň jsem věděla, že je to modlitba a vůbec jsem to nechápala. Během dne, kdy jsem o tom přemýšlela, mi to docvaklo, Čtverečky byly jako písmenka, celá kompozice vepsaný text. V té době už jsem studovala na vysoké umělecké škole a určitě to vycházelo i ze vzdělání, které člověk měl. Potom jsem pár let dělala tyhle kódy, obrazy vycházely z nějakého textu. Pak už jsem byla tohoto principu naplněná, chtěla jsem se vyjadřovat pestřeji. Do obrazů jsem začala kódovat zvuky a pohyb, tvary se začaly proměňovat. Začalo mě velice bavit dělat site-specific věci, malovat na podlahu, na stěnu. V poslední době se to vyvíjí do prostorových instalací a do nových médií, ze kterých jsem dřív měla spíš strach.

Jsi zářící hvězda (zdroj: archiv Jany Babincové)

Jakým způsobem tyto texty, hudbu nebo tanec zpracováváš? Jejich výběr je náhodný, nebo to souvisí právě s nějakým zážitkem?

Ten výběr je až nekonceptuální, vždy je to můj osobní intenzivní zážitek. V tom je podle mě ten můj princip hodně ženský. Třeba hezká písnička, která mi připomene mojí první lásku. Musí to mnou emotivně pohnout tak, že mám pak chuť se tím zabývat a nějak to zpracovávat. Když to pak dělám, tak třeba u textu je to poměrně jasné. Barvy se intuitivně vynořují, člověk je nějak ladí. Pro každý obraz míchám jiné barvy. Vyplývá to podle nálady. Nedokážu úplně přesně analyzovat, proč v daný moment používám danou barevnost.

A co se týče tvarů?

Tvary jsou na tom popravdě nejpromyšlenější. Ale i v tomhle jsem dost instinktivní. Občas se mě někdo ptá, proč si to nepředpřipravuji v počítači, proč si nevygeneruji spoustu různých tvarů a nehledám ten ideální, ale to právě nechci. Částečně počítač používám, ale do dneška ty věci vznikají tak, že si je čmárám na papír, pak je kreslím kružítkem, pravítkem. Mám velký vztah ke geometrii, protože na základní škole jsem chodila do matematické třídy. Dokážu to narýsovat v nějakém programu a podobně, ale je to pro mě ztráta času. Nevím, proč bych to dělala. Normálně to dělám podle náčrtků rovnou na plátno.

Instalace Přítomný okamžik (zdroj: archiv Jany Babincové)

Takže postupuješ nebo pracuješ na základě svého osobního pocitu, dojmu.

Je to pocitové, když zpracovávám text, hudbu nebo pohyb. Pak je to často kombinace nahodilosti a promyšleného principu. Takhle pracovali umělci už v 60. letech, možná i dřív, je to prověřený přístup. Když se nad tím zamýšlím, tak je to vlastně obraz světa. Věčná otázka, jestli je bůh, není bůh, je to záměr, nebo je to náhoda. To se v tom pak tematizuje. Člověk si s tím volně hraje. Nesnažím se tím vůbec nic dokázat, neznám odpověď. V podstatě se pořád znova a znova dotazuju.

Druhá část rozhovoru nabídne pohled do přípravy daných děl i synestetického přístupu a v neposlední řadě v úvodu slibované povídání o abstraktním umění.

Související

Zlatý řez, akryl na plátně

ROZHOVOR: Výtvarnice Jana Babincová a její dokonalá nahodilost

ROZHOVOR – Jana Babincová se věnuje především abstraktní tvorbě s důrazem na geometrické tvary a barvy. Vytváří tak malby i různé instalace. Tato druhá část rozhovoru plynule navazuje na část první, jež byla publikována v pátek 2. září. Dozvíte se něco o přípravě a experimentu, které provázejí vznik děl této umělkyně. Nechybí ani slibované povídání o vnímání jejích obrazů a abstraktního umění obecně ze strany veřejnosti.

Více souvisejících

Jana Babincová Umění

Aktuálně se děje

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Češi především díky čtyřem bodům kapitána Červenky jasně přehráli Brity 4:1

Z pohledu českého národního týmu to byl v sobotu pohodový večer. Proti Britům, kteří nikterak výrazně českým hráčům duel nezkomplikovali a umožnili jim bezstarostnou cestu za dalšími třemi body, tak svěřenci kouče Radima Rulíka v klidu došli k výhře 4:1. Tu navíc režíroval ten nejzkušenější z Čechů, samotný kapitán Roman Červenka, jenž zaznamenal čtyři asistence. Do utkání pak nastoupil i Martin Nečas, který teprve kolem sobotního poledne přiletěl ze zámoří, ovšem na své první body na turnaji si bude muset ještě počkat.

včera

Král Charles III.

Karel III. vezme do Francie další dva zástupce monarchie. Kate zůstane doma

Za zlověstné signály mohou někteří Britové považovat poslední informace zevnitř monarchie. Zatímco král Karel III. se vrátil k povinnostem a chystá se dokonce do ciziny, princezna Kate, která si vyslechla stejnou diagnózu, se nadále drží v ústraní. Nebude ani součástí královské delegace do zahraničí. 

včera

včera

včera

Donald Trump

Trump opět vystoupí na zasedání NRA, asociace držitelů zbraní v USA

Republikánský prezidentský kandidát Donald Trump v sobotu vystoupí na výročním zasedání vedení Národní asociace držitelů zbraní (NRA). Půjde o jeho deváté vystoupení na akci vlivné lobbistické skupiny, informovala agentura Reuters. Od Trumpa se v USA čeká, že bude ostře vystupovat proti novým omezením vlastnictví střelných zbraní. 

včera

Medvěd hnědý, ilustrační foto

Medvěd Wojtek. Zvíře, které před 80 lety pomohlo vybojovat vítězství v bitvě o Monte Cassino

V poslední době k nám ze sousedního Slovenska přicházejí zprávy o napadení lidí medvědem. Soužití člověka a medvěda je doloženo již z dob pravěku, postupem času si toto zvíře lidé dokázali i ochočit. Toho je důkazem například medvěd Wojtek, který se uplatnil v armádě za druhé světové války. Přesně před 80 lety pomohl porazit nacistická vojska v bitvě o Monte Cassino.

včera

včera

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Dosud neporažené Švýcarsko si smlslo na neškodném Dánsku, Švédové rozhodli třemi góly během 26 vteřin

Jasnými výsledky skončily sobotní polední zápasy. Zatímco ve skupině A potvrdili Dánové, že se jim na tomto MS i přesto, že se zřejmě vyhnou sestupu, jinak herně nedaří a s favorizovanými Švýcary nakonec prohráli jasně 0:8, v ostravském duelu proti sobě nastoupili suverénně působící Švédové proti obhájcům bronzu z Lotyšska. Ani tento pobaltský účastník přes počáteční vyrovnaný hokej nenašel recept na švédskou reprezentaci, která v tomto utkání přečkala pětiminutové oslabení a po něm rozhodla třemi brankami v rekordním rozmezí 26 sekund. Švédové nakonec vyhráli 7:2 a stejně jako Švýcaři ve skupině A i oni se můžou zatím těšit z neporazitelnosti.

včera

Jakub Záhora (použito se svolením Jakuba Záhory)

Předání Gazy palestinské samosprávě paradoxně zhoršilo kvalitu života Palestinců, uvádí Záhora

Před třiceti lety, 18. května 1994, byla v Pásmu Gazy formálně nastolena palestinská samospráva a Izrael zde omezil svou vojenskou přítomnost. Byť to může tuzemské veřejnosti připadat paradoxní, kvalita života Palestinců se tím zhoršila, konstatuje Jakub Záhora z Pražského centra pro výzkum míru na Institutu mezinárodních studií Fakulty sociálních studií Univerzity Karlovy. V rozhovoru pro EuroZprávy.cz připomíná, že Izrael se z Pásma Gazy definitivně stáhl s více než desetiletým odstupem, přičemž interpretace motivů tehdejší vlády premiéra Ariela Šarona se velmi různí. Odborník na současný Izrael také nastínil základní argumenty sporu o to, zda Izrael skutečně přestal Pásmo Gazy okupovat, stejně jako důvody, proč v izraelské společnosti nyní sílí hlasy označující předání Gazy Palestincům za základní strategickou chybu.

včera

Český národní tým, ilustrační fotografie.

Nečas myslel na přílet do Prahy hned po skončení v play-off NHL. Pohmožděná žebra vyloučil

Pětadvacetiletý útočník Martin Nečas i přes zpoždění letu z Ameriky do Česka je již v Praze a krátce po připojení k národnímu mužstvu se vyjádřil pro česká média. Uvedl, že prakticky hned po konci v play-off NHL s Carolinou nepřemýšlel nad ničím jiným než nad tím, jak se co nejrychleji přesunout do dějiště světového šampionátu, tedy do Prahy. Jak sám také řekl, nejraději by už nastoupil večer proti Británii a zároveň vyvrátil, že by snad měl něco se žebry.

včera

včera

Polský premiér Donald Tusk na tiskové konferenci v kancléřství předsedy vlády ve Varšavě (Polsko, 14. května 2024).

Po Ficovi je v ohrožení další evropský premiér. Tuskovi vyhrožovali smrtí

Záběry z Handlové, kde došlo k atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica, otřásly ve středu 15. května celým světem. Premiér je nyní stabilizován po náročné operaci, avšak jeho stav zůstává nadále kritický. Tento útok zasáhl nejdůležitějšího člena slovenské vlády, což vyvolalo obavy o bezpečnost v celé Evropě, když se již objevily výhrůžky proti vládám i v jiných zemích kontinentu jen několik dní po události.

Aktualizováno včera

Juraj Cintula

Na Slovensku se začalo rozhodovat o osudu atentátníka na Fica

Specializovaný trestní soud v Pezinku v sobotu poslal do vazby Juraje C., který je obviněn z pokusu o vraždu slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD). Obviněného dnes k soudu eskortovala policie, na místě panovala přísná bezpečnostní opatření. K atentátu na politika došlo ve středu, zdravotní stav premiéra zůstává vážný, nicméně je stabilizovaný. 

včera

Vesmírná loď CST-100 Starliner

Problémy lodi Starliner pokračují. Start k ISS se znovu odkládá

NASA znovu odložila první start vesmírné lodi Boeing Starliner s posádkou. Důvodem jsou technické potíže. Loď měla vzlétnout k Mezinárodní vesmírné stanici ISS v úterý 21. května, kvůli úniku hélia se start posouvá na 25. května, informovala agentura AFP. 

včera

David Pastrňák

Příjezd Pastrňáka se Zachou by národní tým přivítal. Chystá se telefonát

Podobně jako u Davida Kämpfa a Martina Nečase, kdy těmto hráčům volali Petr Nedvěd s Martinem Havlátem téměř hned po vypadnutí jejich týmů z play-off kanadsko-americké NHL, budou nyní tito členové realizačního týmu národního mužstva během soboty kontaktovat oba hráče Bostonu Davida Pastrňáka a Pavla Zachu za účelem jejich posílení reprezentace na domácím MS.

včera

Robert Fico

Ficův stav se zásadně nemění. Kaliňák ale zmínil pozitivní prognózu

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) je nadále vážný, nicméně stabilizovaný, uvedla ministryně zdravotnictví Zuzana Dolinková. Fico, jehož po středečním výjezdním zasedání vlády v Handlové několikrát postřelil atentátník, zůstává pro tuto chvíli v nemocnici v Banské Bystrici. 

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

V sobotu národní tým posílí ze zámoří Nečas. Do Prahy by mohli přijet také Pastrňák se Zachou

Během pátečního večera, kdy čeští hokejisté ještě na ledě pražské O2 Areny hráli duel s Rakouskem (4:0), přišla dlouho očekávaná zpráva o první posile z kanadsko-americké NHL. Po vypadnutí Caroliny z play-off zámořské soutěže se jí stal útočník Martin Nečas. Ten by měl dorazit do Prahy v sobotu před polednem a pak se rozhodne, zda se již dnes večer představí v zápase proti Velké Británii. Poté, co navíc z play-off NHL v noci na sobotu českého času vypadl Boston, je ve hře i příjezd Davida Pastrňáka a Pavla Zachy.

včera

včera

Aktuální počasí: Bouřková předpověď na víkend. Hrozí dnes i zítra

V Česku hrozí během probíhajícího víkendu výskyt bouřek. Meteorologové upozornili, že ačkoliv se to stává málokdy, tak předpověď na neděli je jasnější, než na sobotu. Bouřky každopádně hrozí dnes i zítra.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy